Cum deosebim culorile calde de culorile reci in make up? Lectie de machiaj despre codul culorilor: culori calde versus culori reci, warm colors versus cool colors, ce culori ni se potrivesc.
În ultima lecție de make up îți povesteam despre teoriile culorilor, cum să le combini cel mai bine în farduri, cum să maschezi anumite defecte prin culori etc. Azi vorbim tot de culori, de anumite coduri pe care să le urmezi și de care să ții cont în make up și nu numai (chiar în modă, în general). Vom descoperi împreună ce culori de machiaj ți se potrivesc cel mai bine, în funcție de ochii tăi, de culoarea părului, a nuanței de piele etc., asta după ce ți-am arătat deja cum să-ți analizezi cel mai bine fiecare trăsătură a feței.
Ai văzut și tu, în mod sigur, că unele culori de make up îți vin bine, iar altele, chiar dacă sunt la fel de frumoase sau de strălucitoare, preferate de tine poate în vestimentație și accesorii, nu te avantajează sub nicio formă, făcându-te să pari obosită, fadă… Nu te-ai întrebat niciodată de ce? Hai să-ți explic! 😉
Nu e un lucru întâmplător că anumite culori ni se potrivesc, iar altele nu se „pupă” deloc cu noi. Ia întoarce-te la lecția anterioară, studiază roata culorilor și încearcă să găsești un răspuns. Îți dau un indiciu: culorile calde se află pe partea stângă, iar culorile reci sunt pe dreapta.
Culori calde – culori reci
Culorile calde sunt cele care conțin tonuri de galben sau oranj. Dacă o culoare nu e caldă, poate deveni așa dacă adaugi peste ea pigment galben sau portocaliu. De exemplu, un ruj corai (cu tonuri de roșu și portocaliu, deci) este o culoare caldă, precum rujul Maybelline NY Color Sensational Vivids, nuanța 910 Shocking Coral, din imaginile de mai jos:
Culorile reci sunt: albastru, verde și violet. Un ruj movuliu, foarte la modă încă și în acest sezon, conține roșu, dar și albastru. De aceea, movul/violetul reprezintă o culoare rece.
Cum deosebesc culorile calde de culorile reci?
Cromatic, orice machiaj conține fie oranj, intrând astfel în categoria culorilor calde, fie albastru, făcând parte din categoria culorilor reci. Din păcate însă, un ochi mai puțin experimentat sesizează mai greu aceste tușe de culoare (oranj, respectiv albastru). Dacă ți se întâmplă și ție să fii în dilemă, analizează în detaliu și cu atenție „caracteristicile” culorii respective.
În general, culorile calde sunt mai delicate, mai palide, mai dusty, comparativ cu cele reci, datorită galbenului/oranjului din compoziție. Dacă nu te poți acomoda cu conceptul de „culori calde”, gândește-te că oranjul pe care-l adaugi este, de fapt, un pic din lumina soarelui.
Culorile reci păstrează limpezimea și prospețimea definitorii pentru albastru sau verde. Ca să te obișnuiești mai ușor cu noțiunea de „culori reci”, gândește-te că amintesc, înainte de toate de claritatea și profunzimea apei oceanului.
Un alt mod de a exersa diferența dintre culorile calde și cele reci este să compari două nuanțe din aceeași familie cromatică. Dacă alături două rozuri, unul cu un strop de albastru ân el, celălalt cu un pic de galben, vei putea deosebi, fără să stai pe gânduri, caldul de rece. Mai fă câteva „repetiții” de acest tip și vei deveni expertă! 😉
În următoarea lecție de machiaj vă voi explica cum și care dintre culori ni se potrivesc mai bine.