Lecție de machiaj: teorii despre culori; roata culorilor; care sunt culorile primare, care sunt culorile secundare, teoria culorilor complementare, ce sunt culorile complementare, cum ascunzi anumite defecte si iti pui in evidentă calitatile folosindu-te de farduri colorate, cum iti scoti in evidenta culoarea ochilor prin farduri de pleoape colorate.
În lecția trecută de machiaj, continuam cu analiza feței, necesară pentru a-ți cunoaște liniile principale ale feței, ca să poți realiza un machiaj corect, fără erori.
De data aceasta, vom descoperi împreună câteva teorii ale culorilor, pentru a înțelege care e rolul lor în machiaj și cum să le combinăm mai bine ca să obținem un make up reușit. Această lecție se aseamănă forte mult cu un curs de pictură de la școală. Căci culorile sunt aceleași, fie că ne referim la pictură sau la machiaj. Astfel, o bună cunoaștere a lor te va ajuta să descoperi trucuri foarte folositoare, folosite și de un adevărat make-up artist.
❤️ Citește despre:
Roata culorilor
Prima teorie, roata culorilor, e compusă din culorile primare și secundare, poziționate în funcție de punctul comun, de „gradul de rudenie” dintre ele. Roata culorilor e practic instrumentul de lucru al pictorilor, decoratorilor, hairstiliștilor și al tuturor celor ce activează în domenii care implică o bună cunoaștere a culorilor și lucrul direct cu acestea.
Culorile primare sunt roșu, galben și albastru. Combinate, ele stau la baza tuturor culorilor existente în natură. Amestecate împreună, dau naștere la culorile secundare, care sunt verde, oranj și violet. Cu siguranță știi să le obții, dar îți mai amintesc o dată cum se face, ca să nu mai existe vreun dubiu: roșu+albastru = violet; albastru + galben = verde; galben + roșu = oranj.
Culorile mai pot fi așezate și în ordinea puterii pigmentului: de la roșul puternic, la mai puțin vivacele oranj, și apoi galben palid. Puterea pigmentului o experimentezi cel mai bine când faci combinații de culori. Dacă vrei să obții o nuanță mai închisă, adaugi un pigment puternic și invers, pentru o nuanță mai deschisă – un pigment mai slab.
Teoria culorilor complementare
Culorile complementare sunt roșu-verde; albastru-oranj; galben-violet. Această teorie se aplică cel mai bine în machiaj. Dacă o folosești, reușita machiajului tău e asigurată, pentru că te va ajuta să estompezi sau, după caz, să pui în valoare culorile, asociindu-le în funcție de complementaritate. Poți să ascunzi pete sau cicatrici, poți să potențezi culoarea ochilor sau poți să accentuezi o culoare a outfitului tău doar folosind corect culorile complementare.
Când două culori complementare se suprapun, adică se aplică una peste cealaltă, se urmărește estomparea sau „îndulcirea” uneia dintre ele. Dacă, în schimb, ele se aplică alăturat, se valorizează una pe cealaltă dând naștere, conform regulilor cromatice, celor mai corecte și mai armonioase combinații de culori. De exemplu, uite cum te poți folosi de această teorie pe pielea ta sau pe chipul tău:
– folosește verdele ca să ascunzi roșul;
– folosește oranj ca să pui în valoare ochii albaștri, ca să ascunzi cearcănele, unele semne din naștere, o vânătaie sau vinișoarele mov, în cazul în care ai o piele fină, străvezie;
– folosește-te la fel, de galben, pentru a estompa cearcănele, unele semne din naștere, o vânătaie sau vinișoare mov.
Vei vedea că, folosind complementarul verde peste roșu, acesta se „potolește” considerabil și chiar dispare. La fel se va întâmpla și dacă îl acoperi cu galben – motiv pentru care fondul de ten conține galben, pentru a estompa eventuala roșeață a pielii. În cazul în care ai o bubiță și vrei s-o faci nevăzută, acoper-o numai pe ea cu puțin fard de pleoape (neapărat nesidefat!) verde-deschis sau galben și abia apoi aplică fondul de ten.
Dar, după cum spuneam mai sus, poți folosi culorile complementare nu numai pentru a estompa micile imperfecțiuni, ci și pentru a-ți pune atuurile în valoare. Fardul oranj (sau din aceeași familie a oranjului) va da strălucire aparte ochilor albaștri și le va intensifica nuanța. Ca să te convingi, poți face acest mic experiment: machiază-te, pe tine, dacă ai ochii albaștri; dacă nu, găsește pe cineva cu această culoare a ochilor, cu albastru la unul dintre ochi și cu oranj la celălalt. Privește apoi cu atenție și vezi care dintre cei doi ochi pare mai albastru. Cel fardat cu portocaliu, nu-i așa? Deci teoria culorilor complementare chiar funcționează.
Pentru culoarea verde, culoarea complementară este roșu. Un machiaj reușit pentru ochii verzi se poate realiza cu nuanțe de roz sau mov (ambele din familia cromatică a roșului). Roșul la ochi nu e binevenit decât de Halloween, În schimb, rozul, violetul culoarea prunei, bordoul sau maroul-roșcat, conțin toate roșu, într-o măsură mai mică sau mai mare, deci se respectă teoria. Ca să probezi, poți repeta experimentul cu ochii albaștri, dar de data aceasta pe ochi verzi, pe care să-i fardezi cu tonuri de roșu la un ochi și verde la celălalt. Ai să vezi cu ochii tăi că acolo unde s-a aplicat teoria culorilor complementare, verdele iese cel mai bine în evidență.
Nuanțe ale culorilor complementare
Nu trebuie să te limitezi întotdeauna strict la culoarea complementară, ci poți apela la orice nuanță din familia sa cromatică. Inspiră-te din lista de mai jos. Poți chiar tu să combini fardurile, pentru a obține o paletă coloristică proprie, nesfârșită. Doar lasă-ți imaginația să zburde! 🙂
ROȘU: prună, ruginiu, cupru, roz, violet, bordo;
ORANJ: ciocolatiu, alună, cărămiziu, piersică, coral, maro-roșcat
GALBEN: miere, curry, muștar, gălbenuș
Concluzii
Ține minte neapărat următoarele detalii, când te machiezi:
Pentru estomparea imperfecțiunilor, folosește-te de culori complementare! Acoperă strict porțiunea problemă, folosind culoarea complementară pe sub fondul de ten!
Pentru a-ți pune în evidență unele calități, precum culoarea ochilor, folosește culoarea complementară peste fondul de ten!
Bine de stiut.