Lecție de machiaj despre tipurile de ten și pregătirea pielii înainte și după machiaj, întreținerea corespunzătoare a tenului.

După ce în lecțiile precedente de machiaj am aflat și care sunt liniile directoare în machiaj, familiarizându-ne cu make-upul în funcție de forma frunții, a ochilor, a nasului, a buzelor și a bărbiei, precuim și cu liniile directoare în aplicarea blush-ului, în acest episod pătrundem într-un nou capitol – legat de piele – și vom învăța, timp de mai multe lecții, cum se stabilesc tipurile de ten, fiecare cu necesitățile, problemele și machiajul care i se potrivește.

Tipurile de ten

Primul pas în obținerea unui make-up natural și delicat este alegerea unei baze potrivite. Dar înainte de a aplica orice pe față, indiferent că este vorba despre vreo cremă ori un machiaj, trebuie să-ți „înțelegi” pe deplin pielea. Dacă-ți cunoști cu adevărat epiderma, știi exact ce nevoie are. Ca să descoperi ce tip de ten ai, trebuie să-ți studiezi cu atenție reacțiile pielii la fiecare produs de îngrijire pe care-l folosești, de la demachiant sau gel de curățare, până la scrub, toner și cremă hidratantă.

 Simți că te strânge pielea după ce ți-ai șters obrazul cu loțiune tonică? E semn că tonerul tău conține prea mult alcool! Asta nu înseamnă că trebuie neapărat să-l arunci sau să-l dai unei prietene, poți pur și simplu să-l diluezi cu puțină apă distilată (de la farmacie).

Dacă în schimb îți simți pielea uleioasă, înseamnă că trebuie să folosești produse cu un conținut mai scăzut de uleiuri – indiferent dacă sunt naturale sau de sinteză – sau chiar nongrase, cu textură de gel. Simți că pielea e agresată după folosirea scrubului? Înseamnă că ai un ten sensibil și deci îți trebuie un produs mai soft. Poți apela și la alternativa mai naturală, folosind sarea pe post de exfoliant, dacă ai un ten acneic, sau zahărul – dacă ai orice alt tip de ten. Eu folosesc de obicei zaț de cafea, căci în timp ce îndepărtează celulele moarte și impuritățile, este un produs suficient de gras ca să și hidrateze pielea și să o facă să radieze. Și are și un ușor efect bronzant. 😀

Metodă de a afla ce tip de ten ai

Mai există însă o metodă prin care poți afla ce ten ai, fără să te ghidezi după reacția la cosmetice. Mai ales că, de multe ori, aceasta poate fi păcălitoare. Încearcă să vezi ce face tenul tău și cum se comportă atunci când nu-l tratezi cu nimic. Cum se simte noaptea după ce l-ai spălat fără să-l fi dat cu nicio cremă? Dacă te strânge, e posibil să folosești un gel cu acțiune prea degresantă – care conține prea mult alcool. Încearcă o formulă pentru tenuri sensibile sau chiar un demachiant cu textura cremoasă.

Ai mare atenție însă! Tenul cu probleme te poate duce pe o pistă foarte greșită. De exemplu, din dorința de a-ți usca coșurile, ai putea să fii tentată să folosești produse de curățare mult prea puternice și apoi un toner care conține alcool într-o concentrație mare. Este cum nu se poate mai rău, deoarece cu cât încerci să usuci prea tare tenul (pentru că nu doar coșurile se usucă, ci întreaga față), cu atât el va secreta mai mult sebum responsabil de apariția imperfecțiunilor. Așa că fă totul cu măsură și alege produse care să-i ofere confort pielii tale! Încă ceva: învață-te să testezi un produs înainte de a-l cumpăra! Cere mostre la farmacie sau la magazinul tău preferat de cosmetice. Pe unele le mai poți dezlipi chiar din paginile de reclame aferente ale revistelor de fashion și beauty… Uită-te neapărat cu atenție la mostre, să nu fie expirate până când apuci să le încerci!

Programul de îngrijire a pielii

Nu uita nicio secundă de programul de îngrijire a pielii, când vrei să te machiezi. Pentru că fondul de ten nu va juca rolul de cremă hidratantă și nici fardul de pleoape nu va hrăni pielea sensibilă din jurul ochilor. Dimpotrivă! Cu cât sunt mai aderente și mai rezistente pe chipul tău, cu atât mai puțin hidratante și soft pot fi. Așa că trebuie să pregătești toți pașii dinainte. Fă-le pe amândouă deci: și îngrijirea, și machiajul. 🙂

Sfaturi extra pentru un ten frumos

Nu te culca niciodată înainte să te demachiezi! Demachiază-te de fiecare dată, pentru ca tenuk tău să-și păstreze prospețimea!

În fiecare dimineață și seară, folosește o cremă hidratantă contur de ochi!

Nu uita: orice machiaj arată bine pe tenul îngrijit! Și ai grijă de chipul tău – îl ai așa cum îl meriți și cum e acum, nu-l vei mai avea prea curând, mai ales dacă nu îl îngrijești! 😉