Află cum era machiajul femeilor acum 100 de ani și ce cosmetice se foloseau în trecut – unele aveau substanțe periculoase sau ingrediente pe care le mai folosim și azi!

În zilele noastre, să cumpărăm produse de machiaj e mai ușor ca oricând: cu puține clickuri sau o scurtă vizită la cel mai apropiat magazin de cosmetice îți poți umple dulapul de farduri si produse de make up in foarte scurt timp.

Dar, te-ai întrebat vreodată oare cum își aplicau femeile machiajul în urmă cu 100 de ani, să zicem? Ce anume utilizau? Da, interesant, căci într-adevăr, în era tehnologiei și a informației, aflăm și învățăm totul virtual.

Așadar, dacă te întrebi ce produse foloseau femeile ca machiaj prin anii 1900, am adunat niște răspunsuri aici. Pregătește-te să fii surprins(ă), dacă nu șocat(ă) de-a dreptul! S-ar putea să descoperi elemente ciudate, care te vor face să ridici întrebător din sprâncene. Sau poate altele care nu sunt chiar atât de ieșite din comun, întrucât e posibil să recunoști printre ele câteva ingrediente pe care încă le utilizăm și azi.

Machiaj nu pentru a seduce și a atrage atenția

Standardele de frumusețe de la începutul anilor 1900 nu erau atât de impozante sau de solicitante, dacă este să le comparăm cu cele ale anilor noștri. Machiajul nu era folosit ca un mijloc de a atrage atenția, ci mai degrabă pentru a face femeile să pară mai tinere și mai sănătoase.

Make-up-ul în strat gros era întins cu generozitate, și, ca și astăzi, baza era cam aceeași: pudră, fard pentru ochi, colorant pentru buze.

Hai să descoperim câteva din ingredientele utilizate în make up în urmă cu mai bine de 100 de ani, pe la începutul anilor 1900!

Henna – ingredient utilizat în machiaj acum 100 de ani

Probabil ai auzit de tatuajele cu henna sau de artă corporală în care se utilizează pictura cu acest ingredient. La fel, este încă utilizat în vopsitul părului, în diverse vopsele de păr.

În urmă cu 10 ani însă, henna era utilizată pentru a sublinia ochii femeilor. Să zicem că era un soi de fard de ochi care crea o umbră colorată peste pleoape.

Vaselina – rol în realizarea de mascara

Nu, nu e vorba de Vaseline, brandul. Ne referim la acea vaselină cosmetică tip gelatină pe bază de petroleum, care se regăsea uneori chiar în anii mai târzii ai 1800. Vaselina și-a câștigat pe drept porecla de „jeleu minune” pentru că, ei bine, ce nu poți remedia folosind vaselină / gelatină cosmetică?

De exemplu, o poți folosi pentru a obține piele fină, să emoliezi buze uscate și care se crapă ușor, pentru a îndepărta machiajul, să protejeze julituri și tăieturi sau arsuri, și chiar să îndepărteze petele de machiaj de pe haine.

Dar mai mult de atât: vaselina a inspirat pe chimistul T.L. Williams să dezvolte mascara Maybelline în 1913, pentru sora sa Mabel – prima mascara din lume. Mulțumim, vaselină!

vaselina in mascara

Sucul de lămâie se utiliza pentru deschiderea pielii la culoare

Ne întoarcem puțin la vremurile când colorismul (i.e. „rasismul / discriminarea bazată pe culoarea pielii”) era în floare și femeile erau dornice să facă literalmente orice pentru a-și deschide pielea la culoare sau ca să o păstreze cât mai albă. Încă ceva: Știați că se obișnuia ca machiajul să conțină plumb, și astfel cauza probleme serioase asupra corpului? Așa, sucul de lămâie era un excelent anihilator al efectelor plumbului și ajuta la deschiderea culorii pielii.

Well, sucul de lămâie nu este într-atât de dăunător precum plumbul, dar astăzi nu este una dintre soluțiile recunoscute ca fiind printre cele mai bune pentru a reduce efectele arsurilor, ori pentru a deschide nuanța pielii. De fapt, să aplici suc de lămâie pe pielea ta nu este un lucru prea indicat de către dermatologi, dimpotrivă. 😉

Belladonna sau mătrăguna – utilizată pentru ochi mai frumoși

Planta este cunoscută internațional ca deadly nightshade și pe bună dreptate. Este foarte toxică, otrăvitoare și este încă utilizată în medicină, pentru că, în cantități optime, deține o substanță sedativă, care ucide durerea.

Și cu siguranță te va terifia să afli că femeile în trecut foloseau extract de belladonna / mătrăgună pentru a-și dilata ochii, pentru a face ca ochii lor să arate mai moi și mai întunecați, mai strălucitori, misterioși și interesanți. Iar această practică nu era chiar lipsită de riscuri și chiar efecte dăunătoare. Utilizarea prelungită de substanță de belladonna sau mătrăgună poate conduce la vedere încețoșată, accelerarea bătăilor inimii, vomă, halucinații.

beladonna sau matraguna utilizata in machiaj si cosmetica in trecut

Astăzi, din fericire, avem alternative mult mai sigure pentru a obține o pereche de ochi deosebiți și atrăgători: lentilele de contact.

Insecte ca ingrediente în rujuri

Cu siguranță acest fapt te va încrunta! Nicio grijă, și noi am făcut la fel! 😀 Dacă astăzi încă simți nevoia de a-ți șterge rujul de pe buze înainte de masă, cât de mult ai mai simți nevoia să faci acest lucru dacă te-ai întoarce în timp la începutul anilor 1900? Atunci, unul din ingredientele de bază în realizarea rujurilor era… sângele de păduchi striviți.

Doamne ajută că nu mai trebuie să ne fardăm cu ruj creat din insecte strivite astăzi, dar, stai, ai auzit de ingredientul acela, carmin, încă foarte des utilizat, și nu doar ca un colorant principal în produsele de machiaj și cosmetică? Nu prea știm ce să spunem de asta. 😀 Sau să ne gândim puțin: câte din ingredientele din cosmeticele de azi sunt naturale sau inofensive? Poate tocmai de aceea o idee tot mai bună ar fi să treci la produse de machiaj și cosmetice naturale, măcar treptat.

Roșul în obraji sau blush-ul în trecut

Hmm, favoritul multor femei: roșul în obraji! Ce arată mai bine decât o piele palidă cu obrajii (aparent) ciupiți?

Roșeața în obraji este folosită pentru a conferi obrajilor acel look îmbujorat. Însă, în trecut, femeile ascundeau faptul că îl foloseau, tocmai pentru a crea impresia despre ele că sunt naturale, mai ales în obraji.

Ceara în cosmetică și machiaj de timpuriu

Ceara era extrem de versatilă încă din trecut. Și da, se folosea de pe atunci pentru a  scăpa de părul nedorit, și, mai târziu, pentru a crea cremă de răcorire, loțiuni pentru mâini și chiar… mascara! 🙂

Nu este printre cele mai periculoase ingrediente utilizate vreodată în cosmetică sau produse de machiaj, dar totuși, ne bucurăm că azi avem destule substitute pentru ceară în cosmetice și make up. 😛

Benzoinul – seva tinereții în vremuri apuse

Un fel de sevă din copaci, benzoinul era adesea folosit să combată îmbătrânirea și ridurile. Astăzi, din fericire, avem creme antiîmbătrânire și cu efect de liftin care, cu siguranță, funcționează mult mai bine.

Radiu – de la descoperire până la a fi utilizat în toate produsele cosmetice sau de machiaj, doar un pas

Se pare că una dintre trăsăturile omenești de bază presupune ca „să folosești [inserează orice descoperire aici] în absolut orice, acum că a fost decoperit”. Ei bine, radiul, după cum probabil ai bănuit, nu e cel mai bun ingredient pe care să îl vrei în machiaj, dar oricine la începutul anilor 1900 se pare că gândea exact opusul.

În vremuri apuse, pe la începutul descoperirii, oamenii includeau radiu în aproape orice: săpunuri, farduri de obraz, pudră de față, ori chiar dischete pentru îndepărtarea ridurilor!

radiu utilizat in proceduri cosmetice in trecut

Borax

OK, știm că boraxul nu face bine corpului nostru. Dar se pare că era acel „ceva” în cosmetică și înfrumusețare pe vremuri. Se utiliza mai ales în loțiune de față.

Astăzi, ai fi foarte precaută probabil să afli că a ta loțiune conține borax. 😀

Apa de trandafiri în cosmetică

Ca și astăzi, apa de trandafiri era utilizată în trecut ca să trateze inflamațiile, iritațiile, deshidratarea și pentru detoxifiere. Era utilizată în loțiuni de față și creme răcoritoare. Și nu, să nu cumva să ai ceva împotriva ei! Este da, absolut deloc nocivă, dimpotrivă!

Și cui nu-i place, în final, aroma dulce care se simte în apa de trandafiri?

Mercur pentru a scăpa de pistrui

Mercurul este foarte periculos – da! Dar, din păcate, ne-a luat decenii să ne dăm seama de asta… ca oameni.

În trecut, femeile foloseau toate tipurile de ingrediente ciudate (acid lactic, oțet, lapte acru, hrean, acid clorhidric, amoniu și hidrogen peroxid, chiar și cosmetice cu mercur) pentru a scăpa de pistrui. OK, și astăzi… femeile își tatuează pistruii?! Wow!

Proceduri cosmetice cu Dioxid de carbon

Chiar dacă sună terifiant, exista o procedură foarte populară în anii ′30, care îndepărta pistruii, care îi „îngheța” mai precis, până dispăreau, cu… dioxid de carbon.

Pacienților li se acopereau ochii, li se obstrucționau nările și li se punea un tub în gură prin care să poată respira în tot timpul acesta.

Sună și arată foarte creepy, așa-i?

dioxid de carbon in proceduri de cosmetice din trecut

Spermanțet în creme cosmetice

Nu, nu are nimic de a face, literal vorbind, cu… sperma. Căci spermanțetul se găsește în capul balenei sau al cașalotului, în genere. Este extras din craniul acestor mamifere și utilizat în cosmetică sau la fabricarea lumânărilor, fiind de consistență foarte grasă, cu aspect de ceară, albă, motiv pentru care se mai și numește adesea… ceară de balenă.

Bun, dar spermanțetul se folosea în cremele de față și cremele pentru masaj. Iar până acum nu s-au semnalat reacții adverse ale utilizării unui astfel de ingredient.

Suc de sfeclă pentru blush și ruj

Dacă ai văzut cât de greu și enervant este să scoți o pată de sfeclă de pe haine, atunci probabil înțelegi de ce sucul de sfeclă era utilizat în trecut ca ingredient pentru produse de machiaj.

Urmele de sfeclă și petele puteau fi utilizate ca blush sau în ruj. Ceva pe care s-ar putea să ți-l dorești să îl dai jos cât mai repede, dacă ești adepta unui look all-natural. Sau mai poți estompa din urmele de produse de make up care au la bază colorant pe bază de sfeclă. 😉