Mascara sau rimel: ce istorie are acest produs de machiaj senzațional și cum a apărut. Cum este corect să îl numim: mascara sau rimel și de ce?

Ca femei, majoritatea dintre noi îl folosim zilnic. Și nu doar noi, ci și ei, bărbații care vor să arate mai bine. Mascara sau rimelul este un produs de machiaj indispensabil din trusa de make-up a acelora dintre noi care vrem o privire bine definită ori un look dramatic, după caz, mai ales dacă Mama Natură nu ne-a înzestrat cu gene prea lungi ori prea dese ori prea curbate.

Dar câte știm de fapt ce poveste are mascara? Sau cum e mai indicat oare să-i spunem: rimel? Hai să aflăm!

Cum a apărut rimelul de azi?

Well, pare-se că rimelul a fost inventat încă din secolul XIX (anul 1843) pentru impresarul francez Eugène Rimmel, cel care avea să dea numele celui mai cunoscut brand de produse de machiaj din Marea Britanie. Tot Rimmel a creat și prima mascara non-toxică din lume, Superfin, cea care a avut un succes fulminant. Până atunci, pentru gene, se utilizau tot felul de pulberi, pomezi, substanțe și formule, nu toate foarte sigure pentru sănătate.

Iar varianta modernă a fost creată în 1913 de chimistul T.L. Williams pentru sora sa, Mabel – din praf de cărbune și vaselină de petrol. A fost un produs de mare succes, pe care Williams l-a vândut inițial prin poștă.

Apoi, firma sa, Maybelline (creație după numele aceleiași surori, Mabel), s-a transformat în principala companie de produse cosmetice și de machiaj. Maybelline New York are, de fapt, și astăzi unele dintre cele mai bune mascara de pe piață, la prețuri de drogherie, foarte accesibile.

Cu forma de azi (tub cu periuță), mascara a pătruns pe piețe în anul 1957 (vezi și mai jos detalii).

rimel istorie cum a aparut

De când datează ideea de rimel?

Ideea de mascara însă ar avea rădăcini mai adânci în istorie, totuși, mergând până în perioada Antichității chiar, mai precis în Egiptul antic, când, acum 4000 de ani, galenitul (un mineral din metal și sulf) era utilizat ca ingredient principal pentru rimel, inițial numit kohl – deși, știm bine, prin kohl era, de fapt, mai târziu, desemnat creionul de ochi, acela care, tot în Egipt, era baza machiajului reprezentativ pentru faraoni sau, mai târziu, pentru celebra Cleopatra. Dar legătura între ele există…

În compoziția din rimelul inițial egiptean ar mai fi intrat și malachit (pudră de piatră semiprețioasă de culoare verde-închis), dar şi cărbune sau funingine, fecale de crocodil, miere şi apă. 😲 Wow! Din toate aceste ingrediente rezulta o pastă neagră cu care se colorau genele și zona din jurul ochilor – și, voilà, de aici denumirea de kohl! De fapt, rimelul și eyelinerul erau, la egipteni, cel puțin la început, cam același lucru.

În Egipt, inclusiv bărbații foloseau această pomadă, iar rolul său nu era (doar) de înfrumusețare, ci ar fi combătut și energiile negative răspândite prin priviri. Acest produs egiptean s-a răspândit rapid și la greci, romani, babilonieni.

Mai târziu, în Evul Mediu, rimelul a primit denumirea de mascara, din cuvântul arab maskhara, care însemna „bufon”. Pentru că bufonii erau, adesea, cei care umblau machiați. Și indienii au preluat mascara. Termenul modern de mascara a pătruns în limba engleză pe filieră spaniolă.

Cum era utilizat inițial rimelul?

La început, când a început să se comercializeze rimelul, pentru aplicarea lui, se umezea o pensulă și se freca de o pastilă de rimel ca să poată fi aplicată pe gene.

Femeia de afaceri Helena Rubinstein a fost cea care a adus pe piață rimelul în tub modern cu periuță aplicatoare, așa cum îl știm azi. Se întâmpla în anul 1957 și de atunci folosim mascara din comerț sub această formă.

Astăzi, forma periuței diferă de la un producător sau brand la altul, de la o nevoie la alta, iar de compoziție nu mai spunem: marile branduri se bat în culori, pigmenți, vopseluri, formule cât mai inedite și avansate.

Pentru rezultatele dorite, periuța introdusă în tub se freacă de la baza genelor către vârfuri. Dacă se aplică doar pe vârfurile genelor inferioare, se poate obține efectul de ochi mai mari. Pentru a crea efectul de gene mai lungi, trebuie să reaplici produsul după 2-3 minute.

Cum îi spunem: rimel sau mascara?

Sunt foarte multe persoane care numesc acest produs de înfrumusețare rimel. Și cu greu îi pot spune mascara sau se pot dezobișnui. De fapt, ambele cuvinte desemnează același lucru. Doar că, din istoria produsului, vedem clar că, încă de la apariția rimelului, în forma sa modernă, acest produs se leagă de două mari branduri de produse de make up: Rimmel (Marea Britanie) și Maybelline (New York – USA).

În cazul denumirii de rimel, putem spune că aceasta derivă de la numele brandului care a consacrat acest tip de produs, așa cum s-a întâmplat cu Pampers, care a dat pamperși, Adidas, care a  dat adidașii, ori Xerox. Este motivul pentru care nu vei auzi niciodată vreun alt brand de produse de make up, în afara Rimmel London, că își va desemna un astfel de produs pentru gene prin cuvântul rimel. Toți preferă exclusiv mascara, tocmai pentru a nu trimite la concurență în niciun mod. Nu vei auzi vreodată în vreo reclamă la mascara Maybelline cum că acel produs este un… rimel. 😉

Deși corect e să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, să desemnăm acest produs prin cuvântul rimel, dat fiind că, etimologic, cam de acolo a apărut varianta modernă de mascara, dar și pentru că majoritatea persoanelor îl cam preferă în vorbire (o chestie de uz majoritar în limbă), celelalte branduri, dar și anumiți profesioniști în make up, și consumatori, preferă termenul  general de mascara. Voi pe care îl folosiți?

E simpatic și faptul că spaniolii numesc produsul rimel (denumire englezească), iar englezii și americanii mascara, cu precădere, deși acest termen provine din arabă pe filieră spaniolă. 🙂

Referințe:

ro.wikipedia.org/wiki/Rimel

historyofcosmetics.net