Știați că uleiurile esențiale se leagă mult de marile molime ale istoriei? Au rol antimicrobian, antiseptic, antifungic, așa că e păcat să nu îți asiguri și tu un tratament ca de spa acasă, bazat pe terapia cu inhalare de astfel de uleiuri esențiale. Asigură-ți, așadar, o mică ședință acasă cu… inhalant, din mix de asemenea uleiuri aromate.

La mijlocul secolului al 14-lea, ciuma bubonică, originară din Asia, a ajuns până în Crimeea, călătorind pe Drumul Mătăsii. S-a transmis ușor apoi în Europa și a ras aproximativ o treime din populația Europei – s-au estimat 80 de milioane de oameni decedați pe continentul nostru.

Cum s-au legat molimele de uleiurile aromate

Se pare că cei care erau imuni la această oribilă epidemie erau aceia care lucrau în fabricile de parfumuri din Grasse, Franța. La fel, s-a observat că vopsitorii de piele europeni și cei care aveau meserii legate de industria marochinăriei erau imuni.

Numitorul comun al acestor oameni care nu s-au îmbolnăvit datorită meseriilor lor? Uleiurile esențiale!

Las și acest video despre ciuma bubonică, în care se specifică, la un moment dat, despre eficiența plantelor aromate și a condimentelor de tot felul în lupta medicilor acelor vremuri, împotriva molimei.

Se susținea, pe atunci, că ciuma se transmite prin… mirosul urât cu care intrai în contact. Well, „aroma” era efectul bubelor bolii și clar nu era ok să ai parte de ea, nici din punct de vedere al sănătății.

Oricum, s-a dovedit, prin utilizarea plantelor aromate și a uleiurilor aromatice (îndesarea lor în costumul antiplagă, care să-i protejeze în contactul cu bolnavii), că acestea au efect de apărare împotriva ciumei. Deci… efectele antimicrobiene și antiseptice ale uleiurilor esențiale nu sunt observate de ieri, de azi. 🙂

 

Dacă mergem chiar mai departe în timp, la anul 430 î.Hr., când ciuma din Atena (care, la acea vreme, era sub conducerea spartanilor) a devastat o civilizație întreagă, aflăm că plaga asta a luat cam 75000-100000 de vieți.

Hippocrate, părintele medicinei, a fost susținătorul arderii de lămâi în scopul fumigării… sau al aromaterapiei, azi

Se presupune că, în această perioadă, Hipocrate, părintele medicinei, a susținut arderea lămâilor pentru a obține fumegare, care să elibereze moleculele fructate ale structurilor de limonen, care s-au dovedit eficiente prin ceea ce conțin și, în cele din urmă, au oprimat boala.

Un mult mai recent antidot – din timpul Primului Război Mondial: medicii francezi au utilizat uleiuri esențiale pentru a îmbrăca rănile, ceea ce s-a dovedit a înregistra vindecarea rapidă și eficientă.

Uleiurile esențiale și terapia cu inhalare

Majoritatea uleiurilor esențiale au în comun proprietățile de a fi antiseptice, antivirale, antibacteriene și antifungice.

De fapt, cel mai mare domeniu de utilizare a uleiurilor esențiale este cel medical, care utilizează extracte specifice. Un exemplu ar fi eucaliptolul, derivat din eucalipt.

Toți știm eucaliptul și suntem obișnuiți cu el, când vine vorba de tuse și răceli comune. Este gata disponibil sub formă de ulei esențial și nu e chiar teribil de scump, întrucât este ușor distilat din frunze de arbore de eucalipt.

Deși este recunoscut pe scară largă ca un antidot pentru probleme de tract respirator, eucaliptul nu are neapărat chiar aceleași efecte antivirale pe care le regăsim la uleiul esențial de cimbru. E motivul pentru care orice cutie medicinală personală ar trebui să conțină extracte organice de cimbru.

Esențele volatile de cimbru organic se eliberează prin căldură, iar în terapia prin inhalare, se unește cu aburii pentru hidratare și „deschide” căile respiratorii.

Efectele antimicrobiene ale acestor substanțe sunt sub formă gazoasă și se atașează de receptori specifici din colii nazali și din mucoasă care, ca linie secundă de apărare, vor începe munca lor de a distruge patogenii dăunători.

Terapia prin inhalare este un tratament tradițional de făcut acasă. Bunicile noastre, mamele, o utilizau și îmi amintesc, de când eram mică și răceam și mă durea în piept, iar nasul mi-era înfundat rău, că doctorul îi recomanda să îmi facă baie de aburi hidratantă cu inhalant. Și-a făcut treaba bine. Mereu.

Inhalarea, ca terapie, este simplă și ușoară. Un procedeu la îndemână și foarte benefic, și din punct de vedere medical, și ca stare de bine, pentru ridicarea moralului.

Ce ai nevoie ca să faci terapie prin inhalare

Materialele necesare pentru o baie de aburi cu inhalare sunt: un bol, apă, un prosop, uleiuri esențiale (recomand un amestec care să conțină lămâie, rozmarin, salvie, maghiran, ienupăr, lavandă – toate sunt adesea super recomandate).

Instrucțiuni pentru o baie cu soluție inhalantă cu uleiuri esențiale

• Apa se aduce la punctul de fierbere, ca să producă aburi.

• Adaugă 5 picături de ulei esențial.

• Plasează bolul într-o poziție sigură pe o masă unde să poți să te așezi confortabil și să te apleci peste bolul cu apa fierbinte.

• Acoperă capul și bolul cu un prosop pentru a preveni ca aburii și uleiurile să scape neutilizați 🙂

• Folosește tehnici de respirație alternantă, pentru a te asigura că ambele nări sunt curățate. Finalizează prin a respira peste acel abur cu ambele nări.

Timp de terapie: 5 minute.

Lucruri importante la care să ai grijă

• Aburii ard dacă te apropii prea mult de vasul cu apă fierbinte. Așa că asigură-te că tratamentul este unul sigur și confortabil.

• Cum apa va începe să se răcească, tratamentul va deveni din ce în ce mai slab în intensitate.

• Închide ochii, întrucât uleiurile pot cauza sensibilitate.

Cine nu ar trebui să facă acest tratament cu inhalant

Acest tratament nu e recomandat pentru aceia care au dificultăți de respirare în mod obișnuit sau suferă de insuficiență cardiacă.

Sursă foto: Pexels/Daria Shevtsova