Hai să stabilim odată adevărul despre majoritatea credințelor greșite referitoare la acnee. Se cred în mod eronat anumite lucruri despre această problemă a pielii și ar fi cazul să dărâmăm astfel de mituri, pentru că, în timp, ele pot conduce la situații mult mai grave.

Am auzit de ea, ba chiar ne-am confruntat cu ea și am încercat să o anihilăm încă de când eram adolescenți. Dar degeaba!
Treaba e că, și pe măsură ce crești, în majoritatea cazurilor, acneea nu dispare! Dar ca să treci mai ușor peste această problemă a pielii, ar trebui să cunoști și cele mai comune mituri despre acnee.  Iată mai jos câteva dintre ele și de ce ar trebui să nu le luăm în seamă! 😉

Adulții nu au acnee

Cea mai mare prostie! După cum aproape fiecare persoană care s-a luptat cu câte un coș exact înainte de marea întâlnire sau un interviu poate spune, acneea e foarte clar că nu e o problemă care să țină doar de adolescență!

Asta pentru că e o problemă a pielii care apare în mod obișnuit în timpul unor schimbări hormonale semnificative în corp — iar acestea pot fi, și se întâmplă frecvent, și adulților.

Schimbările medicamentoase, confruntarea cu niște condiții medicale care afectează nivelul hormonilor, chiar stresul, pot avea drept rezultat acneea. Și, bineînțeles, pielea poate reacționa, de asemenea, la schimbările privind nivelul hormonilor în timpul sarcinii sau menopauzei.

Ciocolata sau cafeina provoacă acnee

Ai renunțat vreodată la o bombonică sau o ceașcă de ciocolată caldă pentru binele pielii tale? Se pare că nu există rezultate clare și convingătoare în a susține că lucruri ca ciocolata, untul de arahide sau cafeaua au influență clară privind evoluția acneei.

Dar un lucru știm cu siguranță: să bei multă apă aduce multiple beneficii sănătății tale, inclusiv în menținerea unei pieli frumoase, hidratate.

Evită produsele cu factor de protecție solară dacă ai acnee!

Protecția solară este extrem de importantă pentru întreaga sănătate a pielii noastre, așa că nu ar trebui să sari niciodată peste produsele cu factor de protecție solară.

Dar dacă suspectezi o legătură între produsele cu protecție solară și coșuri, s-ar putea să fie vorba doar despre… formula lor.

Din fericire, sunt nenumărate opțiuni diferite pentru protejarea împotriva razelor solare în zilele noastre. Așa că alege una care e special concepută pentru pielea sensibilă sau, mai bine chiar, una declarată ca fiind non-comedogenică, ca să fii convinsă că formula sa nu va astupa porii.

Pielea ta îți va mulțumi cu siguranță!

Pielea predispusă la acnee nu tolerează fondul de ten, ci doar pudra minerală, în cel mai bun caz

Acest mit e posibil să fi fost oarecum adevărat, acum câteva decenii, când fondul de ten avea texturi uleioase și dense și cauza inflamații ale pielii. Astăzi, lucrurile stau însă diferit. Formulele ușoare lasă pielea să respire și acoperă coșurile prin adaptarea la complexitatea pielii tale.

Ca să nu mai spun că variantele moderne de fond de ten și BB cream-uri lejere pot asigura și protecție solară, pe lângă hidratare.

Bronzarea la soare poate stopa acneea

Unii cred că, dacă îi prinde soarele, îi pot veni de hac pielii uleioase și chiar pot omorî bacteria care cauzează acneea.

Poate că soarele poate usca temporar pielea, să o facă mai puțin uleioasă, dar adevărul e că glandele sebacee vor continua să producă uleiuri.

În plus, radiațiile UV nu vor pătrunde atât de adânc în piele încât să „ucidă” bacteriile care ar cauza acneea.

Acneea se va îmbunătăți prin spălarea mai frecventă a zonelor afectate

Studiile realizate pe adolescenți cu acnee au demonstrat că spălarea feței de două ori pe zi cu un produs de curățare este mai benefică decât curățarea o dată pe zi sau chiar deloc.

Problema e că expunerea excesivă la produse de curățare facială pot irita pielea. Iar iritarea generală a pielii arată cam la fel ca iritația care însoțește acneea.

Fii atent(ă), așadar, ca abordarea problemelor tale de piele să se efectueze echilibrat. Și ia în considerare o rutină de îngrijire zilnică a pielii care să trateze toate nevoile ei de îngrijire, în întregime.

Sursă foto: Pexels/Daria Shevtsova