Moda în anii ’30: coafură, machiaj, stilul femeilor influențat de starurile Hollywood, inovații (blugii, nylonul, sutienul cu cupe despărțitoare și specifice după mărimea bustului). Elsa Schiaparelli e designerul specific perioadei și revoluționează moda.

Anii ’30 au adus în prim plan zeiţe fabuloase, strălucitoare şi dramatice. Rochiile erau tăiate în bie şi se lipeau de corp. Acest stil necesita materiale foarte uşoare şi elegante. Decada 1930 este considerată timpul perfect pentru adevărata frumuseţe. Stilul este influenţat în mare parte şi de atmosfera tensionată a Războiului Mondial. Astfel, hainele au mai mult un rol funcţional şi utilitar.

Tot în această perioadă, Elsa Schiaparelli introduce pentru prima dată fermoarul în vestimentaţie. Introduce costumele masculine cu umerii supradimensionaţi purtate de Marlene Dietrich. Multe femei începuseră să lucreze şi moda reflecta acest lucru prin costumele pentru doamne, sacouri strânse pe corp şi accentul pe talie. În ciuda aspectului masculin şi serios, aceste costume aveau o tentă feminină prin cute.

Părul și machiajul în anii ’30

În anii ‘30 se purta părul scurt. Buclele erau în vogă şi nicio doamnă elegantă care se respecta nu ieşea din casă fără ele.

coafuri la moda in anii 30

Machiajul în anii ’30

Trăsăturile definitorii erau buzele roşii şi fondul de ten palid spre natural. Fardurile erau adaptate culorii ochilor şi vaselina se folosea adesea pe toată pleoapa pentru a conferi un aspect strălucitor.

Sprâncenele nu erau la fel de dramatice ca în 1920, dar stilul hollywoodian dicta pensarea lor sub forma unor sprâncene fine, înalt arcuite şi feminine.

Citește despre cum era utilizată vaselina cosmetică și ca unul dintre trucurile de machiaj și înfrumusețare foarte în vogă acum 100 de ani.

Manichiura ÎN ANII ’30

Femeile nu-şi pictau unghiile în întregime, ci foloseau manichiura franceză inversată (cunoscută sub denumirea de moon manicure), pictând numai centrul unghiei şi lăsând cuticulele şi vârfurile goale, colorate cu un creion de unghii alb pe dedesubt.

machiajul in anii 30

Stilul în anii ‘30 era influenţat de starurile de film

Anii ’30 au fost marcaţi de starurile de film şi influenţa stilului lor şi se observa faptul că fiecare ţinută de seară sau de zi trebuia să fie completată de accesorii cochete. Curbele bustului şi ale taliei au devenit mult mai vizibile şi au început să fie mai mult puse în valoare.

Fruntea care era acoperită, până atunci, de pălării Cloche a fost descoperită, iar capul a fost împodobit cu pălării mici în formă de farfurie, ţinutele au devenit dulci, feminine, cu o revenire la glamour real pe timp de noapte.

Până în 1930, femeile bogate nu au avut cu adevărat nevoie să poarte haine practice de zi, chiar dacă stilul efectiv fusese definit, pentru că servitoarele se ocupau de treburile casei, iar doamnele puteau fi elegante la orice oră.

Acum, femeile aveau mai multe responsabilităţi zi de zi, iar hainele le-au creat o libertate de mişcare foarte mare pe care femeile o savurau din plin. Rochiile de lux au devenit ţinute de seară.

Pentru zi, se preferau texturile mai puţin pretenţioase ca bumbacul, inul sau lâna, iar pentru seară erau la mare căutare satinul, catifeaua şi mătasea. Pentru dimineaţă şi prânz, erau potrivite culorile închise sau cenuşii, iar pentru a doua parte a zilei erau potrivite imprimeurile florale, nuanţele contrastante şi detaliile colorate.

Lenjeria în anii ‘30

În anii ’30 Triumph, Maidenform, Gossard, Warner Brothers; Twilfit, Symingtons şi Spirella au făcut pasul la fabricarea sutienelor care separau sânii. S-a ţinut cont şi de faptul că femeile au nevoie de măsuri diferite ale cupelor, marii producători introducând pe piaţă noile modele cu măsuri variate, fapt ce a condus la dublarea vânzărilor.

Costumul de baie

Anii 1930 au adus o îmbunătăţire majoră, ridicând pantalonii costumului de baie până la jumătatea coapsei.

Însă aceste modele nu flatau decât o siluetă androgină, astfel că în curând creatorii au adăugat elemente care să avantajeze toate femeile şi să confere varietate alegerii unui costum de baie: bretele mai late sau mai subţiri, materiale care aplatizează abdomenul, cupe care să accentueze sau să diminueze bustul.

Inovații în modă specifice anilor ‘30

Apariţia nylonului

În 1938, Du Pont lansează pe piaţă nylon-ul, prima fibră sintetică despre care se spune că este rezistentă ca oţelul şi delicată precum o pânză de păianjen, un polimer sintetic care urmărea să devină un înlocuitor pentru mătasea din care se făceau ciorapii în acea vreme.

Jeanşii

Anii ’30 au dus la răspândirea jeanşilor în rândul cowboy-lor, fiind elementul care i-a consacrat.

Ei sunt modelul care a stat la baza blugilor de care ne bucurăm azi: slim-cut, normal-cut, trapez, scurţi, salopetă, cu diverse modele şi în diverse culori.

Ce credeau designerii de atunci despre moda din viitor

Un reportaj realizat de British Pathé în 1939 arată cum îşi imaginau designerii vestimentari de la vremea respectivă că va arăta moda la începutul anilor 2000. Ţinutele descrise de aceştia păreau mai degrabă desprinse dintr-un film SF.

Unii spuneau că fustele vor dispărea cu totul, alţii spuneau că rochiile de mireasă vor fi realizate din sticlă, iar unele femei vor purta becuri prinse în păr.

Se credea că bărbaţii vor avea costume cu radio şi telefoane. Alţi designeri îşi imaginau că vor exista haine realizate din aluminiu, fuste care îşi schimbă culoarea şi curele termice care îşi adaptează temperatura în funcţie de vreme.

Multe nu sunt departe de adevăr, dar sunt exagerări. Ce rămâne un fapt adevărat este că da, moda anilor ‘30 a fost un punct important în istoria textilelor și a modei, din care încă ne inspirăm. Oare s-ar fi gândit oamenii de atunci că așa se va întâmpla?