Oudul este un ingredient pentru parfumuri rar, prin urmare extrem de scump, cu o aromă lemnoasă destul de apropiată de cea a moscului.

Oudul este unul dintre cele mai scumpe ingrediente de parfumuri din lume. Are aroma aproape intoxicantă a moscului, extrem de puternică.

Acest component prețios pentru parfumuri a fost utilizat timp de secole în India, în Sud-Estul Asiei și în Orientul Mijlociu. Astăzi, mai multe case de modă cu parfumuri renumite și parfumieri celebri din Occident îl utilizează ca bază pentru a crea miresme extraordinare atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Ce este Oudul?

Oudul provine din lemnul copacului tropical Agar (Aquilaria), care include 15 specii diferite. Se pronunță ood, întocmai ca instrumentul muzical omonim (un fel de mandolină), tot din engleză.

Sursă foto: flickr/ Agarwood For Life

Nu are o traducere în română, pentru că nu e cunoscut aici și nu a pătruns încă prin intermediul industriei parfumurilor, care nu are o cultură deosebită la noi. Oricum, vorbim de un ingredient de parfumuri de lux.

Copacul se crede că ar fi originar din regiunea Assam din India și de acolo s-a răspândit până în Bangladesh și o mare parte a Asiei de SE.

Chipsurile și rămășițele din acest lemn sunt adesea arse cu rol de tămâie în ofrande și incantații. Sunt destul de comun utilizate, așadar, în ceremonii religioase și pentru celebrări diverse de-a lungul Asiei de SE și în Orientul Mijlociu, inclusiv în China, Japonia și India.

Sursă foto: flickr/ Agarwood For Life

Când lemnul acestui copac este contaminat cu un tip de fungi paraziți microscopici de Phialophora parasitica (de tipul mucegaiului), reacționează prin producerea unei rășini prețioase, de culoare închisă și parfumată.  Această substanță reprezintă oudul − ingredientul prețios al parfumurilor, care mai este desemnat în engleză prin  agarwood, oudh, agalocha, aloeswood sau eaglewood.

Observăm că toate aceste denumiri au ceva în comun cu ideea de wood „lemn” din engleză. Practic, și cuvântul oud are scrierea și pronunția apropiate de acesta, desemnând însăși originea sa.

Lemnul de agar este o raritate din toate punctele de vedere. Pentru că rășina este dezvoltată doar prin contribuția acelui parazit, se estimează cum că doar 2% din acești copaci o pot produce. Iar acest fapt nu doar că crește prețul pentru acest ulei − ingredient al parfumurilor de lux, dar face ca lemnul în sine să fie cel mai scump de pe piață.

Mai mult chiar, foarte multe dintre speciile acestui copac sunt acum amenințate, în pericol de extincție.

Cum miroase oudul?

Oudul (oudh în arabă) este foarte prețuit de parfumieri pentru dulceața caldă amestecată cu aroma lemnoasă și balsamică deopotrivă. Este un parfum foarte aromat și complex.  Se utilizează sub forma uleiului de oud (dehn al oud) sau a rășinei (oud mubakhar).

Totuși, există și ouduri produse sintetic. Dar acestea sunt o dezamăgire, spre deosebire de aroma produsă natural. 🙂

Când e utilizat în compoziția parfumurilor, oudul este cel mai des folosit ca notă de bază. Esențiale în fiecare parfum, spre deosebire de notele de vârf și de cele de mijloc, notele de bază tind să reziste mult mai mult pe piele, după ce toate celelalte note se vor disipa.

Într-un parfum cu baza de oud, este foarte probabil să mai surprinzi o aromă destul de puternică a sa, ca atare, sesizabil ca oud în starea sa naturală, după ore de la aplicarea lui.

Uleiul de oud: cel mai scump ulei din lume. Probabil

Uleiul de oud poate fi extras prin distilare, ca și alte uleiuri esențiale, din lemn sau prin topirea rășinei.  Nu este iritant deloc și poate fi aplicat direct pe piele. Forbes a realizat un studiu din care a dedus că ar costa 5000$ pe vreo 500 grame.

E de notat că ai nevoie doar de puțin ulei, așa că o astfel de sticluță ar trebui să țină cam un an, pentru un utilizator care să folosească aproape zilnic.

Datorită rarității sale, cererii mari și a dificultății în recoltarea sa, uleiul de oud este probabil cel mai scump ulei din lume. Piața anuală de oud se învârte în jurul a 6 miliarde de dolari, iar valoarea sa este adesea estimată ca fiind de 1,5 ori mai mare decât a aurului.  Din aceste motive, este desemnat uneori prin sintagma „aurul lichid”.

Valoarea oudului variază însă în funcție de sursă. Anumite specii de copaci de agar produc oud mult mai valoros, dar și regiunea unde cresc copacii respectivi constituie, totodată, un factor pentru cost.

De asemenea, oudul care se produce singur, natural, este mult-mult mai scump decât cel rezultat din infectarea artificială cu mucegaiul/parazitul fungic respectiv.

Parfumuri cu oud unisex și pentru femei

Mult timp apreciat ca ingredient  pentru parfumuri în Orientul Mijlociu și Europa, oudul a câștigat foarte mult teren și multe aprecieri în Vest. Joacă deja rol de star în mai multe parfumuri high-end / de lux din America de Nord, printre care cele unisex și pentru femei de mai jos:

Apă de colonie și parfumuri pe bază de oud pentru bărbați

Tonurile sale naturale asemănătoare moscului, destul de masculine, fac din oud o bază excelentă pentru parfumurile de bărbați inclusiv. Nici acestea nu sunt la un preț mic, dar un simplu puf de spray poate rezista muuuult.

Uite mai jos niște exemple celebre de apă de parfum și de colonie pe bază de oud pentru bărbați:

Sursă foto front page: Pixabay/domeckopol