Inspirat de zecile de reclame care însoțeau aparatul de tuns și bărbierit Philips One Blade și de o promoție foarte bună pe care am găsit-o în timpul pandemiei la acest produs am cumpărat și eu acest aparat de bărbierit.

Braun-ul pe care îl foloseam dădea semne de rateuri și am rătăcit și încărcătorul propriu, așadar aveam nevoie de un aparat de bărbierit pentru zilele în care voiam să tai barba până la ten. Mai posed și un aparat de bărbierit Remington, dar este un model ieftin la care viteza alternează chiar în procesul de bărbierire, deci nu îmi pun baze prea multe în el.

Așadar, modelul pe care l-am cumpărat este Philips OneBlade QP2520/30 care vine cu 3 piepteni prin care poți regla dimensiunea de tăiere, dar și o lamă suplimentară. Mi s-a părut bună oferta pentru toate accesoriile pe care le are.

Am plătit în jur de 150 lei la momentul respectiv, oferta o poți vedea aici pentru acel produs, dar recomand consultarea întregii game Philips OneBlade atunci când decizi care produs să îl cumperi. Personal aș recomanda variante de tip bundle în care mai vine cu o lamă în plus sau piepteni prin care poți regla cât de spre ten să meargă tăierea.

Philips OneBlade
Philips OneBlade

Partea bună atunci când iei o variantă bundle cu niște piepteni este că rezolvi cu bărbieritul și atunci când vrei un look fresh, cu barba tăiată aproape de zero, dar și atunci când vrei acel look de barbă crescută de câteva zile.
Problema cu pieptenii este că pe zona de sub nas este destul de dificil de manevrat. Ce aș mai fi simțit nevoia este de o cutiuță mai elegantă sau o gentuță de păstrare a aparatului chiar și pentru acest model, că acum îl păstrez cam dezordonat în baie.

Personal sunt fericit că am prins și un pachet bundle în care aparatul vine și cu o rezervă în plus pentru lama de tăiere, pentru că prețul rezervelor este destul de mare. Philips OneBlade se laudă că o lamă se poate folosi în condiții OK cam 4 luni, după care trebuie înlocuită.

Philips OneBlade vine în 3 versiuni: OneBlade Face (cea la care fac review acum), OneBlade Face &Body și OneBlade Pro. Toate folosesc aceeași lamă trimmer. Diferențe sunt doar la accesoriile incluse în pachet și baterie în linii mari. Versiunea Pro are și un selector de mărime de tăiere destul de avansat. Acum decideți voi dacă diferențele de preț sunt justificate în funcție de nevoile fiecăruia.

Prima impresie pentru Philips OneBlade

Acum, ca experiență de utilizare, Philips OneBlade pot spune că este sub aparatele dedicate (dar cumpărate cu multe sute de lei) și înlocuiește cu succes necesitatea aparatelor de bărbierit de unică folosință de tip Gillete sau Bic. Cred că acolo targetează Philips OneBlade cotă de piață, pentru că are niște avantaje față de aparatele clasice de unică folosință.

La prima impresie, mai ales dacă ești obișnuit cu aparate de tuns barba ceva mai profesionale nu este unul favorabil. Adică te aștepți la un aparat mai ferm, mai greu și care să pară mai tehnic. Philips OneBlade pare o jucărie, dar e o surpriză plăcută atunci când începi să îl folosești.

Bărbieritul cu Philips One Blade

Este un aparat de tuns și bărbierit iar lama pare a fi un trimmer acționat de motorașul brațului susținător și chiar dacă lama este mică, această are acționare și în partea superioară, dar și inferioară. Este o surpriză plăcută cât de bine taie până la rădăcină și nu am avut probleme cu iritații până acum la folosirea pe ten.

Am folosit doar accesoriul de tăiere la 1 milimetru (cel mai mic) pentru că de obicei nu mă bărbieresc până la rădăcină, ci îmi doresc acel aspect de barbă de o zi. Lama însă te ajută să definești zonele astfel încât să poți tăia destul de precis locurile unde barba a crescut poate mai mult decât ți-ai dorit (de exemplu pe gât).

Acum aparatul este un compromis, pentru că aparatele de bărbierit pe care le folosești pentru a tăia până la ten sunt poate mai performante, dar unul bun într-adevăr costă de 3-4 ori mai mult și își face treaba strict într-o singură direcție.

Mi-a plăcut însă că poți să conturezi foarte bine zonele cu aparatul și deși lama este destul de mică, o face practică în alte zone și ajută la conturare. Adică cumva dai din viteza de bărbierire finală ca să ai parte de conturarea mai fină a detaliilor – extrem de util în zona de sub buze sau sub nas.

Am mai folosit și local pe piept (de obicei folosesc ceara, dar sunt zone unde e mai dificil) și este foarte rapid.

Accesoriul de tăiere de 1 milimetru montat pe OneBlade
Accesoriul de tăiere de 1 milimetru montat pe OneBlade

Utilizare umedă și uscată

Utilizarea umedă se referă în teorie la faptul că ar putea fi folosit și sub duș, dar personal aș fi atent cu folosirea umedă. Maxim am clătit cu apă aparatul după ras.

Bateria care ține destul de mult

Abia la a treia utilizare bateria mi-a dat semne că e necesară reîncărcarea dispozitivului. Din păcate nu există un indicator privind gradul de încărcare al bateriei pe OneBlade-ul pe care îl posed.

Personal când mă bărbieresc durează cam 15-20 minute, depinde de timpul de la care nu m-am mai bărbierit și cât de atent sunt. Dimineața dacă mă grăbesc poate mai puțin.

Încărcarea durează destul de mult, până la 8 ore. Ce nu mi-a plăcut este că la încărcare OneBlade vine cu un cablu de încărcare propriu. iar cum eu rătăcesc aceste cabluri, mi-ar fi plăcut mai degrabă dacă era un microUSB sau USB-C. Dar probabil nu s-a putut adopta soluția aceea pentru a putea fi folosit și în zone umede.

Versiunile OneBlade Face&Body și OneBlade Pro au baterii care se încarcă ceva mai repede și au o autonomie care ajunge în zona de o oră.

Înlocuirea lamelor de ras

Lama de ras, care în font este mai degrabă un trimmer, se uzează după cam 4 luni de folosire obișnuită. Depinde cât de mult abuzezi de lamă și dacă îl folosești și îăn alte zone.

Poți să îți dai seama când e momentul să schimbi lama după decolorarea zonei cu dungi. Acestea, conform a ce spune Philips în manualul de utilizare, se decolorează cu aceeași putere cu cât lamele de la trimmer se uzează și devine fie ștearsă zona, fie verde. Îți vei da seama, zic ei. Personal nu folosesc de suficient de mult timp lama ca să confirm modul de decolorare.

O lamă nouă compatibilă OneBlade costă undeva în jur de 50 lei (verifică preț aici), recomand a se achiziționa în pereche pentru că este mai ieftin.

Acum, dacă ai cumpărat aparatul doar pentru bărbierit, există niște pachete cu lame care vin și cu protecții pentru zonele sensibile ale pielii, dacă vrei să folosești acest aparat și altundeva decât pe ten.

Concluzie după primele utilizări ale OneBlade

În concluzie, deși Philips OneBlade nu este un aparat de bărbierit profesional, înlocuiește cu succes necesitatea lamelor de ras. Este bun pentru că oferă un control fin al bărbieritului, este confortabilă și rapidă utilizarea sa iar comparat cu lamele clasice de bărbierit – nu m-a iritat – ceea ce este un mare avantaj.