Lupta împotriva coșurilor și a punctelor negre, a aspectului nepăcut de ten gras, s-a ales până acum, în mod regretabil, cu numeroase „victime” în rândul adolescenților și tinerilor.

Bine că în prezent există suficiente „arme” – secrete sau nu neapărat – cu care să putem interveni!

O fi el invidiat de toată lumea pentru prospețimea lui, însă tenul tânăr-tinerel are „păcatele” lui, care nu-s deloc mici, dacă e să ne gândim că, în general, ori e mixt, ori e gras – caracterizat prin hiperseboree, pori dilatați și mici imperfecțiuni… Dar să le luăm pe rând, ca să nu ne trezim vorbind limbi diferite:

  • Hiperseboreea – este secreția excesivă de sebum, care se prezintă sub forma unui aspect lucios al tenului, permanent sau ocazional, și poate fi pronunțată pe frunte, nas și bărbie, „celebra” zonă T.
  • Pori dilatați – hiperactivitatea glandelor sebacee este deseori însoțită de pori foarte sensibili, în zonele grase, conferind un aspect dizgrațios tenului.
  • Imperfecțiunile cutanate (micile, dar nesuferitele coșuri) sunt cauzate tot de secreția excesivă de sebum, asociată însă unei acumulări de celule moarte care astupă porii.

Știu că ați încercat de toate, de la leacuri băbești (ai grijă, unele pot fi periculoase pentru piele și pot lăsa semne adânci de care nu vei avea cum să mai scapi!) până la produse cosmetice recomandate de X sau de Y…

E acum cazul să urmărești însă ce am testat și noi pe aici și ce îți recomandăm, la rândul nostru.

Acțiune: Folosește produse pentru curățarea tenului în profunzime pentru a elimina coșurile. În plus, pe toată durata zilei, încearcă să limitezi secreția de sebum, cu o loțiune tonică adecvată tenului acneic, împiedicând astfel îngrășarea pielii.

Rezultat: Tenul e curat și sănătos de dimineața până seara. Mai mult, zi după zi, coșurile dispar și pielea devine frumoasă și radioasă.

Uite în ce constă programul pe care ți-l propunem!

Programul de îngrijire pentru ten acneic al unui adolescent

Alege un gel purifiant care să curețe în profunzime și spală-ți tenul cu el dimineața. Seara, optează pentru un gel dezincrustant.

Pe timpul zilei, reîmprospătează-ți tenul cu o loțiune tonică purifiantă.

După fiecare spălare a tenului cu produse adecvate, alege o loțiune hidratantă sau corectoare împotriva îngrășării tenului și pentru prevenirea apariției altora noi, eventual cu rol și reparator și cicatrizant, pentru tratarea semnelor postacneice.

Și, pentru un plus de sănătate, optează pentru o mască pentru zona T mai ales, pentru a destupa porii și a elimina impuritățile. Se folosește o dată sau de două ori pe săptămână, după cum simți tu că e mai bine sau după cum evoluează aspectul tenului tău.

Gel de curățare Clinique All About Clean Liquid Facial Soap Mild: review

Pasul 1: curățarea tenului

Să pornim! Primul pas te răsfață prin diversitate. Poți opta pentru oricare dintr-o sumedenie de produse, special destinate demachierii și curățării tenului cu probleme de acnee.

Un gel purifiant care curăță în profunzime întârzie îngrășarea tenului și previne apariția coșurilor. Se aplică efectuând un masaj ușor și se clătește cu apă călduță. Se folosește zilnic, dimineața și seara.

gel de curatare spumant bioderma sebium

Un gel dezincrustant purifică și eliberează porii grație microparticulelor abrazive din formulă, întârziind procesul de îngrășare al pielii și eliminând celulele moarte. Acesta previne și apariția coșurilor.

Gelul dezincrustant se aplică cu un masaj ușor și se clătește cu apă. Se folosește o dată sau de două ori pe săptămână.

Pasul 2: tonifierea tenului

Înaintăm cu încredere către… pasul doi – loțiunea tonică purifiantă – care are un rol foarte important: închide porii, însănătoșește și tonifiază tenul proaspăt spălat. Îndepărtează astfel pericolul apariției coșurilor.

loțiune tonică Elmiplant pentru ten mixt cu extract natural de gutuie

Rezultatul: un ten purificat, mat și sănătos. Trust me!

Citește mai multe despre loțiunea tonică.

Pasul 3: loțiune hidratantă împotriva îngrășării tenului și cu rol de vindecare a semnelor postacneice

Am ajuns la pasul trei. Hooray! Aici avem nevoie de o loțiune hidratantă împotriva îngrășării tenului sau cu rol de corectare și vindecare a semenlor postacneice.

Aceasta trebuie să limiteze producția de sebum și să împiedice îngrășarea tenului pe parcursul zilei. De asemenea, hidratează și calmează tenul.

lotiune-tratament-antiacnee-Bioderma-Sebium-Global_textura

Rezultatul: tenul e neted, fin, cu o plăcută senzație de confort, de dimineața până seara; zi după zi, pielea este mai puțin grasă, cu o textură îmbunătățită și pori vizibil mai mici.

Deși ai făcut totul pentru sănătatea pielii tale, ar mai fi ceva. O dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de cât de gras este tenul tău, poți folosi o mască purificatoare, destinată curățării în profunzime a zonei T (frunte, nas, bărbie) a tenului mixt și gras.

mască pentru ten LOreal Paris Pure Clay cu cărbune și 3 tipuri de argile_review și păreri după utilizare

Pe tenul perfect curățat, aplică un strat mediu și omogen de produs. Pune și sub bărbie, acolo unde pot apărea coșuri și puncte negre și să nu le poți observa.

După uscare, masca devine solidă și aderentă, reușind astfel să absoarbă excesul de sebum și să elimine impuritățile. Când timpul a expirat după aplicarea măștii faciale, îndepărtează pelicula formată, curățând cu apă din abundență.

Dacă masca e de tip peel-off, prinde pelicula formată de margini, de sub bărbie, ca și când ai decoji un fruct. Atenție: pielea devine atât de fină, ca nouă, încât sigur îți va veni să te mângâi singură – sfatul meu însă e să lași treaba asta altcuiva. Știi tu cui! 😉

Sfaturi pentru o piele pe zi ce trece tot mai frumoasă

  1. Machiaj adaptat tenului acneic: folosește produse de machiaj care nu încarcă porii și nu provoacă apariția punctelor negre sau a coșurilor!


  2. Nu-ți atinge fața! Nu-ți „zgândări” tenul (coșulețele sau punctele negre)! Nu este deloc igienic și, cum nu ești specialist, poți să faci mai rău. Acest lucru poate favoriza apariția iritațiilor și există riscul să rămâi cu cicatrici.
  3. Soarele: nu te expune la soare fără să-ți aplici un ecran cu filtru UV. Folosește produse de protecție solară cu indici mari de protecție, mai ales pentru față, atât drept cosmetice de îngrijire a pielii, cât și ca produse de machiaj.
    Este adevărat că în urma expunerilor la soare coșurile se usucă, dar, în același timp, epiderma se încarcă, celulele moarte se elimină foarte greu și coșurile vor apărea mai multe decât înainte. 🙁
  4. Fără stres! Stresul și starea de anxietate favorizează secreția excesivă de sebum, pielea devine lucioasă, cu aspect dezagreabil.
textură bb cream Bioderma Sensibio AR_Review și păreri după folosire

Vei vedea că atât textura tenului, cât și starea de spirit ți se vor schimba. Cu o piele frumoasă, ești mai vesel(ă), mai atrăgător/atrăgătoare, mai plin(ă) de viață, nu?

Tu ce produse utilizezi în lupta contra acneei? Scrie-ne în secțiunea de comentarii din josul paginii! Părerea și experiențele tale contează foarte mult pentru noi.