Cică ziua de 28 Mai este decretată ca Ziua Igienei în Perioada Menstruației. Nu știam că s-ar fi gândit careva să pună în calendar pentru a celebra o asemenea zi. Dar probabil s-au gândit la asta tot brandurile care s-au născut pentru a produce diverse produse de igienă a femeii în zilele delicate.

Cică ziua de 28 Mai este decretată ca Ziua Igienei în Perioada Menstruației. Nu știam că s-ar fi gândit careva să pună în calendar pentru a celebra o asemenea zi. Dar probabil s-au gândit la asta tot brandurile care s-au născut pentru a produce diverse produse de igienă a femeii în zilele delicate.

Ca să clarificăm, UNICEF și Organizația pentru Sănătatea Femeilor definesc igiena menstruală astfel:

„Femeile și fetele adolescente care folosesc un material curat de gestionare a menstruației pentru a absorbi sau colecta sângele, care poate fi schimbat în intimitate, de câte ori este necesar, pe durata perioadei de menstruație, folosind săpun și apă pentru spălarea corpului, după cum este indicat, și având acces la facilități care permit aruncarea materialelor folosite în timpul perioadei de menstre.” [t.n.]

Cred că definiția aceasta ar fi mult mai cuprinzătoare dacă s-ar specifica *toate persoanele* cu menstruație, nu doar femeile. Înțelegeți voi ideea.

Însă lupta pentru astfel de drepturi nu ar trebui limitată la data de 28 mai, așadar. Ziua Igienei în timpul Menstruației (Menstrual Hygiene Day, în engleză) e o platformă globală care aduce oamenii împreună pentru a promova o cât mai bună gestionarea a ingienei menstruale.

Oamenilor din jurul lumii încă le este respins sau restricționat accesul la resursele necesare pentru a gestiona o astfel de situație, a menstruației.  Iar acest fapt are impact nu doar asupra sănătății lor, dar și asupra stimei de sine, a educației și a puterii economice.

Așadar, avem o cale luuungă de urmat, dar nu mă voi preface că sensibilitățile cu privire la perioadele de menstruație nu au evoluat *deloc.

Primele date despre sângerarea periodică a menstruației

Probabil că știi deja că există o cantitate destul de redusă de informație înregistrată cu privire la cum civilizațiile antice gestionau perioada menstruației.

Pentru cronicari și scribi, care în marea majoritate erau bărbați oricum, să scrie despre acest subiect nu era chiar în interesul lor.

Și, ca să fim corecți față de strămoșii noștri, femeile obișnuiau să sângereze la menstruație mult mai puțin decât femeile de azi.

Începeau această etapă a vieții lor mult mai târziu în adolescență, petreceau mult mai mult timp cu sarcina și alăptatul, pentru că rămâneau destul de rapid și des gravide. Astfel, pentru că nu sângerau atât de des, atingeau și menopauza mult mai devreme și, din nefericire, mureau și mai devreme.

Cu toate acestea, unele civilizații vechi, hmm, au găsit alternative de „utilizare” a sângelui menstrual:

  • Egiptenii erau muuuuult în față cu toate treburile și trendurile de vrăjitorie ale vremurilor. Ei incorporau acest tip de sânge în descântece și incantații vrăjitorești. Chiar îl… beau. Știu, asta e ceva ca naiba de scârbos.
  • În mod similar, grecii amestecau vinul cu sângele menstrual, apoi se udau pe corp cu acest lichid, pentru că erau de părere că astfel de amestecuri ajută pentru o mai bună fertilitate.

Nu sunteți surprinși, la fel ca mine, cum oare reușeau ei, într-un mod cât mai confortabil, să zicem, să colecteze acest tip de sânge? Cred că erau cu adevărat înaintașii multor hipsteri de azi. :)))

  • Însă mai multe popoare antice religioase nu au fost atât de urmate de turmă și nu s-au coborât atât de jos. De exemplu, în cazul niddah, așa cum erau numite (și în unele comunități ortodoxe încă mai sunt numite așa) femeile la menstruație, de către poporul evreu.
    În fapt, o persoană etichetată ca niddah ar fi izolată fizic de către oricine altcineva (nici gând de sex în perioada menstruației) și trebuie binecuvântată de către rabin înainte să-și reia activitățile regulate după perioada menstruației, așa cum ar fi treburile gospodărești și gestionarea familiei.

Din păcate, ideea că sângele menstrual ar fi „necurat” s-a menținut încă pentru multă vreme, dovedind, de fapt, cum societatea (n-)a progresat.

După cum puteți ghici, Evul Mediu era plin de limitări și ducea lipsă mare de opțiuni pentru gestionarea perioadei menstruației. Cu toate acestea, multe persoane optau pentru purtarea de jupe roșii. În acest mod, când le venea perioada, petele nu erau vizibile.

O să zic ceea ce gândiți deja, probabil: să ascunzi sângerările menstruale nu e același lucru cu igiena menstruală. Nu, chiar nu e același lucru. Ba, din contră, duce la mai rău.

Cum a progresat igiena la menstruație de-a lungul timpului

Aproape toate produsele moderne utilizate pentru gestionarea sângelui menstrual au fost create – sau măcar branduite – în secolul al 20-lea. Bineînțeles, înainte de asta, oamenii foloseau aproape orice găseau la îndemână pentru absorția sângelui.

Dar, cu siguranță, această nouă piață a produselor pentru igiena menstruației a dat startul la conversații încurajatoare despre igiena feminină, nu-i așa? Dap, nu, de fapt nu chiar exact așa s-au descurcat treburile.

Multe dintre aceste produse moderne nu au neapărat o igienă menstruală potrivită în minte, ci mai degrabă ideea de a ascunde sângerarea – cam în același mod în care, în Evul Mediu, inovau cu bucata de material roșu. Distincția aceasta este necesară și importantă, întrucât vânzarea de produse pentru perioada menstruației, care nu au igiena menstruală neapărat în minte, s-a dovedit un lucru dezastruos.

Să luăm exemplul tampoanelor Rely, lansate în 1975 de către Proctor & Gamble. Făcute din materiale sintetice pe care nu prea știu cum să le pronunț, au fost promovate în publicitate ca tampoane pe care le puteai purta întreaa perioadei menstruale dintr-o lună (?!?).

Pe scurt: după ce au fost acuzați de către 812 cazuri care au raportat sindromul șocului toxic, tampoanele Rely au fost retrase de pe piață în decursul a 5 ani.

Dar azi, încă nu există o lege care să solicite enunțarea materialelor din tampoanele noastre, pe cutiile lor. Acesta e și motivul pentru care, probabil, și mama ta a petrecut o bună perioadă din anii tăi de formare să îți creeze un obicei din a urmări timpul între schimbarea tampoanelor, la menstruație.

Menstruația în zilele moderne

E puțin rușinos cum perspectivele în zilele moderne asupra menstruației reflectă trecutul, chiar până la era Antichității.

De pildă, o școală charter din Chicago, în loc să permită elevilor să ia pauze regulate de mers la baie, le „permite” să-și lege pulovere în jurul coapselor pentru a ascunde eventuale urme vizibile de sânge — de parcă asta ar rezolva problema copiilor care stau jos deloc confortabil, în produse suprasaturate de eliminările menstruale. E oribil! Se menține astfel și cultura rușinii care stigmatizează persoanele care au menstruație.

În lumea întreagă, indiferent că e în Chicago sau în Africa, mai mult de o fată din zece lipsește de la școală din cauza corvoadei lipsei de resurse necesare gestionării perioadei de menstruație.

Iar în zona rurală a Nepalului, femeile sunt frecvent îndepărtate din casele lor în fiecare lună, pentru a se izola în „colibe menstruale”, unde condițiile le sunt adesea fatale.

Sunt nenumărate studii care detaliază efectele psihologice ale menținerii curățeniei, iar în timp ce accesul la resurse de bază ca apa sau produse de curățare nu este universal, nu există alte procese naturale mai atacate vicios decât gestionarea perioadei de menstruație.

Subiectul  nu e unul plăcut, deși e abordat tot mai mult, deschis și dezinvolt de către multe persoane din blogosferă și Youtube. Și e prezentat adesea destul de banal, ca pe ceva care se gestionează ușor. Poate la noi și în anumite țări. Poate acum, cu metodele de azi.

Nu înțeleg, așadar, nici de ce, acum câțiva ani, încă ne șoca reclama de la Always cu „vată peste absorbant”, că, vezi Doamne, mai pune careva vată peste sau, mai rău, mai folosește careva vată pentru menstruație. Să nu uităm că, încă pe când eram mici, mamele noastre mai foloseau vata la așa ceva sau chiar denumeau absorbantele cu acest nume.

Acum avem și mai mult acces la informație. Dar, fie vorba între noi, am prins cu toatele perioada în care nu aveam acces la internet (doar reviste ca Bravo, Cool Girl), în care nu multe se spuneau. La școală, venea tabăra Always o dată la câțiva ani și împărțea niște pachete, dar se numea tot promovare.

Era un coșmar să merg la școală adesea în perioada aceea a lunii. Ba chiar mi-a fost extraordinar de rău (m-a durut burta nespus de tare) în timpul unor ore. Nu sunt prea mulți ani de acolo.

Încă sunt sate în România în care femeilelor le lipsesc cele necesare în perioada menstruației. Tot acolo, femeile sunt gravide cam în fiecare an și fac copii pe bandă rulantă.

Așa că am vrut ca și în lumea asta mai glam așa, a blogosferei, să fie prezentată și latura aceasta mai dureroasă și neplăcută a menstruației, care încă se perpetuează. Să nu o ascundem sub preș, e încă parte a societății actuale.

Acum, poate suferă în tăcere milioane de femei de probleme legate de igiena în menstruație, în timp ce unele dintre noi folosesc chiar și cupe menstruale de colectare a sângelui. Chiar și așa: cât de ancestral și stresant să fie gestul golirii unei astfel de cupe într-o toaletă publică?

Ăsta e și motivul pentru care nu m-a atras deloc ideea unei asemenea cupe. Nu mai vorbesc, poate, de anumite disconforturi, mâncărimi provocate de acest dispozitiv.

Știu că sună ca naibii acest articol (m-am gândit mult dacă să-l scriu), e „murdar”, messy bine, dar e… necesar, într-o mare de floricele pe pachetele de absorbante, bine promovate de firmele care cresc pe seama unei probleme majore în lume.

Așa că vă provoc să distrugeți tabuurile și să povestiți în secțiunea de comentarii de la finalul paginii întâmplările voastre legate de menstruație.

Voi ce purtați la menstruație, ce produse folosiți pentru igiena în timpul acelei perioade? Ce vă neliniștește legat de subiect, cum ați vrea să fie aceste lucruri tratate? Vă apreciez foarte mult comentariile și părerile și sunt foarte importante pentru noi și comunitatea noastră. #noifetele

 

Resurse:

https://bigthink.com/artful-choice/clean-hands-clean-minds-the-psychological-impact-of-physical-cleanliness

https://www.shethinx.com/pages/thinx-giverise-united-for-access

https://www.nprillinois.org/post/feedback-noble-charter-schools-story-hit-nerve#stream/0

https://www.theatlantic.com/health/archive/2015/06/history-of-the-tampon/394334/

https://theconversation.com/adventures-in-menstruation-how-period-product-ads-have-changed-to-reflect-a-more-realistic-experience-for-women-91417

https://en.wikipedia.org/wiki/Niddah

https://www.teenvogue.com/story/jewish-women-on-menstruation
https://www.medicaldaily.com/menstrual-period-time-month-history-387252

https://www.shethinx.com/blogs/thinx-womens-health/period-products-timeline-sea-sponge-menstrual-cup

Sursă foto: Pexels/fotografierende