De sute de ani, din clipa în care o femeie îi spune „Da” bărbatului iubit, începe să se gândească la rochia lungă, albă și vaporoasă… de mireasă.

Cei câțiva metri de voal și dantelă materializează visurile fetiței care trăiește mereu, în continuare, undeva în colțurile sufletului nostru și care se vede, dintotdeauna, îmbrăcată, într-o zi, în prințesă.

Desprinse de simbolistica și mesajul transmis de „tradiționala” rochie de mireasă, tinerele moderne au început să opteze deja pentru o nuntă mai… „colorată”.

Atenție, însă, în fața altarului nu toate culorile sunt egale! Totuși, nici în lume, nu toate tipurile de vestimentație pentru nuntă sunt neapărat albe – iată aici niște exemple de costumații de mire și mireasă, din întreaga lume. Iar la noi în anumite zone din Maramureș, încă, ai văzut, se cunună în portul popular specific zonei, care nu e mai deloc alb.

Eu deja am asistat la nunți cu mirese în rochie bej sau mai rozalie – Rals, de exemplu, a optat pentru o rochie de mireasă roz pudră la propria nuntă.

Știai că astfel de culori aparte de rochii de mireasă au și o anume simbolistică? Iată ce am găsit pentru o parte.

Ce pot simboliza culorile rochiilor de mireasă?

Albul înseamnă că ai făcut cea mai bună alegere.

Albastrul este semnul fidelității necondiționate.

Rochia de mireasă de culoare roz înseamnă că soțul tău se gândește întotdeauna la tine.

rochie de mireasă bleu din două piese

Griul unei rochii de mireasă este semnul unei vieți subordonate unui singur scop: acela de a călători.

O rochie de mireasă verde este alegerea unei femei căreia îi e teamă să fie în centrul atenției. Well, va fi la nuntă, dacă alege verdele pentru rochie. :)) Bine, depinde și de nuanță. Putem vorbi aici de pasteluri și nuanțe foarte difuze de culoare în faldurile rochiei.

Negrul, deși greu de crezut, există pentru mirese care optează și pentru o astfel de culoare, și este indiciul unei persoane pentru care trecutul va însemna mereu mai mult decât prezentul.

Roșul, așa inofensiv cum pare, se consideră a fi, în multe tradiții, o culoare de evitat în ziua nunții, ca mireasă, pentru că aduce ghinion.

Iar despre galben cică nici nu poate fi vorba, pentru că, cică, este culoarea adulterului.

Există, cică, și rochii de mireasă potrivite după zodii.

Dacă te pregătești de nuntă, poate te ajută și acest material:

Uite mai jos și cum să îți faci machiajul dacă optezi pentru o rochie de mireasă tip „prințesă”!

Tu ce părere ai? Pentru ce culoare ai opta, dacă ești în căutarea rochiei de mireasă? Sau în ce culoare ai ales să te căsătorești? Ori pe care ai mai alege-o acum, dacă ar fi să faci iar nunta?

Sursa foto: Unsplash/Gabriel Crismariu