Clipsurile pentru rochii și rochiile prinse în clipsuri pe bust și umeri, de tipul broșe (în engleză, „dress clips”) au revenit în trenduri, în sfârșit! Și, odată cu revenirea tendinței, avem și câteva noi moduri unice prin care să porți acest accesoriu al anilor trecuți.

Părul în bucle victoriene mari, gen rulouri și cusăturile pictate de ciorapi mai au până să revină încă în vogă, dar rochia retro prinsă cu clipsuri decorative tip bijuterie, de mult „apusă”, își face revenirea.

Rennoirea unei piese vintage de colecție vede o revigorare în popularitate și fabricare datorită pozelor perfecte pe care le-a întruchipat această rochieîn perioade dramatice.

Rochiile elegante prinse cu clipsuri și accesoriile pentru rochii de tip clips: o istorie a sclipirii

Clipsurile-bijuterie pentru rochii erau populare în special în perioada Recesiunii, ținând de domeniul cluburilor de cinat și ale glamourului și fiind popularizate în filmele escapiste ale anilor 1930, cu staruri ca Talullah Bankhead sau de origine canadiană precum Norma Shearer și Fay Wray.

Stilurile de astfel de rochii prinse cu accesorii cu pietre strălucitoare transparente și clare au atins vârful popularității în anii 1930, iar celebritatea modernă a zilelor noastre, Charlize Theron, a ecranizat memorabil acel glamour hollywoodian când și-a prins benzile de la rochia de tip halter Vera Wang cu o pereche de clipsuri vintage cu diamant Fred Leighton, la ceremonia Oscarurilor din 2000.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când moda era la rație, clipsurile de rochii au însuflețit frumos rochia de zi a femeii sau au împodobit gulerele și decolteurile, iar stilurile tindeau spre pietre prețioase false și perle de sticlă mai colorate, alături de bakelita texturată și alte materiale plastice utilizate în piese vintage, sculptate cu motive abstracte și cu frunze.

rochie stil vintage cu clipsuri atașate de bretele
Sursa: flickr.com/Gerry Roxby

Profesorul de istoria modei, Eve Townsend, și-a făcut masteratul în Modă, iar cercetarea sa se concentrează pe bijuteriile hainelor de clasă și rolul lor în democratizarea modei. Townsend a observat un număr surprinzător de fabricanți americani grozavi care încă nu au fost explorați – și încă mai e nevoie de o explorare serioasă în domeniu privind fenomenul clipsurilor de rochii în sine.

Doar că anul acesta, Townsend a făcut puțină cercetare în a adăuga lucrurilor deja investigate mai multe informații și conștientizare: tocmai a devenit coautorul cărții Schreiner: Masters of Twentieth Century Costume Jewellery, alături de Carole Tanenbaum, cel mai important colecționar de costume din Canada. E un must-read pentru pasionații de istoria modei, dar și de vintage.

Cum să purtăm accesoriile tip clipsuri pentru rochii retro

Modul în care le purtau în zilele bunicilor noastre este modul în care le vedeți în filmele și serialele drame: costumații ale epocii precis reprezentate, ca în Downton Abbey, Coroana/The Crown, Marvelous Mrs. Maisel și Allied: prinse în perechi simetrice de ambele părți ale unui decolteu dulce, în formă de inimă, sau pe bretele unei rochii de seară.

accesoriu tip clips pentru rochie stil vintage anii 30
Sursa: flickr.com/
vintage-13

Multe astfel de exemple pot fi observate la doamnele Hollywoodului glamour, Jennifer Beals și Rosemary DeWitt, în adaptarea romanului The Last Tycoon al lui F. Scott Fitzgerald (difuzat via Amazon Studios), unde designerul de costume Janie Bryant, faimos și pentru Mad Men, le-a asociat cu mătase șifon și rochii de seară cu fir lamé auriu.

Unul dintre modurile vintage favorite de a le stiliza vine dintr-o fotografie a Barbrei Streisand din anii 1970 ai săi, din faza capului „îmbrăcat” în turbane și alte „împachetări” textile — e o imagine iconică, ea poartă un clips alungit din anii 1930, fixat de turbanul său.

Nu oricine poate trage pe cap un turban cu așa elan, așadar ideea poate fi adaptată și la a prinde un astfel de accesoriu pe marginea unei pălării din fetru sau atașat de centura/cilindrul format(ă) de o tocă.

Astăzi, o nouă generație le adaptează pentru utilizare zilnică. Stilata vedetă americană, cunoscută pentru buna socializare, Olivia Palermo, de pildă, e un colecționar avid care a purtat clipsuri pentru rochii în mod casual timp de ani de zile — i-am observat perechea de astfel de accesorii și la crestătura reverelor jachetei sau puloverului, alături de jeansi, ca și purtate la cocktailuri cu ținute black tie și care necesită o „micuță rochie neagră”/little black dress, dar și în lookuri dramatice pe covorul roșu.

Alte outfituri le surprind pe gulere de cămăși. Chiar și mie îmi vine să „arunc” câteva pe reverele unui sacou. Dar le mai poți purta de minune și pe o panglică lată de catifea ca un choker improvizat sau în jurul lanțului, ca pe un pandant neașteptat, care să iasă în evidență.

Chiar le-am observat și la bărbați, agățate de reverul jachetei sau de buzunar, în loc de batista împachetată de mătase.

Unde găsești astfel de accesorii tip clipsuri pentru rochii – vintage

Dacă nu se întâmplă să ai câteva să zacă prin preajma bunicii sau moștenită de la mama, clipsurile de rochii au fost până recent un format învechit, inutilizabil, în formă prețioasă, adesea apărând la licitații de bijuterii rafinate sau în stil de bijuterii pentru costumații, ușor de găsit ca second hand pe Etsy sau eBay, în piețele de vechituri sau în magazinele de vechituri și antichități.

clipsuri de rochie stil broșe vintage cu cristale

Când cauți prin casete și vitrine de vintage, sunt mai mult ca sigur acele micuțe piese-bijuterii, de mărimea unor broșe, care sunt adesea ușor de confundat cu cerceii cu clipsuri sau clipsuri pentru pantofi. Rareori „supraviețuiesc” în perechi.

accesoriu tip clips pentru rochie vintage anii 30
Sursa: flickr.com/
vintage-13

Un clips pentru rochie va avea o formă triunghiulară sau ca o agrafă alungită care e împânzită cu vârfuri mici ascuțite (pentru a securiza bijuteria de partea din spate / de sub a materialului).

Asemănător, clipsul pentru prinderea blănurilor, văr primar cu clispurile pentru rochii, au două vârfuri ascuțite, rotative, asemănătoare acului, desemnate să înțepe pielea unui rever sau un guler de haină de blană.

În condiție bună, dar nu perfectă, cele mai puțin rare bijuterii vintage de costume și rochii de gală, create manual, de artisani, costă între 20 și 30 $.

Am găsit și câteva rochii vintage și în stil vintage cu clipsuri bijuterie prinse de o parte și de alta a decolteului:

rochie vintage cu clipsuri bijuterie dress clips
rochie vintage anii 30 cu clipsuri bijuterie

Unde găsești accesorii tip clipsuri pentru rochii – reinventate

În condiție perfectă, noi, clipsurile pentru rochii cu toate acele pietre strălucitoare, strasuri intacte și fără a arăta vreun semn al înnegririi sau îngălbenirii zonei de încastrare a acestor cristale și pietre sunt rare spre imposibil de găsit.

Iată mai jos o rochie în stil vintage anii 30, cu fir lamé argintiu-închis, cu capă ce pare prinsă ca în astfel de clame retro: un semn că da, astfel de rochii și croieli cu clipsuri chiar revin în trenduri.

rochie-de-seara-metalizata-cu lamé argintiu cu croială tip clip dress

Iar ca un colecționar avid de astfel de piese retro, sigur ai observat sau te plângi și tu că astfel de bijuterii pentru haine și costumații elegante, noi, nu s-au mai creat de la mijlocul anilor 1950. Până acum…

Cică Chelsea Armstrong, o tânără antreprenoare canadiană din Vancouver, care a studiat la Școala de Design din Parsons și a lucrat pentru Aritzia și Kate Spade, a lansat recent un brand nou de astfel de accesorii -bijuterie, clipsuri pentru rochii numit Jubilee Jones.

Sursă foto principală: flickr.com/vintage-13