Ai coșuri? Nu dispera, nu ești singura. O treime dintre pacienții unui dermatolog au ten seboreic, cu tendință acneică. Urmează doar programul nostru de combatere a acneei, validat cu dermatologul propriu, și vei scăpa de coșuri și puncte negre.
Acneea apare în special în zona feței, a pieptului și a spatelui, în zone bogate în glande sebacee. Producția excesivă de sebum, acel strat uleios care ți se așterne pe față și sub care iau naștere coșurile, duce la cornificarea pielii.
Astfel, odată asfixiați foliculii, are loc congestia sebumului și formarea comedoanelor, care pot fi închise (puncte albe) și deschise (puncte negre).
Există o… explicație. Cauzele pielii seboreice cu tendință acneică sunt variate: schimbările hormonale din perioada pubertății, la femei – variațiile menstruației, întreruperea contraceptivelor, predispoziția genetică, starea psihică, reacții la anumite medicamente sau produse cosmetice.
❤️ Citește despre:
Toaleta zilnică a tenului acneic: programul în 3 pași
Indiferent de tipul tenului tău, dar mai ales dacă este acneic, trebuie să urmezi programul de îngrijire în trei pași.
1. Curățarea: În primul rând, pielea trebuie curățată cu un gel antibacterian. Astfel, înlături sebumul și bacteriile de la suprafața pielii.
2. Tonifierea: Desăvârșește curățarea și redă tonusul pielii cu loțiunea tonică sau astringentă.
3. Hidratarea: este și ea foarte importantă pentru că ajută ca senzația de confort a pielii să se mențină întreaga zi, înlăturând pericolul îngrășării pielii.
Îngrijirea săptămânală a tenului acneic
1. Expuneți obrăjorii la aburii unei infuzii de mușețel.
Îți dilată porii ușurând extragerea coșurilor și au efect antiseptic care te ține la adăpost de eventuale infecții.
Pune la fiert un vas cu deschiderea de mărimea feței. Când clocotește apa, adaugă planta (dacă ai, poți să torni și 2-3 picături de ulei volatil de eucalipt sau de arbore de ceai) și acoperă vasul pentru câteva minute cu un capac.
Lasă-l un pic să se răcească și să se infuzeze, pentru că la început aburii sunt mult prea fierbinți. După 2 minute, apleacă-te cu fața deasupra vasului aburind și acoperă cu un prosop mare capul și vasul. Timpul minim de expunere este de 10 minute.
Aburii de mușețel au un efect benefic și asupra aparatului respirator, așa că poți să-i inspiri cu încredere și pe nas, și pe gură.
Urmează extragerea comedoanelor. Usucă fața cu un prosop, spală-te bine pe mâini și înfășoară arătătoarele cu un tifon. Presează la baza coșurilor cu buricele degetelor, în repetate rânduri, fără să apeși prea tare pentru că pielea ta este acum mult mai sensibilă.
Procedează la fel și cu punctele negre de pe nas.
După ce ai curățat fața, clătește-o cu apă rece și apoi aplică-i o loțiune tonică sau loțiune astringentă antibacteriană. Produsele pe bază de arbore de ceai sau de ceai verde ajută în acest sens.
2. Aplică o mască purificatoare!
Rolul măștii purificatoare este să absoarbă excesul de sebum, să regleze secreția glandelor sebacee și să grăbească vindecarea coșurilor.
Ingredientul-cheie al unei astfel de măști este argila (care se mai numește și caolin), pe care o poți cumpăra de la plafar și o poți prepara singurică acasă, adăugând apă. Proporțiile sunt „ochiometrice”, esențial este să obții o consistență păstoasă.
Atenție! La prepararea măștii, nu folosi veselă de plastic sau de metal, întrucât compoziția oxidează din cauza aceasta.
Aplică amestecul obținut pe față și decolteu, ocolind zona sensibilă a ochilor și buzele. Trebuie lăsată să acționeze până se usucă, după care se înlătură cu apă călduță și se șterge obrazul cu un tonic.
Dacă nu vrei să-ți bați capul cu prepararea, cumpără-ți o mască pe bază de argilă precum masca L’Oréal Paris Pure Clay pentru ten cu extract de cărbune (AICI review).
Sper că se subînțelege că, indiferent de masca pe care o aplici, fața trebuie să fie perfect curată, nu-i așa?
De două ori pe săptămână…
Tenului tău i-ar prinde bine o curățare mai temeinică cu un gel abraziv (scrub). Acesta înlătură celulele moarte de la suprafața pielii și o exfoliază cu blândețe, lăsând-o să respire în voie.
Intervenție de urgență pentru tenul acneic
Ți-a apărut pe obraz o pătuță roșie care promite să devină un coș de oată frumusețea? Nu te bosumfla! Avem noi ac de cojocul ei!
Creioanele corectoare tip 2 in 1 (tratament și mascare) sau creioanele cu gel antiacneic, aplicate încă de la primele semne ale apariției coșului, îi ruinează evoluția și te scutesc de un stres în plus. Cele corectoare / de mascare se pot aplica chiar și peste machiaj.
Alege-ți aliatul de încredere și poartă-l mereu la tine!
Dacaă nu ai intervenit la timp și nesuferitul de coș a apucat să se instaleze, n-ai decât să-l acoperi cu nonșalanță, fără ca nimeni să-și dea seama că e acolo. Blemish Stick din gama Clearskin de la AVON camuflează imperfecțiunile pielii și le tratează – dintr-un foc!
3 reguli de aur pentru un ten curat și sănătos
I. Cele mai eficiente ingrediente în lupta cu acneea sunt:
- acidul salicilic – cu rol de exfoliere
- argila – absoarbe excesul de sebum și are proprietăți antiseptice
- zincul – reglează secreția de sebum și calmează tenul
- uleiul din arbore de ceai – cu afecțiune antibacteriană și antiseptică
Când îți cumperi un produs antiacneic, studiază-i prospectul, indicațiile și ai grijă să conțină măcar unul dintre aceste principii active.
II. Igiena este extrem de importantă. Degeaba faci tratamente dacă nu te speli de două ori pe zi – dimineața și seara – cu un gel antibacterian de curățare profundă a tenului și nu-ți ștergi fața cu un prosop curat (special doar pentru față), pe care-l schimbi de două ori pe săptămână.
Dacă nu vrei să te omori cu spălatul, renunță la șervetul din bumbac în favoarea absorbantelor din hârtie.
III. Dă-le pace coșurilor urâte și adânci, sunt imposibil de stors. Oricât te-ai încăpățâna să le vii de hac, nu vei reuși decât să-și distrugi țesutul de jur împrejur.
Ceea ce ai de făcut în cazul lor este să le tratezi, să le lași la „colectat” și, eventual, după 2-3 zile, dacă devin pustule (au cap galben), poți recurge la extracție.
Fii fidelă produselor potrivite ție!
Pentru ca tratamentul să se bucure de un succes deplin, specialiștii recomandă folosirea produselor de bază din aceeași gamă, deoarece sunt concepute să se completeze reciproc.
Nu întotdeauna cantitatea este direct proporțională cu eficiența și de aceea coșurile trebuie tratate fiecare în parte. O picătură de gel antiacneic aplicată direct pe comedon este de ajuns pentru a-l trata. Unde mai pui că, depășind granița coșului, „medicamentul” va usca, cel mai probabil, pielea de jur-împrejur.
Sursa foto principală: Unsplash/Amanda Dalbjörn