Păr excesiv de gras, păr casant, căderea lui abundentă sau mătreața sunt doar câteva afecțiuni ale podoapei capilare, întâlnite frecvent. Ele pot fi tratate cu succes, dacă se stabilesc cauzele care le determină.
Foarte rar există persoane care să nu fi suferit de o anume problemă a părului. Le-am expus mai jos pe 4 dintre cele mai frecvente și câteva soluții pentru ele.
Dacă nici tu nu ești norocoasa posesoare a unei podoabe capilare fără probleme, urmărește mai jos ce să faci, în funcție de problema părului tău. Nu-l mai lăsa să sufere! Și tu cu el! 😉
❤️ Citește despre:
Ce să faci cu părul gras?
Aspectul părului gras este unsuros și se îmbâcsește repede.
Cauzele care generează această afecțiune sunt în general de ordin genetic, dar apariția ei poate fi determinată și de o igienă necorespunzătoare, de folosirea produselor de îngrijire neadecvate sau de existența în alimentație a prea multor grăsimi.
Se recomandă spălarea părului, cel puțin o dată pe săptămână, când se va folosi un produs special pentru păr, cu efect degresant, sau un șampon special. În comerț există și săpunuri speciale pentru tratament, care se vor rade și se vor fierbe în puțină apă, până se va obține o pastă (soluție de săpun).
Sau poți încerca ceva gata preparat pentru păr gras, precum șamponul solid, tot ca un săpun.
Aplicarea acestui produs de spălare nu se va face direct pe păr. Acesta se va turna pe un burete înmuiat în apă și, apoi, se va spăla părul cu spuma obținută.
Pentru reglarea secreției de sebum, este indicată folosirea zilnică a loțiunilor pentru păr sau a apelor de păr. Acestea pot fi achiziționate din comerț sau le poți prepara ușor acasă. Iată mai jos o rețetă de astfel de apă pentru tonifierea părului:
Apă pentru tratarea părului gras
Se dizolvă 3 picături de ulei de roiniță (melissa) în 20 de grame de tinctură de mesteacăn. Se adaugă 80 de grame de apă de hamamelis și se amestecă continuu, până când lichidul va avea un aspect lăptos.
Se toarnă produsul într-o sticlă cu pulverizator. Se folosește de două ori pe zi și, după aplicarea lui, se va masa ușor pielea capului.
Produsul rezultat are proprietăți curative, antiinflamatoare, dezinfectante, astringente, tonifiante, stimulând, totodată circulația sangvină superficială.
Cum tratezi părul casant și despicat la vârfuri?
Aspectul său este tern, lipsit de luciu și firul se rupe ușor la periat. Cauzele pot fi:
- folosirea produelor de proastă calitate;
- vopsirea și decolorarea repetată a părului;
- anumite probleme de sănătate.
Se recomandă spălarea lui la două săptămâni astfel: înainte de spălare, se gresează părul cu ulei de ricin amestecat în cantități egale cu ulei de măsline. Se lasă această mască să acționeze circa 60 de minute, apoi se clătește bine părul cu apă fiartă și răcită la o temperatură suportabilă.
O dată la 2 luni, în loc de șampon, se vor folosi pentru spălare unul sau două gălbenușuri de ou, în funcție de lungimea părului. După fiecare curățare, se recomandă clătirea lui cu oțet aromat din plante. Acesta poate fi cumpărat din farmacii sau se poate prepara în casă.
Oțet aromat pentru clătirea părului casant și deteriorat
Se pun într-o sticlă colorată o jumătate de lingură de frunze de mesteacăn și o jumătate de lingură de flori de levănțică. Plantele trebuie să fie bine uscate. Se acoperă cu o jumătate de litru de oțet de fructe și se lasă o săptămână la macerat, într-un loc cald.
Sticla se închide ermetic și se agită zilnic. După macerare, se filtrează produsul și se adaugă 10 picături de esență de levănțică. Se amestecă bine conținutul și se aplică pe păr, după fiecare spălare, în amestec cu apă fiartă și răcită (un sfert de cană oțet la 3 sferturi de cană apă).
Produsul stimulează circulația sangvină și redă luciul părului.
Încearcă și acest ulei concentrat de înfrumusețare a părului de la Davines – OI Oil: este perfect pentru vârfurile deteriorate ale părului, și nu numai.
? Citește și aceste secrete de îngrijire și reparare a părului deteriorat.
Cum scapi de mătreață?
Cojirea stratului superficial al epidermei este un fenomen natural. Când aceasta devine excesivă, se formează adevărate scuame uscate și fine, de culoare cenușie sau maronie – mătreața.
Această afecțiune poate apărea și în cazulpielii seboreice și în cel al epidermei uscate.
Tipuri de mătreață
- Forma grasă a mătreții se datorează unei secreții excesive a glandelor sebacee. În primul rând, trebuie reglată activitatea glandelor sebacee și apoi tratată mătreața, altfel ea poate determina căderea masivă a părului.
- În cazul formei uscate a mătreții, descuamarea pielii este consecința activității reduse a glandelor sebacee. Această formă de mătreață se combate cu ajutorul produselor de îngrijire specifice, prin periatul zilnic al părului și prin masaj.
Dacă se neglijează această afecțiune, mătreața poate bloca activitatea glandelor sebacee, sufocarea părului și, în final, poate determina căderea părului.
Pentru combaterea mătreții, se recomandă folosirea zilnică a vitaminei B12. Aceasta se aplică direct pe rădăcina părului, executându-se totodată un masaj. Suplimentar, se va urma o cură internă de vitamine (A, B și E), la indicația medicului.
Căderea părului
În mod normal, cad zilnic circa 50-100 de fire de păr. Dacă însă numărul firelor căzute este anormal de mare, trebuie depistate cauzele care pot determina această afecțiune. Acestea pot fi multiple și diverse:
- igiena necorespunzătoare sau traumatizarea repetată a părului;
- acțiunea externă a unor chimicale – din produse de hair-styling în exces, de exemplu;
- boli infecțioase sau boli ale pielii;
- dezechilibru organic;
- intoxicații sau ingerarea pe lungă durată a unor medicamente hipnotice;
- abuz de alcool;
- predispoziții genetice etc.
Tratamentul pentru stoparea căderii părului este bazat pe folosirea produselor de îngrijire vitaminizate și a loțiunilor speciale.
Balsam regenerant pentru păr
Se prepară o infuzie de frunze uscate de urzică (la 1 litru de apă se pun 8 linguri de plantă). Se lasă vasul acoperit 2-3 ore, apoi se strecoară, iar lichidul obținut se amestecă cu o jumătate de kilogram de oțet de fructe.
Se clătește părul cu acest amestec. Balsamul ajută la regenerarea epidermei și la întărirea rădăcinei firului de păr, conferind totodată suplețe părului.
? Citește și acest material despre „vrăjile” pe care le mai poți face în funcție de suferințele părului tău.