Tendințe în modă periculoase și chinuitoare pe care le urmau strămoșii noștri în trecut: corsetul din metal, crinolina cu cerc de metal, picioarele în lotus la chinezi, gulerul înalt și strâmt, mătrăguna, coloranții toxici pentru textile etc.

Când te uiţi la oamenii din trecut, nu te gândeşti la preţul pe care ei l-au plătit pentru a arăta bine. Tendinţele în modă și frumusețe însemnau mulţi bani cheltuiţi, era greu din punct de vedere fizic şi chiar periculos.

Coloranţi textili toxici

În zilele noastre, avem oportunitatea de a cumpăra haine de toate culorile sau de a le vopsi acasă. În trecut, nu erau atât de multe opţiuni, iar coloranţii textili erau extrem de scumpi şi toxici.

De exemplu, o frumoasă rochie verde victoriană era dăunătoare pentru oricine o purta, deoarece colorantul său conţinea arsenic şi sulfat de cupru.

Dar nimic nu a putut opri oamenii din trecut să coloreze ce aveau nevoie şi acest pigment a fost folosit pentru vopsirea hainelor şi a tapetului. De asemenea, a fost folosit ca insecticid mai târziu.

Noroc că astăzi vopselurile textile au evoluat într-atât încât poți să vopsești hainele chiar și în mașina de spălat rufe!

Crinolina

Un cerc din metal nu e periculos în sine, dar a existat mereu şansa ca o femeie să rămână blocată într-o uşă. Pericolul principal a fost ascuns în ţesăturile care acopereau crinolina.

De multe ori femeile nu observau că, dacă ar fi stat prea aproape de foc, îmbrăcămintea lor ar fi ars imediat. Deoarece multe materiale au fost extrem de inflamabile, consecinţele au fost foarte triste.

Legarea piciorului (sau piciorul lotus)

Această tradiţie îngrozitoare a fost populară în China până în 1911 când a fost în sfârşit interzisă. Frumusețea fetelor tinere (de cele mai multe ori provenite din familii nobile) a fost strâns legată de modificarea formei picioarelor lor. Ca urmare, picioarele s-au oprit din creşterea normală şi au ajuns să semene cu nişte lotuşi. Acest lucru a fost considerat cu adevărat atractiv.

Femeile se transformau în oameni cu handicap, deoarece ele nici măcar nu se puteau mişca fără ajutor. În schimb, au avut şanse excelente de a se căsători. Şi chiar dacă acest obicei era interzis, unele femei au continuat să-l practice, iar unele dintre ele sunt încă în viaţă.

tendințe în modă periculoase în trecut

Tocuri foarte înalte

Chiar şi cele mai înalte tocuri moderne arată inofensiv în comparaţie cu pantofii Chopines. Unul dintre motivele pentru care aceşti pantofi au fost inventaţi a fost noroiul de pe stradă în care oamenii nobili nu voiau să calce.

Cu trecerea timpului, acest trend s-a extins în toată Europa, iar înălţimea pantofilor Chopines a crescut atât de mult încât femeile nu puteau să meargă fără ajutorul unui servitor.

Mătrăguna pentru ochi strălucitori

Chiar dacă toată lumea ştia despre proprietăţile toxice ale mătrăgunei, femeile europene nobile nu se temeau să folosească picături de mătrăgună.

Aceste picături duceau la dilatarea pupilei şi făceau ochii să pară mai luminoşi. Dacă era folosită regulat, începeau să apară probleme ale ochilor, chiar orbirea, dar acest lucru nu i-a oprit pe oameni.

Cosmeticele toxice

Pielea albă ca de porţelan era extrem de populară printre oamenii nobili care foloseau machiaj cu plumb pentru a-şi albi faţa. Principalele efecte adverse au fost: piele care nu arăta deloc bine, căderea părului şi intoxicaţie care putea duce la moarte.

Unele farduri de obraz conţineau arsenic. Deci nu e de mirare că femeile reuşeau să trăiască doar până la 30 de ani pe atunci.

Citește și despre alte obiceiuri dăunătoare de înfrumusețare practicate acum mai bine de 100 de ani.

Centură de maternitate incomodă

În trecut, femeile obişnuiau să-şi petreacă mult timp din sarcină într-o curea de maternitate. Aceste centuri nu erau precum cele moderne care sunt confortabile şi îţi oferă un suport bun.

Centurile de maternitate din trecut semănau cu corsetele din secolul al XIX-lea. Erau cu fermoar, foarte incomode şi chiar dureroase.

Gulerele rigide

A te simţi inconfortabil doar de dragul modei nu îi excludea nici pe bărbaţi.

În secolul al XIX-lea, gulerele rigide era foarte populare printre bărbați mai ales. Acest accesoriu a fost atât de rigid încât a cauzat probleme ale circulaţiei sângelui şi asfixie. Tocmai din acest motiv se mai numeşte şi ,,tatăl criminal”.

Coafuri ornamentate

În perioada Rococo, coafurile femeilor au devenit extrem de mari şi complicate. Asta însemna, de obicei, că femeile trebuiau să poarte aceeaşi coafură timp de mai multe zile, ceea ce a dus la pierderea părului şi la problemele de piele.

În plus, diferiţi gândaci şi diferite rozătoare au încercat să folosească aceste construcţii ale părului ca pe nişte cuiburi. Din acest motiv, multe femei trebuiau să se ducă la culcare purtând cuşti mari din metal pentru a-şi proteja părul.

Rochiile ,,goale”

După Revoluţia Franceză, femeile au început să poarte rochii uşoare, tăiate foarte scurt fără lenjerie intimă. Rochiile erau de obicei făcute din muselină, un tip de ţesătură de bumbac.

Femeile nu au vrut să poarte haine groase pe timp de vreme severă, iar asta a dus la răceală si chiar moarte uneori.

Corsetul

Primele corsete au fost făcute din metal. Modelele făcute din lemn au apărut mai târziu, după care au început să apară şi cele făcute din fanoane flexibile.

Corsetele deformau oasele şi deplasau organele interne. Dar oamenii au crezut că acesta e un lucru bun pentru organism. Femeile le purtau din copilărie şi nu le dădeau jos nici măcar în timpul sarcinii.

Unul dintre cele mai ciudate corsete este corsetul şarpe, inventat de La Sylphe, un dansator american. Nu era tocmai bun pentru coloană. Din fericire, corsetele moderne nu ne afectează corpul şi sănătatea în acest sens şi e decizia noastră dacă le purtăm sau nu.

Care dintre aceste tendinţe în modă ţi s-a părut mai ciudată?

Iată și câteva tipare de frumusețe reprezentative pentru epoci diferite din istorie, unele la fel de dăunătoare!