De la tricourile de Woodstock și rochiile în stil hippie până la podiumurile prezentărilor marilor case de modă, stilul tie-dye a fost purtat însă cu secole în urmă, în India, Peru și China.
Și anul acesta, tendința tie-dye, deja un stil vestimentar, a rămas spectaculos de împământenit în modă. Însă nu e nimic nou aici: a fost purtat însă cu secole în urmă, în India, Peru și China, până să urce inedit de sus pe podiumuri, în piese de la jeanși și hanorace până la rochii diafane și trenciuri.
❤️ Citește despre:
Ce presupune totuși stilul tie-dye?
Practic, tie-dye e un pattern rezultat din urma decolorării neuniforme a unei țesături sau a colorării ei pe porțiuni mici, în degradeuri.
Însă, spre deosebire de decolorarea obișnuită, tie-dye se aplică țesăturilor în culori vii.
De-a lungul timpului, tehnicile de vopsire sau decolorare au fost practicate în întreaga lume sub diverse forme, pe diferite materiale. Cele mai vechi exemple sunt cele din Peru, unde se întâlneau modele colorate de tie-dye pe haine, în tonuri vii, aprinse, de roșu, galben, verde și albastru.
În Japonia, foloseau o tehnică tradițională denumită Shibori, un material care era strâns și rulat, prins cu benzi elastice și apoi scufundat în vopsea, ceea ce ducea la crearea unor patternuri interesante pe țesătură.
În Indonezia, Plangi și Tritik sunt alți doi termeni ce definesc acest tip de decolorare și vopsire: metoda de vopsire implică aplicarea culorilor direct pe pânza îndoită și e apoi cusută astfel încât vopseaua să ajungă doar în anumite zone.
În același timp, Ikat denumea, în alte zone ale Asiei, o metodă de tie-dye prin care fibrele individuale și fasciculele de materiale sunt legate cu o bandă aplicată pe modelul dorit.
Tehnica de tie-dye e folosită foarte mult și în Africa de Vest, unde materialelor decolorate li se aplicau broderii sau ornamente suplimentare.
Cum a ajuns acest tip de imprimeu tie-dye în lumea modei?
Anii 1960 și 1970 au însemnat foarte mult în istoria acestui tip de imprimeu care, iată, „nu se decolorează”, de-a lungul anilor, din contră – prinde tot mai multă putere. Atât de bine încât și astăzi primele imagini cu rochii sau tricouri decolorate care ne vin în minte sunt cele pe care le-am văzut la Woodstock – reprezentate chiar foarte bine, pe scenă, inclusiv de celebra cântăreață Janis Joplin.
Însă, în SUA, denumirea, și chiar și primele produse de acest tip, a apărut chiar la începutul anilor 1900, când a fost pusă pentru prima dată în circulație de profesorul Charles E. Pellow.
Și, chiar dacă fragil și timid imprimeurile tip tie-dye apăruseră pe diverse haine și înainte de epoca hippie, adevăratul boom al acestui pattern a venit în 1960.
Ca mai toate lucrurile puternice din fashion, totul a început cu o idee de marketing simplă, când compania Rit Dye, care vindea înălbitori și substanțe de decolorare, începuse să piardă bani în epoca de instabilitate economică.
Astfel, directorul de marketing al Rit Dye ia decizia să propună un produs care să se adreseze „comunității artistice” din Greenwich Village din New York City, un epicentru al mișcării hippie.
Acesta găsește doi artiști care să decoloreze câteva tricouri și le transformă în piese unice. De aici nu mai e decât un pas până la producerea tricourilor tie-dye cu numeroase spirale, „mandale”, imprimeuri psihedelice, care ajung rapid să fie purtate pe participanții la festivalul de la Woodstock din 1969.
Apoi, rapid și ușor, imprimeurile tie-dye se diversifică și se extind de la tricouri la jachete, jeanși, rochii și salopete. Până la finalul anilor 60 și începutul anilor 70 vedem tricourile decolorate artistic în stil tie-dye chiar și la Jimi Hendrix, Rolling Stones și în documentarul cult Magic Trip (realizat și produs de Merry Pranksters și Ken Kesey).
Dar, inclusiv după această perioadă, în cadrul mișcărilor și manifestațiilor anti-Vietnam, în hainele purtate pe plajele din California, tie-dye abundă în modele. De atunci, imprimeul revine periodic în industria modei, purtat de membrii trupelor în topuri și de către fanii lor, de tinerii rebeli.
Cum a ajuns stilul tie-dye pe podiumuri mari internaționale
De la combinații sofisticate între culori la grafisme neașteptate, celebra tehnică de vopsire sau decolorare tie-dye a ajuns și încă este în top pe podiumurile internaționale.
Tie-dye a început să reapară în colecțiile de primăvară-vară 2019 ale designerilor, în moduri proaspete, elevate și cât mai versatile, plecând de la abordări mai delicate și artizanale (ca la Dior) până la lookuri pur californiene din anii 80 (ca la MSGM).
Casele de modă au confirmat din nou longevitatea acestei tendințe în garderoba noastră și continuă să o facă.
Cum se poartă imprimeul tie-dye?
Dacă nu ai nicio idee cu ce element să începi să încerci acest trend, însă chiar vrei să începi să porți stilul tie-dye, ar ajuta, pentru început, să îți iei un tricou sau cămașă în acest imprimeu.
Continuă în „baby steps”, pe pași ușori, întrucât, după cum mai spuneam, acest trend este complicat de abordat și extrem de vizibil, ostentativ în piesele vestimentare de fiecare zi. Or, dacă vrei priviri admirative către tine, ține cont de câteva reguli simple, dar bune în această privință.
- La început, păstrează stilul tău vestimentar cotidian obișnuit și adoptă un singur element decolorat, ca să poți menține linia curată a lookului (un tricou, o cămașă).
- Dacă vrei ceva mai spectaculos, poți alege puțină culoare (inițial, de preferat o culoare pastel).
- Vara, pentru un look fresh pe care și tie-dye îl confirmă, bazează-te pe o pereche de pantaloni din in cu șnur în talie, adaugă în partea de sus un tricou în culori ca galben pai sau roșu-deschis, apoi un sacou din denim prespălat sau o jachetă din fâș. Ca încălțări, alege o pereche de espadrile.
- Vrei să încerci imprimeul și pentru un stil mai formal? Optează pentru o pereche de jeanși negri sau o pereche de pantaloni cu croi drept, pantofi sport puțin mai eleeganți, în culori neutre, nu puternice, și poate o vestă reinterpretată (ca Dior).
- Cheia este să alegi culori mai subtile ca un albastru-închis, negru sau alb.
- Poți fi următorul „Californian (skater) boy” cu niște pantaloni scurți de trening, o șapcă, un rucsac, o pereche de ochelari rotunzi și niște șlapi, alături de, firește, maioul sau tricoul tie-dye style.
Tu ce alegi? Cum ți se pare stilul vestimentar încă actual tie-dye? Te atrage? Scrie-mi în secțiunea de comentarii din josul paginii. Părerea ta contează mult pentru noi.
Sursă foto principală: Unsplash/Michael Shannon