Ce tip de pantofi trebuie să eviți pentru a nu dăuna picioarelor și sănătății tale? Și care sunt alternativele la aceștia? Ce tip de încălțăminte trebuie să alegem ca să avem grijă de noi și să ne simțim confortabil? Hai să vedem mai jos!

O persoană merge pe jos 245-292 de kilometri într-un an. De aceea, este necesar să-ţi găseşti o pereche perfectă de pantofi, care nu le va dăuna picioarelor tale. E cool să fii la modă, dar să fii sănătoasă e şi mai cool.

Pantofii cu vârful ascuţit pot să fie prea strâmţi pentru picioarele tale

Picioarele tale nu vor fi fericite în pantofii cu vârful ascuţit. Ei sunt prea strîmţi şi vor pune presiune pe degetele de la picioare. Acest fapt duce la dureri ale nervilor.

Deci, înainte de a cumpăra o pereche de pantofi la modă, verifică dacă picioarele tale se simt confortabil în totalitate în interiorul lor.

Şlapii nu sunt decât pentru plajă

Șlapii par perfecţi pentru plajă, vara. Dar să aruncăm o privire la ei şi să vedem că acest lucru nu este adevărat. În primul rând, nu sunt confortabili, deoarece aceştia freacă între degetele de la picioare şi provoacă daune pielii.

În al doilea rând, picioarele tale nu se sprijină în mod corespunzător. De asemenea, în timpul mersului pe jos, picioarele în șlapi se pot simţi obosite mai repede şi e dificil să alergi în şlapi.

Tocurile pot provoca leziuni ale nervilor și dureri de spate

Da, femeile iubesc tocurile, pentru că acestea arată foarte bine şi le fac să se simtă atrăgătoare, dar pericolul poate fi mai mare decât crezi.

Purtarea tocurilor înalte duce de multe ori la entorse, leziuni ale nervilor şi dureri de spate. Aminteşte-ţi că îți poţi schimba oricând pantofii la birou, dacă nu poţi pleca nici măcar o zi fără tocuri.

Mersul pe tocuri determină o modificare a centrului de greutate spre partea din față. Această nouă poziţie a centrului de greutate este compensată printr-o curbare accentuată a coloanei lombare ce poate determina apariţia unor crize de sciatică.

Instabilitatea datorată tocurilor poate favoriza apariţia entorselor de gleznă sau a fracturilor la acest nivel.

Medicii avertizează că purtarea tocurilor la vârsta adolescenţei afectează bazinul împiedicând dezvoltarea normală a acestuia. Femeile supraponderale vor fi mai afectate de purtarea pantofilor cu toc decât cele cu greutate optimă.

Nu doar coloana, zona lombară şi degetele picioarelor au de suferit din cauza tocurilor. De exemplu, tendonul lui Ahile nu lucrează atunci când porţi tocuri înalte şi, în timp, se contractă şi se scurtează, lucru care duce la apriţia durerii în timpul mersului cu piciorul gol.

Genunchii au mult de suferit, pentru că presiunea la nivelul lor creşte cu peste 20%, lucru care poate duce la gonartroză.

Pantofii fără toc deloc pun presiune pe fascia plantară

Acest lucru ar putea fi surprinzător, dar pantofii fără toc, cu talpă plată, pot deteriora, de asemenea, picioarele, mai exact fascia plantară.

În timp, mersul în balerini cu talpa super plată poate conduce la dureri severe de călcâi și bătături.

Pantofii pentru alergat – prea ușori?

Adidașii și pantofii sport pentru alergat sunt prea uşori şi moi, așadar, surprinzător, pot avea și efecte negative în timp.

Dacă îi porţi în fiecare zi, deoarece par atât de confortabili, ei pot deteriora picioarele, deoarece sunt pur şi simplu prea flexibili şi moi.

Pantofii cu platformă deteriorează mecanismul de mers pe jos

Pantofii cu platformă nu sunt deloc flexibili. Picioarele noastre au nevoie de pantofi mai blânzi, deoarece picioarele trebuie să fie în măsură să se întoarcă într-un anumit fel.

Pantofii trebuie să repete şi să consolideze mişcarea picioarelor, iar pantofii cu platformă fac exact opusul, funcționează complet împotriva mecanismului de mers pe jos. Deci e mai bine să nu porţi pantofi cu platformă prea des.

Ca o concluzie, cel mai bine cred că e să fii atentă la acei pantofi care respectă forma piciorului, au o talpă bine realizată, un calapod cât mai natural și firesc – de exemplu, acei pantofi care imită calapodul bărbătesc ori pantofii tip derby sau oxford.

De asemenea, nu cred că e nevoie să eviți complet tocurile sau talpa joasă, dar poți opta pentru pantofi cu toc gros, mediu, cu vârf rotund și suficient de lat. La fel, balerinii pot avea o talpă mai înaltă sau un mic toc. 😉

Ah, și nu neapărat dacă sunt de firmă sau scumpi, pantofii trebuie să fie și confortabili și OK pentru sănătatea ta și picioarele tale. Uite, de exemplu, niște pantofi sub 89 lei, destul de comozi și plăcuți în purtare, dar foooarte drăgălași.

Care sunt pantofii tăi favoriţi? Ce porţi cel mai des? Ai ales vreodată pantofi incomozi și cum te-ai simțit în ei? Scrie-ne în comentarii, în josul paginii!