Nu-i așa că ai vrea să-ți crească păr doar pe cap și să uiți definitiv de grija epilatului? Știi însă prea bine că asta nu se va întâmpla. Putem în schimb să te ajutăm să descoperi felurite metode prin care să scapi de pilozitățile nedorite cât mai ușor și cât mai puțin dureros, indiferent ce alegi. Înainte de epilare, este bine să faci un duș cald și să te speli cu un burete abraziv sau să te exfoliezi cu un scrub delicat.

Câte tipuri de epilare există și pe care ar trebui să le adoptăm?  Deși nu pare la o primă vedere, astăzi chiar avem totuși destule alternative pentru a alege epilarea potrivită și… la îndemâna noastră!

Chiar nu mai e așa de greu! Trebuie doar să ne facem chef și… curaj!

Hai să le discutăm pe larg… de-a fir a păr! 

Epilatul cu ceară

Epilarea cu ceară este cea mai eficientă, deoarece firele de păr vor reapărea abia după trei-patru săptămâni. Dar nu e și cea mai plăcută, pentru că extragerea foliculului pilos cu tot cu rădăcină este puțin dureroasă.

Sunt chiar persoane care nu suportă deloc această durere, dar cum baba suferă la  frumusețe, vei prefera și tu această metodă, nu-i așa?

Ținând seama că în timp slăbește rădăcina firului de păr, ba mai mult, pe alocuri face ca pilozitățile nedorite să dispară cu desăvârșire, este adesea cea mai frecventă alegere în rândul majorității femeilor.

Programarea la un cabinet cosmetic te scutește de afumatul bucătăriei, de pătatul aragazului și de o „jumulire” neprofesionistă.

Cheia succesului la acest procedeu de epilare este ca porțiunea vizată să nu stea încordată, ceara să se aplice cu ajutorul unei spatule, în fâșii de maxim 10 cm, în sensul de creștere a firului de păr și să se desprindă dintr-un foc, printr-o mișcare bruscă, în sensul invers decât cel de aplicare, adică în sensul invers creșterii firelor de păr.

Epilarea cu aparat electric de ceară care se încălzește în priză

Poți atât de bine și de simplu să eviți, în zilele noastre, mizeria pe care o creăm și riscurile la care ne expunem, de regulă, atunci când alegem să topim noi ceara depilatoare acasă și să ne epilăm cu ceară cosmetică. Totul constă, de câțiva ani, într-un kit cu aparat electric de ceară care se încălzește prin conecatrea la priză.

Vine cu un corp de bază care se conectează la priză și se încălzește astfel conținutul rezervorului cu ceară. Rezervele de ceară pot veni în kit sau se pot achiziționa separat, ca și benzile de hârtie care te ajută la epilare, după ce ai întins ceara.

Toate rezervele au capete cu role care se rotesc pe piele, întinzând ceară încălzită în strat adecvat acoperirii firelor de păr pentru extragere.

Sunt foarte simplu de folosit, treaba nu iese atât de messy și nu are unde să curgă ceară. Util chiar și pentru începătoare într-ale epilatului cu ceară!

tipuri de epilare_epilator electric pentru epilare cu ceară

Epilarea cu benzi de ceară simplifică puțin treaba.

Te poți epila cu ceara la tine acasă, fără fum, fără riscul de a te frige, dar nu și… fără durere, cu ceara rece, trasă în benzi: le încălzești puțin între palme și le aplici în sensul de creștere a părului, le desprinzi în „răspăr”, la fel ca și ceara caldă.

Diferența este lipsa spatulei.

Acest tip de epilare este recomandat pentru:

orice zonă a corpului, dar cele mai indicate sunt picioarele, fiind vorba despre o suprafață mare și cu o piele nu foarte sensibilă.

Pentru brațe, axile sau porțiunea inghinală, traumatismul ar putea fi greu de suportat, dar merită să încerci, dacă ții la lookul tău.

? Ca să nu mai amintim de buza superioară, unde, dacă ești foarte sensibilă, poți face foliculita sau infecții ale rădăcinii firului de păr.

Epilatul cu cremă: rapid și fără durere!

Atuurile  principale ale epilatului cu cremă  sunt rapiditatea și lipsa durerii. Stă mai prost însă la capitolul eficacitate. La două-trei zile după epilare, firele de păr reîncep să mijească și, nefiind înlăturate cu tot cu rădăcină.

Crema depilatoare „topește” firele de păr de la suprafața pielii, iar acestea ar putea deveni, în timp, prin utilizarea unei astfel de metode de epilare, din ce în ce mai viguroase.

Este recomandată:

pentru zona inghinală, axilă și față, pentru că te scutește de durere, dar ai grijă ca nu cumva să nu fie alergică la vreunul din ingredientele sale!

Înainte de a purcede la epilarea propriu-zisă, să faci un test de sensibilitate: aplică un pic de cremă pe partea interioară a brațului și lasă să acționeze cinci-șapte minute. Dacă te iriți, alege altă metodă.

produse pentru diverse tipuri de epilare acasă

produse pentru epilare

Epilatul cu aparatul de ras: bun doar când te grăbești foarte tare!

La fel ca și cel cu cremă depilatoare, epilatul cu aparat de ras este recomandat doar pentru situații de urgență.

E drept că scapi de pilozități în doi timpi și trei mișcări, fără durere sau alte bătăi de cap, dar e bine să te gândești și în perspectivă: dacă părul tău nedorit crește subțire, nu prea rar și nici prea des, mai treacă-meargă.

Dar dacă ai firul gros și negru, în timp, el va deveni și va crește mai puternic, pentru că este retezat de lamă exact acolo unde grosimea lui este maximă!

Nu o face pe bărbata: alege un aparat de ras special conceput pentru femei!

După ce închei operațiunea, aplică un gel antiseptic și calmant recomandat după epilare.

Acest tip de epilare este recomandat pentru:

?  axile, în cazul în care crema pentru epilat te irită și nu suporți durerea epilatului cu ceară.

picioare, când te grăbești din cale-afară!

Iată mai jos un aparat de ras electric cu pieptene de tuns Lady Shave de la Silk’n, care îți va face munca și mai rapidă și ușoară:

aparat de ras electric Silk_nDescoperă-l aici

Epilatul cu zahăr: mai ușor decât cu ceara

Epilatul cu zahăr seamănă cu metoda tradițională cu ceară, dar te scutește de lipiciul ăla de după. 🙂

În plus, benzile de hârtie textilă cu care se utilizează un pachet de epilare cu zahăr special te ajută să te „despăroșești” mai ușor.

Cum trebuie să procedezi când te epilezi cu zahăr special?

Pune apă într-un vas, atât cât să nu depășească nivelul zahărului pentru epilat din flacon, cala metoda bain marie.  Ai grijă ca apa să nu intre în contact cu zahărul, pentru că diluarea îl va face inutilizabil!

Pune vasul pe aragaz: apa se încălzește transmițând temperatura ridicată zahărului din recipient. O altă variantă de încălzire ar putea fi cuptorul cu microunde.

Zahărul se poate întinde pe zona ce trebuie epilată fie cu ajutorul unei spatule, fie cu un dispozitiv roll-on atașat ca la flaconul cu ceară. În ambele variante, este exclus riscul arsurilor, pentru că, indiferent de modul de ambalare, produsele au un dispozitiv de testare a temperaturii.

Acoperă stratul de zahăr cu o bandă de hârtie inclusă în pachet și îndepărteaz-o apoi cu o mișcare rapidă și decisă. Resturile de zahăr de pe picior le poți clăti simplu, cu apă căălduță.

La fel procedează și cu benzile textile: clătește-le pentru a le refolosi!

Epilatul cu zahăr este recomandat pentru orice zonă a corpului, întocmai ca și epilatul cu ceară.

„Epilatul” prin decolorarea firului de păr: ideal pentru zonele extrem de sensibile cu păr puțin și subțire

Acest tip de epilat suplinește orice metodă de înlăturare a pilozităților și ne poate fi de mare ajutor, dacă într-o zonă foarte sensibilă nu tolerezi niciuna din celelalte metode. 

Este recomandat pentru:

? buza superioară, brațe sau coapse

? porțiunile delicate unde părul este rar și subțire, astfel că, după decolorare, firul devine transparent și aproape invizibil.

Atenție! Pentru față, folosește un decolorant cu formulă soft, creată special pentru ten, și nu lăsa să acționeze mai mult decât scrie pe prospect! Recomand benzile cu gel decolorant Blondépil în acest caz.

Epilatul definitiv: dacă îți permiți

Acest tip de epilat se poate face prin mai multe metode, mult mai scumpe decât toate celelalte, și, odată realizat, ai o grijă în minus: „despăroșarea”, pe porțiuni.

În general, se face pe zonă restrânsă deoarece pe suprafețe mari ar dura foarte mult și, foarte important, ar costa o avere! Prețul, în euro, este stabilit la centimetru pătrat. 🙂

Principalele tipuri de epilare definitivă

? Electroliza funcționează ca o pensare care transmite un curent electric rădăcinii firului de păr, pe care, în timp, o sclerozează și o distruge. O ședință durează între 15 și 30 de minute și se face o dată pe săptămână, timp de câteva luni.

Ulterior, vei avea nevoie de o programare la fiecare trei săptămâni, timp de un an.

Electroliza este recomandată pentru epilare în zona axilelor, zona inghinală sau față, în cazul unor dereglări hormonale, pentru că acționează eficient doar asupra firului de păr gros.

?  Laserul, mai precis lumina laser, distruge rădăcina foliculului pilos, canalizându-se pe pigmentul firului de păr. Inconvenientul major sunt arsurile la care te expui.

Laserul este recomandat în epilare definitivă pentru orice zonă a corpului, dar dă rezultate doar pe o piele albă, cu fire de păr negru. Dacă ești blonduță sau ai tenul măsliniu, nu e de tine această metodă de epilat definitiv.

Lumina înalt pulsată transmite un impuls luminos care este absorbit în rădăcina firului de păr și duce la vaporizarea acestuia. 

Epilarea prin lumină înalt pulsată este recomandată pentru orice zonă a corpului și este de departe cea mai eficientă metodă, deoarece se adaptează în funcție de culoarea și grosimea firului de păr, de sensibilitatea și nuanța pielii, precum și de porțiunea și ce urmează a fi epilată.

epilator IPL Babyliss cu lumină intens pulsată pentru epilare definitivă

De aceea, pentru această din urmă metodă, au apărut chiar epilatoare cu lumină înalt pulsată IPL pentru epilare definitivă chiar la tine acasă!

Epilatul cu penseta…

… este la îndemâna oricui și marele său avantaj este că firele reapar abia după trei-patru săptămâni. Cu puțin noroc, cu timpul ele pot chiar să nu mai crească deloc.

Nu se pretează însă la suprafețele mari, din simplul motiv că nu ai avea răbdare cu siguranță să te „defrișezi” fir cu fir. Poate doar adiacent epilatului cu ceară acasă, să „culegi” firele răzlețe rămase.

? Epilatul cu penseta este recomandat pentru sprâncene, dar înainte de orice, du-te la cosmetică, pentru ca o profesionistă să le dea forma corectă.

? Dacă nu ai prea multe fire, poți încerca să te pensezi în zona inghinală sau deasupra buzei superioare. Atenție la iritații însă! Sterilizează în alcool/spirt penseta, de fiecare dată, înainte de orice utilizare!

?Găsești AICI pensete profesionale de salon

Epilatorul electric: cea mai bună alternativă la ceară sau zahăr

Un epilator electric funcționează pe sistemul multiple pensete și-ți smulge părul nedorit cu tot cu rădăcină. E cam dureros, mai ales în primele dăți, dar este soluția ideală când ești în criză de timp sau plecată în vacanță.

Dezavantajul unui astfel de aparat este că, pe termen lung, firele pot crește pe sub piele și se pot inflama sau chiar infecta. Experiența diferă însă de la individ la individ.

Dar acum se găsesc variante atât de avansate de epilatoare electrice, că îți promit chiar experiențe ca la spa, prea puțin dureroase și care exfoliază bine pielea, prin capete cu perii speciale, care să prevină astfel și apariția sau dezvoltarea foliculitei:

epilator Braun Silk-epil spa cu capete perii de exfoliere sub duș?Citește review-ul pentru acest aparat epilator Braun Silk-épil Wet & Dry din seria 9 – foarte util!

? Este recomandat pentru picioare, brațe sau chiar axile, dacă ești mai curajoasă.

Bun, și acum, eu cu ce mă epilez?

Cu ce ar trebui să te epilezi? Te întrebi adesea. La subraț se poate cu ceară sau epilator? Că nu ai vrea să te epilezi nici din două în două zile. Iar la picioare ai auzit că e foarte dureros cu ceară sau epilator, iar cu cremă te ține… puțin.

În zona pubiană e bine cu ceară sau cu epilatorul electric care smulge? Se epilează numai zona din afara chilotului, în rest nu?

Mereu te năpădesc astfel de întrebări, mai ales dacă ești la început într-ale epilării.

Ideea e că te poți epila cu ceară sau cu epilatorul peste tot (nu-ți recomand însă epilatorul în zona pubiană), atâta vreme cât suporți durerea, care, între noi fie vorba, nu e chiar atât de mare. Pentru frumusețea și confortul tău, în timp, merită să strângi un pic din dinți. Odată epilat, părul îți va mai crește abia peste aproape o lună.

În plus, epilarea prin smulgere slăbește în timp rădăcina părului. În zona pubiană te poți epila exact cum îți dorești și e confortabil – chiar și complet. Nu există reguli, ba chiar acum vorbim și de frizuri intime.

Alege epilatul potrivit pentru fiecare zonă a corpului în parte! Nu fiecare tip de epilare merge la orice parte a corpului și/sau tip de piele. 🙂

Tu pentru ce variantă de epilare optezi de regulă și de ce? Povestește-ne experiențele tale cu epilatul, în comentarii, în josul paginii! Ne ajută atât pe noi, cât și pe cititori. 🙂

Surse foto front page: Mel Poole/Unsplash; flaviasaad0/Pixabay