Când faci unghii, încearcă să te concentrezi mai puțin pe tehnici complicate decât să neglijezi tocmai metoda cea mai folosită dintre toate, și anume… ștampilatul unghiilor. Așa că încearcă și tu metoda aceasta și capătă experiență utilizând-o. Îți va fi mult mai simplu cu ea. Iată sfaturi și tutoriale despre ștampilatul unghiilor, culese de la experți.

Pentru aceia care nu știți, ștampilarea unghiilor este o tehnică de făcut manichiură / pedichiură / decorat unghii, în general, care îți permite să transferi tipare și imagini pre-definite pe unghii. E greu de explicat fără poze. 🙂

Dar vă las mai jos și un tutorial pe care l-am găsit. 😉

Tehnica aceasta este foarte ușoară și rapidă de îndată ce te agăți să creezi artă a unghiilor frumoasă cu asemenea metode. Ai nevoie de un „platou” de ștampilare (sau o fâșie decupată, în general, cu design predefinit sau gravat în ea), lac de unghii, un card de plastic (pentru a elimina excesul de lac de unghii de pe „platoul” de șablon) și o ștampilă de cauciuc pentru a transfera lacul de unghii de pe platoul gravat pe unghie.

Iată un tutorial aici și, mai jos, adaug niște sfaturi și trucuri în plus, care să vă ajute. De altfel, am considerat util să știi și ce lacuri de unghii se folosesc pentru tehnica ștampilării, ce ștampile să alegi și ce platouri de ștampilare să folosești.

Tutorial pentru decorarea unghiilor cu tehnica ștampilării

Ca să poți realiza unghii decorate cu tehnica ștampilării, ai nevoie de:

 • ștampilă de unghii
 • platou de ștampilare / șablon
 • dizolvant de lac de unghii
 • card de plastic (poate fi un card bancar care nu mai e valid sau unul cu puncte de fidelizare al vreunui magazin, pe care nu îl mai folosești)
 • lac de unghii colorat
 • top coat / gloss de unghii protector pentru sigilarea lacului de unghii colorat
 • o dischetă demachiantă din bumbac
 1. Curăță bine totul cu dizolvant de lac de unghii pus pe acea dischetă demachiantă (ștampilă, platou de ștampilare, racletă / card). Fă acest lucru între fiecare unghie executată! Chiar dacă e un proces mai minuțios. Dacă ai dizolvantul de unghii puternic, rezolvi rapid.
 2. Pe șablonul cu designuri, colorează un strat subțire de lac de unghii peste.
 3. Folosește un card pentru a rașcheta excesul de lac de unghii de peste șablon. Sfat: Pentru cele mai bune rezultate, fă mișcarea aceasta cu cardul foarte rapid.
 4. Imediat după ce ai îndepărtat excesul de ojă, apasă ștampila de cauciuc pe designul din șablon marcat cu ojă, pentru a transfera modelul pe ștampilă.
 5. Aliniază designul cu unghia ta și apoi învârte unghia peste ștampilă, pentru a transfera modelul pe suprafața unghiei.
 6. Folosește un bețișor de urechi pentru a curăța în jurul unghiei excesul de ojă.
 7. Aplică un strat de lac incolor protector tip top coat peste și… ești gata! Sfat: Ceva mai mult top coat, în strat gros, poate șterge sau deforma designul. Aplică deodată cu pensula top coatul pe cât mai mult din lățimea unghiei și doar dintr-o trecere a pensulei.

Vezi și în imaginile de mai jos, în care arată foarte clar care sunt pașii de urmat. 😉

tutorial cum să ștampilezi unghii
Sursă: indianoceanpolish.blogspot.com

Sfaturi și trucuri de utilizare a ștampilelor de unghii în manichiură și pedichiură

 • Asigură-te că baza de unghii (base coat) e complet uscată înainte să încerci ștampilarea. De regulă, poți pune un strat de Seche Vite pentru a accelera uscarea (o versiune de Seche Vite aici, în oferta eMAG). Sau orice coat profi pe care îl ai pentru uscare rapidă. Altfel, ștampilarea va strica baza de lac de unghii.
 • Folosirea unui topcoat înaintea ștampilării unghiei mai are un avantaj. Dacă faci o greșeală, poți să folosești cu grijă o dischetă din bumbac / un bețișor de urechi îmbibat în acetonă pentru a îndepărta suprafața ștampilată.
  Am citit că, dacă ești rapid în mișcări, se poate folosi și alcool izopropilic sau spirt (deși eu nu am încercat la așa ceva, recunosc). Aparent, acesta ar putea îndepărta lacul de unghii umed, dar nu și pe cel uscat.
 • Trebuie să ai toate ustensilele curățate și la îndemână, ușor de apucat, înainte de a începe. Mai ales ștampila – de îndată ce îndepărtezi excesul de pe șablon, trebuie să presezi ștampila peste design / decupajul din șablon ASAP!
 • După părerea mea, cel mai important pas este îndepărtarea excesului de ojă de pe șablon. Trebuie îndepărtat foarte-foarte rapid, cu cea mai rapidă mișcare. Trebuie să te miști cel mai repede posibil, când „culegi” imaginea de pe șablon.
 • Totodată, când trasezi peste excesul de ojă din șablon, trebuie să perfecționezi presiunea cu care treci cardul peste șablon. Dcaă apeși prea tare, vei îndepărta prea multă ojă de pe șablon, iar dacă apeși prea lejer și va rămâne exces de lac de unghii în jurul imaginii de pe șablon, vei strica tot patternul. Cred că dacă treci cu acel card la un unghi de 45 grade de șablon e ok – un unghi mai mic e mereu mai bun decât unul mare. Și atenție multă!
 • După ce pui designul de pe șablon pe ștampilă, ca să îl transferi pe unghie, întotdeauna verifică că ai pus pe ștampilă întreaga imagine și nu ai ojă în exces.
 • Când cumperi o ștampilă Konad, va veni cu o mică chestie de plastic și metal de rașchetat. Însă recomand mai degrabă să folosești un card de plastic în schimb (i.e. un card de magazin, un card cadou). Ai astfel o suprafață mai mare cu care să rașchetezi, așa că e mai ușor și nu va rașcheta atât din șablon ca acel card Konad din kit.
 • Când apeși ștampila pe șablon ca să iei imaginea pe ea, apasă direct în jos o singură dată.
 • Când pun ștampila pe unghie, rulez puțin ștampila de o parte a unghiei către cealaltă, în timp ce îmi mișc și unghia în jurul șampilei. Asta se întâmplă de regulă cu o ștampilă Konad. Cu una XL, se folosește o tehnică diferită (vezi mai jos), pentru că ștampila e mai mare.
 • Experimentează! Experiența creează perfecțiunea, se zice. Nu renunța chiar imediat dacă nu funcționează totul din prima. De asemenea, cu cât mai multă practică, vei deveni cât mai rapid în proces, ceea ce va îmbunătăți calitatea ștampilării. Și, bineînțeles, vei câștiga timp.

E o tehnică de răbdare și atenție. Ca în multe. Așa că nu le lăsa pe drum!

Pe lângă acoperirea completă cu lac de unghii, aceasta cred că este cea mai rapidă formă de decorare a unghiilor / manichiură.

Ce lacuri de unghii se folosesc pentru tehnica ștampilării?

Lacuri de unghii care poti fi utilizate strict pentru ștampilarea unghiilor

Cred că merită să cumperi unele dintre lacurile de unghii special concepute pentru ștampilare de la Konad, atunci când începi. Poți să le încerci chiar pe cele din kiturile de starter cu ștampile Konad.

Recomandarea ar fi să vă luați măcar alb și negru. Stați departe de auriu și argintiu! Am citit că cică nu ar fi așa de bune.

Cred că pastelurile și nuanțele închise la culoare sunt grozave. Pastelurile arată bine peste cam orice background (sunt foarte opace), iar culorile închise (bleumarin, maro-închis) arată minunat peste orice fundal care nu e prea închis la culoare.

Culorile aflate la trecerea dintre nuanțe, precum roșul și portocaliul, nu funcționează atât de bine peste orice ton de culoare, dacă nu vorbim de un fundal foarte-foarte deschis, din păcate.

Lacurile de unghii Konad, special create pentru ștampilare, sunt dezvoltate special pentru ștampilare ( doh!), așa că sunt foarte pigmentate și se evidențiază ușor peste fundalul cu ojă. De asemenea, le ia mai mult timp să se usuce, așa că nu trebuie să lucrezi rapid când dai cu racleta și ștampilezi. Te ajută mult mai mult, așadar, când folosești tehnica ștampilării în manichiură, pentru prima oară.

Dacă nu vrei să arunci cu banii pe astfel de lacuri de unghii special concepute pentru ștampilare, nu-ți face grii, căci lacurile de unghii normale funcționează la fel de bine. Dacă e vorba de o ojă care nu necesită decât un strat ca să arate opacă pe unghii, va funcționa, cel mai probabil.

Mai multe dintre lacurile de unghii Sally Hansen Insta Dry și Sally Hansen Hard As Nails Xtreme Wear ștampilează grozav și chiar multe oje cu finiș lucios din China ștampilează și ele foarte bine. Se pot comanda de pe Ali Express.

lac de unghii Sally Hansen Insta-Dri pentru ștampilare unghii cu uscare rapidă

Dacă te atrage lookul creat cu ștampilarea în lacuri în culori metalice, colecția China Glaze Romantique și colecțiile Khrome ștampilează și ele foarte bine.  Colecția Essie Mirror Metallics e bună și ea, dar aș sugera să stai departe totuși de ele când te apuci pentru prima oară, întrucât se usucă destul de repede, pe măsură ce tu încerci să ștampilezi.

Lacuri de unghii tip top coat care te ajută în tehnica ștampilării și nu întind oja sau „spoiesc”

Așa cum apare menționat în tutorial mai sus, este foarte ușor să strici/mâzgălești un design creat cu ștampila pe unghie, atunci când adaugi lac de unghii de tip top coat. Și vei vrea să adaugi un astfel de lac ca să sigilezi. Altfel, designul va începe să se cojească și să dispară, mai ales după duș.

Asigură-te, în orice caz, că aștepți cel puțin câteva minute până să adaugi un top coat… cu cât aștepți mai mult, cu atât mai bine.

Apoi, asigură-te și că folosești o cantitate generoasă de top coat și încearcă să treci doar o dată peste fiecare parte a unghiei, și foarte ușor, fără să încarci.

(Dacă îți scapă o mică parte din unghie, așteaptă ca top coatul să se usuce și apoi mai adaugă.)

De asemenea, unele top coaturi, indiferent câtă atenție și grijă ai acorda în aplicarea lor, vor distruge designul. De pildă, top coatul Sally Hansen Mega Shine e oribil pentru asta! Sally Hansen Diamond Flash, în schimb, se usucă rapid și funcționează foarte bine.

E bine să alegi un top coat bun și să rămâi fidelă lui. De pildă, Seche Vite e unul dintre ele și funcționează de minune atâta timp cât aplici în strat suficient de gros și apăsat. Seche Vite se găsește online pe eMAG aici.

Și Konad e un top coat special pentru ștampilare care se spune că funcționează foarte bine. Mulți profesioniști îl folosesc.

De asemenea, Essie ‘Matte about you’ strică foarte mult designul ștampilat.

Iar dacă vrei un finiș mat, aplică lacul tău tip top coat lucios care nu mâzgălește și după ce acesta se usucă, adaugă un top coat mat. Ca să creezi un design mat/lucios, aplică un lac colorat, apoi un top coat mat. Apoi, poți folosi un lac transparent lucios ca să ștampilezi unghia, ca în imaginea de mai jos.

tehnica ștampilării cu lac de unghii mat și lac transparent lucios pe pattern
Sursă: indianoceanpolish.blogspot.com

Atât cu top coatul și cu lacurile de ștampilare, dacă nu vrei să mai cumperi noi produse, încearcă să te joci cu lacurile pe care le ai la îndemână ca să vezi ce funcționează cel mai bine.

Tipuri de ștampile care funcționează în tehnica ștampilării unghiilor

Sunt puncte pro și contra pentru ambele ștampile despre care am tot citit că sunt des utilizate în tehnica ștampilării.

Când începi cu tehnica ștampilării, sunt recomandate ștampilele Konad, întrucât „prind” bine imaginile de pe șabloanele de ștampilare, mult mai bine și mai ușor.  Iar acesta este cel mai important lucru de stăpânit cu o ștampilă de unghii.

Ștampila de unghii cu 2 suprafețe Konad

Când încep cu ștampilarea unghiilor, mulți specialiști își cumpără tot echipamentul necesar de la Konad.

În mod normal, vei avea nevoie de o pilă de unghii pentru a pili și uniformiza suprafața ștampilei de cauciuc foarte ușor înainte de a o folosi. (Pilești puțin, încerci să ștampilezi și dacă ai încă probleme cu depunerea imaginii de pe șablon, mai pilește în continuare.)

Ștampila Konad este apreciată în mod clar ca fiind cel mai ușor de folosit de către cele care fac manichiura, în sensul că ajută la prinderea imaginii de pe șablon foarte ușor. De asemenea, face ca designul să arate mai bine, întrucât prinde bine designul fără goluri, așa cum o face și o ștampilă XL (vezi mai jos).

Cu toate acestea, procesul aplicării unui pattern pe unghie cu o ștampilă poate fi înșelător. Este foarte ferm, dar, totodată, din cauza curbării unghiilor tale, dacă ai folosi o ștampilă de unghii întreagă, ai avea nevoie să învârți ștampila peste unghia ta, de o parte și de alta pe lățime (nu poți pur și simplu să o presezi pe mijloc). Rotirea e o mișcare foarte importantă, vei vedea!

Dacă unghiile sunt mai lungi, vei avea probleme cu imaginea la marginile exterioare ale vârfului unghiei, întrucât pare că se îndoaie, iar ștampila nu apasă destul de tare. Dacă ai o asemenea problemă, e recomandat să folosești o ștampilă XL, despre care poți citi mai jos.

De asemenea, când folosești imagini mici întregi pentru unghii (i.e. nu încap decât pe unghia ta, dacă le aliniezi perfect), ai probleme să aliniezi imaginea pe partea laterală a unghiei. De obicei, astfel poți sfârși cu imaginea mișcată într-o parte, astfel încât va fi un gol între cuticule și imagine, pe de o parte.

Ca să înlături această problemă, dacă începi cu un stick de ștampilare a unghiilor pe șabloane cu imagini care au imagini mai mari, poți înlătura această problemă (de ex., șabloane mari sunt Dashica Beauty big SDP, șabloane XL jumbo, DRK A, B, C… etc.).  Mai multe informații despre șabloane mai jos.

Ștampilă XL pentru unghii

O astfel de ștampilă de unghii XL este foarte diferită de una Konad. Este foarte pufoasă, moale și fină. Așadar, este incredibil de ușor să acoperi întreaga unghie pentru că pur și simplu se conturează în jurul unghiei. Poți alinia doar designul și apăsa unghia direct în ștampilă.

Dacă designul nu-ți indică o anume orientare, poți chiar să o apeși direct pe unghie fără să rotești.

cum să folosești o ștampilă de unghii XL
Sursă: indianoceanpolish.blogspot.com

O astfel de ștampilă este bună totodată și pentru designuri mai mici și șabloane mai mici. Cu astfel de platouri de imagini mai mici poți avea probeme în alinierea designului ca să acopere întreaga unghie  când utilizezi ștampila Konad, întrucât trebuie să rotești ștampila dintr-o parte în alta a unghiei.

Cu o ștampilă XXL, în schimb, poți alinia imaginea la vârful unghiei și apoi să o apeși în ștampilă (ca în imagine).

Motivul pentru care nu se folosește mereu această ștampilă este pentru că pare că lasă părți scobite în imagine, așadar s-ar putea să nu arate la fel de drăguț ca atunci când folosești ștampila Konad care întotdeauna „culege” foarte bine imaginea de jos perfect, în majoritatea cazurilor.

Dar tu alege mereu ce e potrivit și perfect pentru tine.

Șabloane de ștampilare unghii cu cele mai multe aprecieri și cu cele mai bune review-uri

E foarte dificil să alegi neapărat cel mai potrivit șablon de ștampilare unghii pentru tine, întrucât în fiecare lună se lansează noi tipuri șabloane și platouri de ștampilare, de la diverse branduri cosmetice specializate pe manichiură și pedichiură.

Dar iată aici șabloanele cele mai apreciate și cu cele mai bune reviews. Dar sunt multe-multe altele prezente în piață. Însă, firește, nu ai cum să apuci să le încerci pe toate, având în vedere că se lansează atât de des noi tipuri și metode de ștampilare. 😉

Unele șabloane de ștampilare vin în forme de discuri mici circulare, de obicei cu 5 imagini pe șablon. Altele vin în forme mai mari, A5, cu aproximativ 40-50 imagini pe șablon. Acestea sunt mai ușor de depozitat, plus că poți alege dintre multiple tipare și designuri în același timp.

Când ai mai mult de câteva șabloane circulare mici, stocarea lor devine o problemă. E greu să le ai la îndemână. Dar, da, poți să mai cumperi niște pouch-uri de stocare a lor – seamănă cu niște port-CD-uri. Vezi aici un model de port matrițe de ștampilare unghii.

Dacă încerci ștampilarea unghiilor pentru prima oară, alege șabloane cu imagini mai mari, ca să nu te chinui.

Sunt 3 categorii de șabloane pentru ștampilat unghii cu designuri predefinite, din ce am citit:

 • șabloane cu imagini/designuri pentru toată unghia – acestea au un tip de design care acoperă întreaga unghie.  Câteodată, pot apărea probleme cu acestea, într-adevăr, pentru că s-ar putea să nu fie suficient de mari pentru a acoperi întreaga unghie.  Citește și reviews din acest punct de vedere, dacă au, când le achiziționezi.
 • Șabloane de ștampilare unghii cu imagini mici (nu le găsesc un „nume” mai bun) – acestea au, de regulă, flori mici, animale, designuri abstracte etc., care pot fi utilizate ca un accent.
 • Șabloane de ștampilare vârfuri de unghii – acestea se utilizează pentru a crea un look tip manichiură franțuzească. Dar mai trebuie să știi că șabloanele cu designuri pentru întreaga unghie au o parte curbată pe o parte, tocmai pentru a fi utilizate și pentru manichiură franțuzească.

Cred că șabloanele XL de ștampilare unghii (excluzându-le pe cele XL-A, XL-B și XL-D), precum și  șabloanele mari SDP sunt mult mai scumpe. Și mai trebuie, de obicei, să mai adaugi câteva lucruri la comandă pentru a justifica livrarea – mai bine aștepți, până le comanzi, să fii sigură că acesta e chiar un hobby / look pe care să-l îndrăgești.

Șabloanele de ștampilare Konad

Am înțeles, până acum, că acest Konad ar fi compania originală și care a creat prima dată produse pentru ștampilarea unghiilor. Șabloanele lor de ștampilare sunt de foarte bună calitate, deși puțin mai costisitoare (descoperă aici prețul lor). Cam 26 lei o matriță de ștampilare rotundă  cu vreo 6 imagini.

Dacă e să compari cu matrițele jumbo de ștampilare de pe piață, chiar și de la no name-uri, care au aproape 50 de designuri pentru vreo 30 și ceva de lei, pe aici.

E foarte ușor să ridici de pe un șablon Konad o imagine curată întreagă, pe ștampilă, folosind aceste șabloane, doar că imaginile întregi imprimate pe matrița de ștampilare sunt atât de mici!! Sunt foarte greu de aliniat la unghia ta (pentru mine, sunt exact lățimea unghiei mele adesea), iar zona pentru ștampilarea unghiei degetelor mari e așa de subțire! Totodată, dacă ai unghii lungi, imaginile de pe aceste șabloane vor fi prea… scurte.

matrițe de ștampilare unghii konad

Totuși, am înțeles că au început să mai creeze câteva noi șabloane care au mai multe imagini – mărimile M89-M97. Probabil au realizat și ei provocările pe care le-au creat inițial celor care se ocupă de manichiuri prin ștampilare.

Mai au, de asemenea, într-adevăr, o gamă extinsă de imagini neîntregi / non-full – i.e. flori și fructe, cu care, bineînțeles, nu vei avea problema potrivirii lor pe unghii.

Prima dată, mulți învață ștampilarea unghiilor folosind astfel de matrițe de ștampilare Konad. După doar câteva încercări, au putut să ștampileze imaginile foarte bine, cu excepția imaginilor întregi de pe șabloane, care am înțeles că sunt greu, spre imposibil, de aliniat.

Matrițe de ștampilare unghii XL

Aceste matrițe de ștampilare par să fie diponibile în foarte multe locuri și, din câte știu, sunt vreo 26 de astfel de șabloane (de la A la Z sau, mai nou, au început să fie numerotate cu numere, de la 01 la 26). Au mărimea unei foi A5 – aproximativ 42 de imagini pe o matriță.

matrițe de ștampilare unghii XL

Par să fie diferențe de calitate privind unele matrițe, de diverse mărimi. Am citit că unele imagini de pe șabloane XL-A, XL-B și XL-D nu sunt gravate destul de bine și poți avea probleme în ștampilarea cu ajutorul lor. În schimb, XL-D ar fi, cică, unică, așa că mulți continuă să o folosească totuși!

matrita-metalica-stampila-unghii-xl

Alte matrițe care mai sunt folosite adesea (XL-C, XL-F, XL-N, XL-M, XL-O, XL-L) sunt toate minunate privind calitatea și se potrivesc cu majoritatea dimensiunilor unghiilor, ușor.

După cum spuneam, ele sunt mărimi diferite. Designurile de pe XL-L, XL-M și XL-O sunt cu adevărat imense.

Unele designuri de pe matrițe sunt, de fapt, prea mari, iar foarte mult din design este pierdut (ar trebui re-scalat la dimensiuni mai mici – i.e. încă rămâne o parte mare să potrivească unghiei, dar imaginea efectivă ar putea fi mai mică și mai în detaliu. Sunt foarte recomandate, totuși. XL-N s-ar putea să fie prea scurt dacă ai unghii prea lungi, dar eu, una, nu aș avea nicio problemă cu asta.

Matrițe mari de ștampilare unghii tip SDP

Aceste tipuri de matrițe sunt 29 ca număr, în total (A-Z, A2-C2). Pot fi șabloane de ștampilare mari, mărimea A5, cu 42 de imagini întregi gravate pe șablon.

Cam toate sunt foarte detaliate, iar designurile sunt gravate destul de adânc ca să poată fi ușor de utilizat.

Și imaginile sunt mari, de asemenea, așa că e foarte ușor să folosești întregul design pe întreaga unghie, întrucât sunt scalate bine să se potrivească pe unghie (i.e. iei destul din detaliul de design pe unghie).

matrițe de ștampilat unghii gravate

 

Dacă îți cumperi mai multe șabloane, ia în calcul că sunt multe designuri similare cu altele de pe alte matrițe – dar să știi că nu se repetă întru totul.

Am impresia că fiecare imagine e creată cu grijă și nu au fost adăugate o grămadă întreagă de designuri nedetaliate și nefinisate ca să umple matrița. Ceea ce e de apreciat.

Acestea nu par să fie foarte bine cunoscute, poate pentru că sunt puțin mai scumpe și disponibile doar pe unele site-uri (din ce am observat eu). Cu toate acestea, sunt foarte recomandate de către profesioniști sau cine le utilizează pentru manichiură, în mod curent.

Dacă ai folosit sau folosești și tu oricare dintre astfel de produse utile în ștampilarea unghiilor (ștampile, matrițe etc.) – la fel sau alte tipuri / modele / branduri, nu uita să ne povestești și nouă despre ele, în secțiunea de comentarii din josul paginii. Părerea și experiențele tale contează cel mai mult pentru noi.

Sursă foto principală: iStockphoto.com

Sursă informații: indianoceanpolish.blogspot.com