Cartonașele de test pentru mirosirea parfumurilor (sau „blottere”, ca în engleză; „mouillettes” (“batoane de pâine”) sau „touche à sentir” în franceză) sunt de departe cele mai utile mijloace de a încerca un parfum, fiind o formă neutră de a simți toate acordurile unei esențe. Hmm, și cum noi iubim parfumurile.
Blotterele sau cartonașele pentru testarea parfumurilor vin într-o gamă de forme, dimensiuni și standarde de calitate și, fie că studiezi materia „crudă”, neprocesată, înveți parfumeria su evaluezi parfumurile pentru propria colecție și utilizare, tipul de blotter de care ai nevoie e probabil diferit de cele branduite, găsite în mod obișnuit la magazinele de parfumuri din centrele mari.
Acestea din urmă sunt instrumente de marketing excelente, dar benzile mai lungi și mai subțiri utilizate de parfumieri au avantaje pentru cei cu o pasiune reală pentru testarea parfumurilor.
❤️ Citește despre:
Tipuri de blottere pentru testarea parfumurilor
Se disting trei tipuri de blottere pe piață.
Blotterele tip fâșii conice sau cu vârf ascuțit sunt excelente pentru scufundarea în sticle cu gât îngust, iar parfumierii chiar lucrează direct cu lichidele la urma urmei; nu pulverizează „juice-ul” atunci când combină absolutele și uleiurile.
Dacă tot ce plănuiești e să obții un cumul de arome care au fost deja create, acest lucru s-ar putea să nu fie o prioritate pentru tine, totuși.
Benzile cu capăt pătrat, deși nu sunt excelente pentru scufundare, pot fi ușor marcate cu logoul unui brand și sunt adesea vândute în broșuri din care pot fi rupte, ca niște eșantioane.
Benzile cu capete ca de paletă au o suprafață largă, mai bună pentru pulverizarea de la un atomizor și, de asemenea, un capăt îngust pentru scufundare. A avea un capăt mai larg pe orice blotter este perfect pentru a scrie note, cum ar fi numele și timpul de scufundare sau timpul de miros (mai multe despre asta mai târziu).
Sfaturi generale pentru utilizarea cartoanelor pentru testarea parfumurilor
- Scrie numele parfumului și/sau alte detalii pe blotter înainte să îl scufunzi, pentru a putea să revii asupra lui mai târziu și să-i evaluezi aroma.
- Cu materie raw, puțină scufundare a blotterului va face tot! Ai nevoie de cea mai puțină cantitate de lichid pe vârful lui, pentru a infuza hârtia cu parfum, astfel încât să nu umezești blotterul. De asemenea, ia în considerare costul acelor materii prime/raw pe care tocmai le-ai cumpărat pentru testare.
- Nu plasa partea parfumată a benzii direct pe masă sau pe altă suprafață. Altfel, s-ar putea să se transfere parfumul și chiar să o păteze.
Avantajul benzilor lungi este că poți îndoi partea scufundată sau capătul pulverizat cu parfum la un unghi potrivit, astfel încât materia să nu atingă vreo suprafață. Bineînțeles, dacă ai un suport pentru blottere de parfumuri, de orice tip, atunci problema e rezolvată! - Nu pune blotterul direct pe nasul tău când îl miroși. Deși bănuiesc că acest lucru este extrem de rar, o erupție cutanată nu este de dorit și poate interfera cu experiența ta în mirosire. Este recomandată vânturarea benzilor prin fața nărilor, de asemenea.
- Adulmecă în reprize mici și scurte materia de pe bandă; nu miroși prea mult deodată ori nasul tău va obosi de la acel miros în cel mai scurt timp.
Utilizarea de blottere pentru testarea parfumurilor e o formă de evaluare a dezvoltării unui parfum de-a lungul timpului. Parfumurile ar trebui mirosite după o perioadă de minute și ore pentru a le observa schimbarea, dacă e vreuna, de-a lungul timpului.
Dacă te interesează să simți toate notele piramidei structurale a unui parfum (notele de top, inima sau notele de mijloc și notele de bază), atunci să lucrezi cu trei cartonașe de testare a parfumurilor poate fi foarte eficient.
Bineînțeles, blotterele nu pot înlocui pielea ta, care vine cu propria sa chimie particulară și cu elementul adăugat care e temperatura corpului, dar asta înseamnă totodată că folosirea hârtiei poate conduce la o reprezentare mult mai obiectivă și precisă a mirosului și a modului în care se răspândește în aer.
Într-adevăr, ar trebui să iei în considerare că și hârtia, de asemenea, poartă propriul miros, dar, până la urmă, ce nu are? E recomandată o hârtie cu PH neutru, iar cei care lucrează cu blottere știu asta.
Cum se folosesc blotterele pentru testarea parfumurilor
- Marchează primul blotter cu „baza”, timpul curent și numele parfumului. Pulverizează-l, apoi lasă-l să se așeze și revino să-l miroși după câteva ore. La acel moment, ar trebui să aia o apreciere a notelor de bază care aparțin acelui parfum.
Dacă lucrezi cu un produs final și nu ești sigur(ă) de longevitatea parfumului, poți fi mai „libertin(ă)” cu această pulverizare. - Marchează al doilea blotter cu “mijloc” și iar timpul curent și numele parfumului. Revino asupra acelui blotter în 30 de minute și vei putea să percepi inima / notele de mijloc ale parfumului.
- Ultimul cartonaș de test nu e nevoie să fie marcat cu informații, serios, întrucât îl vei pulveriza și mirosi imediat și te vei putea bucura de notele de top ale parfumului. Aceste note se vor disipa în câteva minute.
Stative pentru păstrarea blotterelor
Dacă chiar vrei să intri în tot acest proces al mirositului de parfumuri, pentru că te pasionează domeniul sau vrei să mergi mai departe de atât în direcția asta, cu un business ceva, s-ar putea să fie nevoie să consideri achiziția unui recipient, stativ de păstrare a blotterelor.
Nu trebuie să fie ceva prea fancy. Se recomandă, de exemplu, chiar și un stativ reciclat dintr-o bobină de sârmă din oțel inoxidabil de 35 mm, pe care să o derulezi și, apoi, să-i blochezi pur și simplu una din fețe, astfel încât blotterele să nu pice prin partea de jos, ci să le păstreze ca într-un vas.
Aceasta este și o idee genială de reciclare și reutilizare a unor produse, precum și ușor de executat pentru un stativ de blottere homemade și handmade.
De ce te-ar interesa blotterele pentru parfumuri, dacă nu ești un parfumier?
Well, cu toată onestitatea, nu sunt chiar interesată de blottere neapărat, pentru că nu-mi doresc dezordine în casa mea.
Cu toate acestea, chiar mă bucur de mirositul din magazinele de parfumuri, iar dacă și tu faci la fel, acesta este un mod de a le utiliza dacă îți lași casa pătrunsă de o listă de arome pe care îți place să le miroși.
Păstrează atunci blotterele cu numele scrise pe ele. Acest lucru ți-ar salva timp în magazine, întrucât acolo adesea nu au notat nimic pe ele în afară de numele brandului.
Sunt atât de multe locuri în care să pulverizezi pe părțile corpului, până la urmă, și probabil nu vrei să scrii pe brațele tale peste tot, pentru a-ți aminti ce aromă a fost aceea. 🙂 Oricum, treaba e… volatilă. 🙂
Ce cred însă că ar ajuta, chiar dacă ești doar un amator de parfumuri, e ceva ce încă nu am văzut pe piață – stative pentru păstrarea organizată a blotterelor pentru testarea parfumurilor.
Nu mă refer la ce am menționat mai sus, dar mai degrabă la ceva portabil, ca niște casete precum portcardurile, în care să inserezi benzile cartonate parfumate astfel încât să nu mai dispară parfumul atât de repede și să nu se mai frece de obiectele din jur, ca să fie eliminat mai puțin (în special, de alte blottere din geantă, pe care le mai iei după tine acasă). Asta pentru pasionații de parfumuri.
În orice caz, nu recomand investiția în nicio sticlă de parfum fără să ajungi să-i cunoști personalitatea, iar cartonașele pentru testat parfumurile sunt un mijloc excelent pentru a face asta (dar e recunoscut faptul că nu la fel de bune precum pielea ta).
Seturile care conțin sute de blottere pentru parfumuri sunt vândute în mod obișnuit și le poți găsi în multe locuri – doar dă un search pe Google după cuvânt sau sintagmă.
Un pachet de o sută sau mai multe bucăți pot părea mult, dar dacă ești un învățăcel într-ale parfumurilor, în mod special, ele reprezintă cel mai util lucru pe care să-l ai la îndemână. Pe eMAG am găsit câteva astfel de pachete, dar sunt pentru aromaterapie și blottere tip difuzoare de parfum în mașină.
Ar fi necesar și în România un magazin de produse pentru parfumuri și un site de cursuri de parfumuri pentru pasionați. Ar fi în mod natural niște surse bune pentru cine vrea să fie în lumea parfumurilor cât mai mult timp.
Sursă foto: Pexels / Elina Fairytale