Lucruri utile despre transpiratie si cateva metode prin care poti sa previi transpiratia.

Cumplită mai ales în zilele de vară, transpirația e totuși un fenomen natural, care are ca funcție reîmprospătarea întregului corp. Dacă exagerăm puțin, putem spune că pielea are rol de termostat și menține corpul la o temperatură constantă de 37 de grade, secretând, prin pori, un amestec de apă și sare.

Lichid incolor, transpirația are în compoziție clorură de sodiu, amoniac, acid lactic, uree etc. Senzația de umezeală și miros sunt ceva mai intense la subraț și de aceea igiena personală joacă un rol extrem de important aici – toaleta zilnică din zona axială și folosirea unui deodorant pot face să dispară orice miros neplăcut.

Câteva lucruri despre transpirație

Prin transpirație, organismul se protejează impotriva hipertermiei (supraîncălzire), cantitatea de transpirație fiind direct proporțională cu gradul de căldură și umiditate din atmosferă. Ca fapt interesant, căldura uscată este mai ușor de suportat de organism decât cea umedă, pentru că permite evaporarea transpirației. Pentru a te răcori, sunt recomandate dușurile cu apă și săpun la o temperatură mai mare decât cea de afară. Cu cât cantitatea de lichide consumată este mai mare, cu atât transpirația este mai abundentă. Bărbații transpiră mai mult pentru că au mai multe glande sudoripare decât femeile.

Orice persoană are între două și cinci milioane de glande sudoripare, care produc în medie un litru de transpirație pe zi. În zilele fierbinți sau atunci când faci mult sport, poți să pierzi chiar zece litri într-o zi!

Numai 1% din transpirație provine de la subraț , dar aceasta are un miros mai puternic. În plus, zona axială nu e destul de expusă și transpirația nu se evaporă așa de repede. Restul de 99% e produs de glandele aflate pe întreaga suprafață a corpului, evaporându-se continuu și rapid. De fapt, nu transpiri fără întrerupere, ci în reprize scurte, de 6 sau 7 ori pe minut, în cantități mici. Dacă ești tipul mai activ, transpiri mai mult decât persoanele sedentare.

Când stai în picioare, transpiri la subraț mai mult decât atunci când stai jos sau întinsă. Dacă ești dreptace, transpiri mai mult la subrațul drept. Deși nu se poate sesiza prin miros, și bebelușii transpiră puțin. Dar transpirația devine într-adevăr o problemă când ajungi la vârsta pubertății. Apoi, pe măsură ce înaintezi în vârstă, transpiri din ce în ce mai puțin.

Cum putem preveni transpirația

Cea mai folosită metodă și cea mai eficientă este să utilizăm deodorante. 🙂 Deodorantele sunt de două feluri: antiperspirante și bodyspray-uri. Bodyspray-urile sunt adesea utilizate și ca alternativă la parfum/apă de toaletă, având avantajul că se pot pulveriza pe tot corpul. Antiperspirantele sunt cele care reduc transpirația și oferă protecție de lungă durată.

Spray-urile previn apariția atât a umezelii, cât și a mirosului neplăcut, lăsând o senzație de prospețime imediat după aplicare. De asemenea, foarte eficient împotriva transpirației excesive este bicarbonatul de sodiu. Spălările zilnice cu acesta ajută foarte mult.

Un deodorant tip roll on în acest sens, mult mai eficient decât cele cosmetice – fiind din clasa dermatocosmeticelor farmaceutice, funcționând ca tratament -, este Transpiblock (vezi aici ce variante există și cât costă).

deodorant transpiblock-roll-on-pentru-axila-impotriva-transpiratiei-excesive-1431450217-4

[button url=http://profitshare.ro/l/2357251 icon=arrow-right-3]Deodorantul roll on Transpiblock se găsește AICI.[/button]