Odată cu măsurile de relaxare privind izolarea din cauza Covid-19, în întreaga lume, e de așteptat ca tendințele consumatorilor să se schimbe din nou: preferința pentru moda nostalgică – drept formă de escapadă, purtarea de măști de protecție ca accesorii fashion, garderobe de haine pentru purtat în casă, o întoarcere la minimalism și prioritizarea transparenței și a amabilității – sunt doar câteva dintre trendurile pe care retailerii așteaptă să le vadă în a doua jumătate a anului 2020. Conform unui raport recent emis de compania Edited, realizat pe baza datelor din retail.

Nu știm ce ne așteaptă, dar știm că unele comportamente ale consumatorilor s-au schimbat considerabil. Există, din acest punct de vedere, unele tendințe privind moda pe care, în urmă cu jumătate de an, de exemplu, nici nu le bănuiam.

Nu bănuiam că ne vor interesa mai degrabă ținutele confortabile, de casă, la care să ne asortăm mai degrabă măștile de protecție decât poșetele.

Reîntoarcerea nostalgie și a minimalismului, reflectate și în modă

În lumina problemelor globale care includ, mai nou, și pandemia, recesiunea și oboseala populației, consumatorii se pot întoarce la moda din trecut, nostalgici pentru moda de altădată, pentru elemente în tonuri de pământ,  siluete relaxate cu denim și pantofi cu platforme – toate ca formă de evadare din cotidianul obositor.

Minimalismul face și el, în plus, o revenire în perioada de după corona… cam așa cum  s-a întâmplat după Criza Financiară Globală din 2008,  când logourile puternice au fost considerate, deodată, de prost gust.

Să nu mai spunem că, până de curând, înainte de pandemie, era trendy să porți logourile brandurilor mari cât mai vizibil.

În schimb, în criză, atunci, ca și acum, piesele de bază clasice, cu longevitate, printre care sacouri, rochii tip furou, tricouri de calitate și jeansi cu talie înaltă, vor fi iar piese fără vârstă, de investit în ele.  Și pe care noi, cele pasionate de modă, le vom recumpăra peste puțin timp.

Măștile de protecție PPE ca accesorii mainstream

În Asia, masca de față pentru protecție a fost deja inclusă în cultura mainstream a străzii, de ceva vreme, din cauza combinației influențelor din moda stradală (streetwear) și a problemelor ce țin de poluare.

În lumea din Vest, coronavirusul a transformat deja măștile de față în accesorii de modă, iar măștile textile, non-medicale, au căpătat valoare în ochii majorității retailerilor, ca să investească în ele acum și pentru viitor, deși nu sunt neapărat pe profil.

Odată ce lumea se întoarce la normalul complet, va fi o mare cerere pentru textile antibacteriene și finisaje de piese cu filtre antimicrobiene, mai ales pe partea de finisaje în articole sportive și ținute de activități outdoor.

Asta în timp ce măștile colorate și cu imprimeuri vor deveni norma când evenimentele de zi cu zi, precum școala, serviciul și festivalurile și alte evenimente publice vor putea fi reluate și organizate din nou.

Garderobe de haine pentru purtat în casă

Este ceva binecunoscut deja că oamenii au preferat îmbrăcămintea „de canapea” și living în timpul perioadei de izolare globală.

Deși lumea se „deschide” din nou, asta nu înseamnă că piesele casual vor dispărea complet. Cu creșterea numărului de oameni care și-au mutat biroul acasă, hainele și materialele confortabile sunt cel mai probabil preferate în continuare, în timpul noului mod de lucru, și vor rămâne în tendințe.

Cu noul profil de consumatori care stau acasă pe perioade lungi și nedefinite de timp, dar care totuși cheltuie, retailerii pot să se aștepte în plus ca „hainele de casă” și garderoba de stat în casă să devină populare.

Pentru femei, acestea pot consta în rochii lejere care se trag ușor pe corp, pijamale de lux, lenjerie de corp și papuci de casă, în timp ce bărbații se vor orienta spre materiale ușoare, lejere, tricouri polo tricotate din fir subțire și cămăși cu mânecă scurtă sau în seturi cu pantaloni scurți ca o alternativă  la pantalonii de trening și hanoracele cu glugă.

haine de purtat când lucrăm de acasă

Economia făcută din grijă și blândețe

La începutul izolării generate de pandemie, retailerii s-au ridicat în sprijinul oferirii de suport celor afectați de Covid-19, iar astfel s-a născut și termenul economie din grijă. Mai mult chiar, acum, odată cu mișcarea Black Lives Matter, companiile își folosesc platformele și vocile pentru a vorbi pe subiecte ca nedreptatea rasială.

Economia făcută în baza grijii și a blândeței, mai mult decât un trend, e considerată o mișcare în mințile și comportamentul consumatorilor, întrucât cumpărătorii vor acorda mai multă atenție modurilor în care afacerile își tratează angajații și planeta.

Autenticitatea și transparența cu privire la cazuri sociale vor continua să fie prioritizate, iar brandurile vor încerca să conducă în direcția unei schimbări pozitive reale.  Astfel de aspecte ar putea fi factori determinanți prin care consumatorii vor decide poziția pe care să plaseze loialitatea lor față de brand și… banii cheltuiți.

Tu ce părere ai? Cum vezi astfel de tendințe și ce crezi că se va întâmla după pandemie? Care trend ți se pare mai important? Spune-mi părerea ta în secțiunea de comentarii din josul paginii. Contează cel mai mult pentru noi.