Trucuri utile pentru pantofi, printre care cum să nu te mai bată încălțămintea la prima purtare și cum să lărgești o pereche de pantofi care sunt prea mici – afli pe toate mai jos și… nu numai! Avem 14 ponturi numai bune pentru tine și încălțămintea ta, ca să fiți într-o… „relație” fericită.

Dă-i unei femei pantofii potriviți și va cuceri lumea! Aș zice și unui bărbat, ca să nu fim sexiști! Ce, ei n-au nevoie de încălțăminte?! Valabil, de fapt, în zilele noastre, pentru orice tip de încălțăminte. Și pentru oricine.

Și pentru că am descoperit de curând, din multele pagini de internet pe care le tot accesez, că sunt foarte multe trucuri prin care îți poți salva, îngriji sau upgrada o pereche de încălțăminte, am zis să vă împărtășesc și vouă câteva dintre cele mai utile. ⤵️

Cum lărgești o pereche de pantofi mici și care te strâng?

Cu siguranță ai cel puțin o pereche de pantofi luați de pe net, mai ales de pe site-uri din afară, cărora le-ai greșit mărimea și te strâng, deci nu-i poți purta nicicum, nici măcar câteva minute. Eu am câteva astfel de perechi. Așa că m-am interesat ce pot face ca să îi lărgesc, măcar să îi pot purta de câteva ori și să am o experiență cel puțin plăcută cu ei.

Am văzut tot mai mult acest truc pentru lărgirea unor pantofi care strâng: presupune să porți respectivii pantofi cu o pereche de șosete foarte groase (în genul celor tricotate din lână de către bunica, dacă se poate), umezite anterior cu apă caldă și pe care le vei usca apoi cu un uscător de păr setat la o temperatură medie.

Să nu setezi foehnul la o temperatură prea mare! S-ar putea să deteriorezi pielea sau stratul exterior al materialului din care sunt realizați pantofii.

Sau mai poți să porți așa pantofii cu șosete groase, prin casă – evident, și se lasă cu timpul. Dar nu te aștepta ca din prima să ai rezultatul dorit! E nevoie de câteva ore (nu neapărat cap-coadă), pot fi și în zile diferite. 😉

De asemenea, există pe piață deja dispozitive speciale pentru lărgit pantofii:

dispozitiv pentru lărgit pantofii

Vezi detalii

Dispozitivul de mai jos ajută atât la lărgirea, cât și la alungirea încălțămintei, dacă nu ai nimerit mărimea potrivită.

dispozitiv pentru lărgit și alungit pantofii

Îl găsești aici

Cum îndepărtezi mirosurile neplăcute din încălțăminte?

Există mai multe metode de a-ți menține un mediu proaspăt și de a ține la distanță mirosurile neplăcute în interiorul încălțămintei tale, de la teniși și adidași până la pantofi cu toc și mai eleganți.

Dintre acestea, cele mai utilizate mijloace pentru a îndepărta mirosul neplăcut din încălțăminte sunt:

  • introducerea unui plic de ceai cu aromă fresh;
  • coajă de lămâie care absoarbe mirosurile neplăcute în general;
  • o linguriță de bicarbonat de sodiu presărat în interiorul unor adidași poate reda prospețimea și înlătura odorurile neplăcute.
  • pune apă oxigenată pe o cârpă moale absorbantă din fibre naturale și freacă interiorul pantofilor urât mirositori.

Cum faci tenișii din pânză impermeabili?

Dacă și ție îți plac tenișii, dar nu îi poți purta mereu tocmai pentru că sunt din pânză în general, iar când plouă se udă, există o posibilitate de a-i face impermeabili: freacă-i cu o pastilă de lumânare de ceară, apoi pune foehnul pe cald să ventileze peste astfel încât să se topească ceara în țesătură.

Parafina aceea din ceară, impregnată în țesătura tenișilor, va crea o peliculă impermeabilă pe exteriorul tenișilor din pânză, astfel că niciun lichid nu va mai pătrunde în țesătura lor. Nici apa de ploaie! 🙂

Cum cureți talpa albă a încălțămintei?

Se întâmplă, mai ales la încălțămintea sport, ca talpa albă a acesteia să se mai înnegrească sau să devină gri din albă, mai ales după ce ai mers cu ea prin zone cu sol umed sau prin ploi. Ei bine, și pentru a reda albul tălpilor de la încălăminte există un truc destul de util:

Pune niște pastă de dinți pe o periuță de dinți veche uzată, pe care nu o mai folosești (normal!) și freacă astfel talpa (fostă albă) înnegrită a pantofilor. Curăță apoi talpa de pasta dinți cu o cârpă moale și… tadaaa, pantofii tăi au o talpă albă aproape ca nouă!

Cum redai strălucirea încălțămintei din piele naturală obișnuită?

Eviți să porți încălțări din piele naturală obișnuită (nu întoarsă), tocmai pentru că nu-ți place să le lustruiești și să le dai cu cremă de pantofi mereu, înainte de a le purta? Sau, mai rău, își pierd luciul și după ce faci treaba asta, la scurt timp după ce le-ai purtat puțin. Ei bine, există soluții și în acest sens! Și recunoaștem, de data aceasta un pic – mai mult, de fapt, ciudate! :))

Poate nu poți lua după tine mereu crema de pantofi ca să-ți lustruiești pantofii din piele naturală, dar poți păstra în geantă sau în buzunar un… prezervativ pentru asta. 😛 Da, dacă nu îl folosești la altceva (pentru scopul lui precis și obișnuit :P), acesta e util în lustruirea încălțămintei din piele naturală obișnuită, pentru a-i reda luciul, datorită uleiurilor lubrifiante pe care le conține. 😉 Ce poate fi mai distractiv? :)))

Cum să faci să nu te mai bată pantofii?

Ți-ai luat o pereche de pantofi noi de curând, dar parcă presimți că te vor bate la prima purtare, așa că parcă tot eviți momentul pentru prima lor ieșire, tocmai din acest motiv. Însă poți schimba acest lucru, prevenindu-l.

Ca pantofii să nu te mai bată și să nu-ți mai provoace răni sau zgârieturi, de la primele purtări, ia un asborbant zilnic tip Discreet și decupează-l după zona unde presimți sau bănuiești că te vor bate pantofii. Apoi lipește-l pe interiorul pantofilor, astfel încât să nu se vadă, iar partea interioară a pantofului să nu ia contact cu pielea ta, ca să nu te mai bată / frece.

Partea aceea moale a absorbantului va crea o barieră între pantof și partea ta de picior, astfel încât tu vei simți doar țesutul moale și nu interiorul tare al pantofului nepurtat încă și, implicit, „neîmblânzit”.

Dacă tipul de pantofi o permite și sunt închiși / nedecupați, toarnă în interiorul lor pudră pentru bebeluși și asigură-te că aceasta pătrunde în toate zonele interioare ale încălțămintei, ca să nu te mai bată nicăieri când îi vei purta.

Cum cureți rapid urmele de încălțăminte de pe pantofii de velur / catifea, după ce te-a călcat cineva pe picioare?

Așa-i că ți s-a întâmplat și ție adesea? Ai o pereche de pantofi sau sandale sau orice tip de încălțăminte din velur sau catifea de culoare neagră sau închisă, care imită aspectul de piele întoarsă, pe care ți s-a întâmplat de atâtea ori să te calce cineva și să-ți lase urme de pantofi pe ei. Sau, pur și simplu, prin natura lor, se umplu de pete de praf sau murdărie și sunt mai greu de curățat.

Nu poți avea mereu la îndemână posibilitatea de a-i spăla sau șterge cu o cârpă umedă moale, ca să-i cureți și să-și recapete aspectul frumos. Ori, alternativa mai simplă: tocmai s-au terminat șervețelele umede din geantă, cele cu care mai ștergeai încălțămintea, inclusiv pe cea din velur sau din material catifelat.

Așa că fie aștepți până acasă sau într-un loc în care găsești cu ce să o cureți potrivit, fie scoți din dotare pila de unghii, dacă se întâmplă să o ai prin poșetă, în trusa zilnică de cosmetice. Freci cu pila de unghii partea murdară de pe pantofii din velur sau din material catifelat și ai rezolvat-o! 🙂

Cum conferi alt design unor pantofi zgâriați sau deteriorați la suprafață?

Decorează-i cu hârtie de reviste, preferabil cu imagini, ca să creezi un aspect ca de colaj. Sau cu file de benzi desenate, pe care le lipești cu un adeziv puternic peste toată suprafața pantofilor. Conferă-le un strat-două de lac protector, rezistent.

Acum ai pantofi „noi”, cu aspect funky, colorați și potriviți la multe ținute urbane, jucăușe.

Cum usuci încălțămintea udă, în care te-a prins ploaia?

Te-a prins ploaia și ți-a intrat apă prin încălțăminte până la pielea picioarelor? Sau o ninsoare zdravănă, prin troiene de zăpadă, ți-a udat ghetele sau adidașii de poți să storci apa din ei? Poate că deja îi așezi rapid lângă o sursă de căldură, cum ai ajuns acasă și ai ieșit din ei, ca să se usuce bine, dar nu-i așa că ai observat că asta le cam deteriorează aspectul și textura? Plus că nici nu prea miros bine apoi… îîîhh!

Am dat peste altă soluție: nisipul pentru pisici. Umple un săculeț textil cu nisip pentru litiera pisicilor, astfel încât să încapă în interiorul pantofilor / ghetelor și pune-l înăuntrul acestora. Lasă-l acolo ore bune, preferabil peste noapte. Acesta va absorbi umiditatea, va grăbi uscarea încălțămintei și, în plus, fără a lăsa mirosuri neplăcute.

Cum previi bătăturile provocate de încălțăminte?

Nu de puține ori te-au bătut pantofii pentru că erau noi și nu i-ai mai purtat până atunci, până să se mai lase? Am văzut un truc și pentru asta, chiar dacă pare cel puțin ciudat:

Freacă talpa interioară și zona care te bate dinăuntrul pantofilor cu deodorant stick sau gel. Pare că e o metodă zdravănă de a evita bătăturile și bășicile provocate de încălțăminte. Am citit în mai multe locuri că funcționează, acest truc fiind deja folosit de mai multe persoane deja.

De asemenea, un truc foarte ușor și la îndemână pe care să îl utilizezi când porți niște pantofi noi pentru prima dată, ar fi să îi ștergi pe interior cu niște alcool sau spirt. Apoi, pune-i în picioarele îmbrăcate în șosete tip dresuri din lycra, mai subțiri, și pune uscătorul de păr la temperatura medie-spre înaltă să bată pe pantofi. În felul acesta, se vor mai lăsa și nu te vor mai bate, astfel încât să provoace bătături și răni.

Cum faci un șiret deșirat la capete să intre din nou prin gaica pantofilor?

Se întâmplă ca uneori șireturile să ne lase la datorie. Se mai rupe capătul acela întărit sau finisat cu o bucată de plastic sau metal, se deșiră, așa că e foarte greu să-l mai introduci prin gaica cu capse pentru a le lega. Ce poți face oare?

Ca să scapi de stresul pe care ți-l oferă la fiecare încălțare acest fapt, dă cu lac de unghii capetele șiretelor și ai rezolvat treaba! Acesta întărește fibrele din care sunt realizate șireturile și, astfel, nu se vor mai deșira.

Cum faci ca blugii și pantalonii mai evazați sau largi să arate bine băgați în cizme înalte?

Pliază jos blugii ori pantalonii mai largi sau mai evazați, introdu-i astfel în șosete și vor arăta mult mai bine cu cizmele lungi peste ei.

Apoi, nu vei mai avea probleme cu această combinație nici după ce te vei ridica, lucru care nu se întâmpla de obicei – blugii sau pantalonii se adunau imediat deasupra cizmelor și arătau foarte urât, chinuindu-te să îi faci să arate perfect așezați la loc.

Cum refaci tocul jupuit și zgâriat al pantofilor sau sandalelor?

Cu siguranță ai câteva perechi de pantofi cu toc zgâriat sau sandale cu tocul jupuit, pentru că le-ai prins când pășeai pe scări sau când mergeai pe piatră cubică. Sinceră să fiu, eu nu știu cum am reușit să le zgârii pe unele în halul ăla!

Noroc că există un truc și pentru acestea: amestecă niște lipici zdravăn tip mod podge cu sclipici într-o culoare potrivită pantofilor și decorează tocurile cu acesta. Vor arăta foarte bine la final! Stylish!

Cum te ajută absorbantele zilnice să nu-ți mai transpire picioarele în încălțăminte sau să nu-ți mai alunece?

Revenim la… absorbantele zilnice. Nu te speria, nu sunt de plasat vizibil, ca să știe alții în ce constau, de fapt, picioarele tale perfect drepte și confortabile! Pare-se că acestea se pot lipi pe talpa interioară a pantofilor ca să absoarbă transpirația picioarelor sau să împiedice tălpile picioarelor să mai alunece în pantofi.

Am văzut la multe vlogerițe și blogerițe că recurg la acest truc.

Există, de asemenea, multiple moduri prin care îți poți personaliza încălțămintea, în general, sau pantofii cu șireturi, inclusiv în ceea ce privește modul în care legi șireturile – le poți regăsi și pe acestea explicate în video de mai jos!

Aruncă o privire și peste aceste produse utile pentru încălțăminte (pentru mărit – lărgit și alungit, pentru eliminat mirosurile neplăcute și dezinfectat, pentru oferirea unui strat impermeabil etc.)

Sper să vă ajute aceste sfaturi utile cu privire la încălțăminte, adunate aici. Voi ce alte trucuri pentru încălțăminte mai cunoașteți? Scrieți-ne în comentarii, în josul paginii!

Uite și ce tipuri de încălțăminte e bine să eviți, ca să te simți confortabil și să nu dezvolți probleme cu picioarele.