Sutienul este cea mai importantă piese vestimentară din garderoba fiecărei femei. Dar, potrivit experților din industrie, 70 până la 80% dintre femei poartă mărimea greșită a sutienului. Sunt opt femei din 10!

Din păcate, când femeile ajung la o anumită vârstă, linia bustului lor scade, ceea ce creează un efect de talie scurtă, de femeie matură, făcându-le să pară mai în vârstă. Deci, dacă faci parte din cele 80% femei care poartă o mărime greșită a sutienului, este mai mult decât probabil ca sutienul tău să te facă să arăți… mai în vârstă.

De ce să știi să-ți alegi singură sutienul în mărimea potrivită

Un sutien potrivit va crea o linie netedă, va promova o postură mai bună și va oferi un sprijin confortabil pentru sâni. De asemenea, poate „inversa” îmbătrânirea. Mărimea potrivită a sutienului „face literalmente miracole”, spune Oprah. „Te poate face să arăți cu 10, chiar 20 de kilograme mai ușoară”. Deci este imperativ să obții potrivirea… potrivită.

Sarcina, greutatea fluctuantă și îmbătrânirea pot schimba mărimea sânilor unei femei. În mod ideal, sânii ar trebui să se așeze la jumătatea distanței dintre umeri și coate, așa că este important să te îmbraci cu sutienul cel puțin la fiecare șase până la 12 luni pentru a-ți determina dimensiunea corectă.

De asemenea, este important să îți înlocuiești sutienele la fiecare 12 luni, deoarece își pierd forma și elasticitatea din cauza uzurii zilnice. Așa că trebuie să știi să te măsori pentru un sutien.

Însă, pentru multe femei, cumpărăturile de sutien sunt chiar lângă blugi în top atunci când vine vorba de experiențele lor cel mai puțin preferate și plăcute de cumpărături. Multe credem, în mod fals, că rămânem pentru totdeauna la aceeași dimensiune de sutien. Dar nu, am aflat și eu.

Măsurarea profesionistă a sutienului te va ajuta să îți determini adevărata mărime a sutienului. Toate magazinele universale de haine și buticurile de specialitate au, în cele mai bune cazuri, personal care te poate ghida profesionist în alegerea sutienului potrivit.

Dar dacă aceasta nu este o opțiune sau nu ești confortabilă să fii măsurată cu asistență în alegerea unui sutien potrivit, trebuie să știi tu cum să te măsori pentru un sutien.

Iată cum.

Cum să te măsori pentru un sutien

Crezi că porți mărimea greșită de sutien?

Porți mărimea greșită a sutienului dacă:

 • Sânii tăi se revarsă peste cupă (se întâmplă de obicei dacă ai redus dimensiunea benzii).
 • Țesutul mamar se revarsă pe părțile laterale (de obicei, un semn al unei cupe prea mici sau al unei nepotriviri a formei cupei). Mărește dimensiunea cupei sau caută o formă mai largă a sârmei pentru o mai mare izolare.
 • Cupele nu acoperă întreg sânul cu un aspect neted și înălțat.
 • Există linii și umflături inestetice pe spate și sub brațe.
 • Există crestături dureroase și urme roșii pe umerii tăi.
 • Banda din spate se ridică (de obicei înseamnă că sutienul este prea mare)
 • Armatura nu se așază plat pe cutia toracică și conține tot țesutul mamar, în special pe partea laterală sub brațe.
 • Sârmele se înfundă sau se freacă (de obicei, deoarece banda este prea mare, astfel încât se mișcă și alunecă)
 • Suferi de dureri de cap, dureri de spate, gât și umeri.

Cum arată un sutien bine potrivit?

Iată ceea ce ar trebui să cauți la un sutien nou:

 • Ar trebui să se simtă confortabil și cu sânii tăi cuprinși potrivit, fără să deranjeze în vreun fel.
 • Întinde-te orizontal pe spate, fără a te ridica în sus sau a te lăsa în jos. Dacă banda se ridică, slăbește curelele sau treci la un cârlig/nivel mai strâns. Dacă acest lucru nu funcționează, mărește dimensiunea unei benzi. Dar când crești dimensiunea benzii, va trebui să reduci și din dimensiunea cupei.
 • Podul sau godeul (unde cupele se întâlnesc în față) ar trebui să stea plat pe piept (nu să „plutească” între sâni). Dacă nu este, încearcă să reduci o dimensiune a benzii sau să mărești o dimensiune a cupei. Ca alternativă, încearcă un sutien adânc, care are de obicei un centru în față mai îngust.
 • Banda ar trebui să se simtă în siguranță, dar nu atât de strânsă încât să restricționeze respirația sau să te rănească.
 • Sârma ar trebui să stea plat pe cutia toracică în pliul inframamar, NU deasupra țesutului mamar.
 • Bretelele ar trebui să fie suficient de strânse pentru a rămâne pe umerii tăi, dar fără să intre în piele.
  (Dacă îți reglezi continuu bretelele pentru a-ți ridica bustul, revezi dimensiunea benzii. Dacă bretelele alunecă în mod constant de pe umeri, s-ar putea ca umerii tăi să se încline în jos. În acest caz, încearcă un stil de sutien cu acoperire pe spate.)
 • Cupele ar trebui să stea plat pe sânii tăi și să-ți acopere întregul sân, dând o formă rotunjită și ridicată.
 • Un sutien nou ar trebui să se simtă cel mai confortabil pe cel mai larg set de cârlige/cea mai largă reglare. Pe măsură ce banda se mai întinde în timp, treci la următorul set de cârlige și ochi. Dacă un sutien preferat începe să se simtă prea lejer, chiar și pe cele mai strânse cârlige, este timpul să-ți iei un sutien nou.
  Cu toate acestea, unele sutiene se potrivesc cel mai bine unor femei, când sunt reglate pe cârligele mijlocii sau pe cele mai strânse – și asta este în regulă!

Iată cum să-ți alegi singură sutienul potrivit

Găsirea mărimii potrivite a sutienului este determinată de matematică simplă – măsurarea pieptului (o mărime a benzii în „numere”) plus măsurarea bustului (o mărime a cupei „cu litere”).

Când ți se potrivește sutienul, stai puțin mai înaltă, arăți classy, hainele tale se potrivesc puțin mai bine și te simți mai încrezătoare și mai sexy. Și totul începe cu confort – confort cu tine, confort cuu stilul tău și confort în sutienul tău!

Dar nu toate sutienele sunt create egal. Am stiluri într-o varietate de dimensiuni – 70DD, 75D, 70DD, 85C și 70E. Odată ce îți cunoști dimensiunea, încearcă sutiene în cât mai multe branduri și stiluri diferite, deoarece acestea vor varia de la o marcă la alta și de la un stil la altul. Deci chiar merită să încerci totul.

Mărimea benzii

Banda ar trebui să se simtă confortabil și să nu se ridice atunci când ridici brațele. În plus, 80% din susținerea unui sutien provine de la bandă, NU de la bretele.

1: Înainte de a te măsura pentru un sutien, stai dreaptă și scoate-ți sutienul.

2: Ia un metru de măsurat și înfășoar-o în jurul spatelui, sub brațe și omoplați și direct sub sâni. Aici stă banda sutienului. Ridică-ți sânii, dacă este necesar, pentru a pune banda de măsurat sub ei. Păstrează banda într-o linie orizontală constantă. Banda de măsurare trebuie să fie strânsă, dar nu să te strângă.

3: Expulzează tot aerul din plămâni și ia măsurarea în centimetri, deoarece aceasta este măsurarea standard pe care o folosesc majoritatea companiilor de lenjerie intimă.

Rotunjește orice fracțiuni în sus sau în jos la cel mai apropiat centimetru întreg (rotunjește în jos pentru orice mai puțin de 1,3 centimetri și în sus pentru orice peste 1,3 centimetri). Majoritatea brandurilor europene folosesc centimetri.

 • 75 cm = 29,5 inci
 • 80 cm = 31,5 inci
 • 85 cm = 33,5 inci
 • 90 cm = 35,5 inci
 • 95 cm = 37,5 inci
 • 100 cm = 39,5 inci
 • 105 cm = 41,5 inci

4: Cu toate acestea, dacă măsurarea este pentru sutiene de la branduri americane și reiese un număr impar, rotunjește până la următorul număr par, deoarece majoritatea companiilor de lenjerie oferă dimensiuni de benzi doar în numere pare. De exemplu, dacă numărul benzii tale este 35 inci, rotunjește până la 36. Acest număr este dimensiunea benzii tale în inci.

Dimensiunea cupei

Dimensiunea cupei este determinată de diferența în centimetri dintre dimensiunea benzii și măsurătorile pieptului/bustului.

1: Stai drept și îmbracă-ți cel mai confortabil sutien. (Profesioniștii recomandă acest lucru, astfel încât sânii tăi să fie ținuți în locul în care dorești să fie.)

2: Înfășoară banda de măsurare în jurul spatelui, sub brațe și pe cea mai mare parte a bustului (pe mameloane). Nu trage strâns de bandă și nu aplica nicio presiune pe sâni. Încă o dată, rotunjește orice fracțiuni la cel mai apropiat inci. Aceasta este mărimea cupei tale.

3: Apoi, scade dimensiunea benzii din dimensiunea cupei. Fiecare centimetru de diferență este egal cu o dimensiune de cupă. (Vezi mai jos pentru sutienele de la branduri americane, de exemplu).

Diferența este mai mică de ½ inch = cupă AA
1 inch = O cupă
2-2½ inci = cupă B
2½ până la 3½ inci = cupa C
3½ inci până la 4½ inci = cupă D
5-6 inci = DD sau E (în mărcile franceze o cupă E este egală cu un DD la brandurile americane)
6 inci = cupă F
7 inci = cupă FF
8 inci = cupă G

NOTĂ: Rotunjește până la următoarea dimensiune a cupei dacă măsurătorile tale sunt între dimensiuni. Dimensiunea cupei este mai flexibilă decât dimensiunea benzii, așa că este mai bine să alegi o dimensiune mai mare pentru a preveni lăsarea sânilor printre cupe.

Mărimea sutienului

Acum, combină dimensiunea benzii și dimensiunea cupei, astfel încât să ai un număr urmat de o literă. De exemplu, dacă dimensiunea benzii tale a fost 90 cm și litera de cupă a fost C, mărimea sutienului tău ar fi 90C.

Aceasta este măsura ta de referință, dar mai sunt puține modificări pentru a obține o potrivire perfectă. (Vezi mai jos mărimile-surori).

Câteva cuvinte de avertizare: multe femei aleg din greșeală un sutien cu o bandă prea mare și o cupă prea mică. Concluzia: verifică de două ori dimensiunea fiecărui sutien și, dacă ești cu adevărat confuză, păstrează un tabel de conversie la îndemână în timp ce faci cumpărături.

Un sutien nou ar trebui să se simtă cel mai confortabil pe cea mai largă setare de strângere a capselor. Și pe măsură ce banda se întinde în timp, strânge setarea. Dacă un sutien preferat începe să se simtă prea slăbit, chiar și pe cele mai strânse capse, este timpul să-ți iei unul nou. Cu toate acestea, unele sutiene se potrivesc cel mai bine unor femei pe capsele mijlocii sau pe cele mai strânse – și asta este în regulă.

Potrivirea perfectă este sutienul care se simte cel mai confortabil de către TINE, nu măsura.

Mărimile-surori la sutiene

Dacă crezi că încă porți mărimea greșită, există un alt concept despre care trebuie să știi atunci când te măsori pentru un sutien: mărimile-surori.

Mărimile-surori sunt mărimi de sutiene care au același volum de cupă. De exemplu, 34C și 32D americane sunt dimensiuni-surori. La fel sunt 65D și 70E, sau 90B, 75C și 80D.

Practic, pe măsură ce cobori dimensiunea unei benzi, crești dimensiunea cupei și invers. Consultă un grafic de conversie pentru o listă completă (toate mărimile la rând sunt mărimi-surori și vor avea același volum de cupă).

Înțelegerea modului în care funcționează mărimile-surori va face mai ușor să îți dai seama de mărimea corectă pe măsură ce încerci diferite sutiene.

S-ar putea să descoperi că un 34B american are volumul potrivit pentru bustul tău, dar este puțin prea slăbit în bandă. În acest caz, ai nevoie de dimensiunea-soră cu o bandă mai mică – un 32C tot american.

Pe de altă parte, dacă vezi că banda este mult prea strânsă, ai putea crește o dimensiune a benzii și să cobori dimensiunea cu o cupă pentru a obține același volum și a ajunge la un 36A american. Dar acest lucru este foarte puțin probabil. Majoritatea femeilor trebuie să mărească la cupă, nu să scadă. Și să scadă la bandă, nu să mai pluseze.

Îți este util acest material? Scrie-mi în secțiunea de comentarii din josul paginii care este părerea ta și dacă mai ai și alte sfaturi.

Sursă foto principală: Unsplash/Uliana Kopanytsia