Câteva Lucruri Utile pe care trebuie să le Știi despre Ciorapii de Damă

Sponsorizat

Am deja un maldăr de ciorapi de damă tip dresuri și mă gândesc serios să îmi compun o colecție serioasă, ca orice lady care se respectă și care e adepta fustelor și rochiilor. Însă pentru asta, trebuie să fii atentă și să investești mereu numai în lucruri de calitate, chiar dacă niște dresuri și ciorapi de la o firmă recunoscută o să ți se pară pentru început mult prea scumpi. Însă, vei vedea, în timp, se va dovedi una dintre cele mai înțelepte decizii, incomparabil mai bună decât aceea de a investi în n perechi care se rup după cel puțin una-două purtări. Așa că, după cum știi, avem nevoie de cât mai multe dresuri: nude, bej, negri, colorați în diverse nuanțe de culori, de diverse grosimi/lungimi, simple sau cu model etc. Și ne trebuie fiecare când ne e lumea mai dragă, intacți și să se așeze pe picior ca la carte.

Dar oare cum să îi alegem cel mai bine? Care ni se potrivesc cel mai mult? Și, mai ales, cum știm că rezistă cât mai mult? Hai să aflăm împreună! 😉 Mai ales că dacă ne alegem bine dresurile, picioarele noastre vor fi frumos îmbrăcate și vor simți mai mult confort. În plus, conferă rafinament, feminitate, alungesc ținuta, iar în anotimpurile de trecere sau iarna țin de cald și protejează de frig și chiar de umiditate.

Ce e acela DEN de la ciorapi/dresuri?

DEN provine din engleză, din cuvântul deniers și, la cum sună, nu m-aș mira să nu fi fost împrumutat, la rândul lui, din franceză. În fine, DEN reprezintă, de fapt, măsurarea tehnică a grosimii firului din care a fost țesut un dres. Ca exemplu, la 1 DEN, înseamnă că 9000 de metri din firul ciorapului sunt echivalentul unui gram, ca masă. Mai exact, în funcție de DEN se precizează, practic, grosimea ciorapului, astfel încât cu cât e mai mică valoarea DEN-ului unor dresuri cu atât ciorapii sunt mai transparenți, mai rezistenți sau mai slabi și delicați.

Tipuri de ciorapi/dresuri în funcție de DEN

Dacă am stabilit ce e acela un DEN și ce reprezintă, ar trebui totuși să știm că acesta poate să difere de la o firmă de ciorapi la alta și, chiar dacă reprezintă un sistem stas de măsurare a rezistenței și opacității/transparenței dresului, asta nu înseamnă că la toate brandurile de ciorapi și lenjerie intimă vei găsi aceeași densitate la ciorap. Mai precis, un ciorap de 20 DEN de la o firmă nu poate fi chiar la fel de transparent și rezistent ca un ciorap de același DEN (20) de la o altă firmă – poate diferi, așadar, de tipul firului de nilon/licra, de calitatea firului, de compoziția materialului folosit la realizarea dresului (multe firme aleg combinații între licra și elastan) etc. Dar ceea ce e clar e că marja de diferențe nu e mare, iar că un ciorap de 20 DEN va părea întotdeauna mai gros și mai puțin fin decât un ciorap de 15 DEN sau de 10 DEN.

Ca tipuri de ciorapi, după criteriul DEN, ai, după cum urmează:
ciorapii dres de tip voal – aceștia sunt cei mai subțiri, potriviți la ocazie și în anotimpurile calde, binînțeles. Acești ciorapi sunt fini, delicați, oscilând între 5 DEN și 15 DEN. Ciorapii fini, subțiri necesită întotdeauna răbdare și atenție când pornești să îi alegi. Și, neapărat, alege ceva de calitate, de la o firmă bună. Altfel, hmmm, vor arăta oribil și nimic nu poate fi mai urât decât ca ciorapii picioarelor tale să arate ieftin pe tine. În rest, poți purta orice dorești: nuanță, culoare, valoarea DEN, atâta timp cât tu te simți bine în ei și nu arată urât pe picior. 🙂

ciorapii semitransparenți/semiopaci – sunt tipul care lasă și ceva piele la vedere, dar acoperă și piciorul în același timp. Sunt, practic, din acest punct de vedere, alegerea de mijloc, cea mai bună combinație. Valoarea DEN-ului e cuprinsă între 20 și 50 DEN. În cazul acestui tip de ciorapi, compoziția materialului e cel mai important, pentru că sunt, practic, varianta de mijoc – sunt și mați, și semi-strălucitori și aici depinde de cum vrei să îi combini și de ocazie ca să fii sigură ce ți se potrivește și cât de groși îi dorești. Compoziția materialului o vei simți cel mai bine la mână: mai moale sau mai tare – în funcție de asta, și dresul va sta mai neted și mai stabil pe picior… Cel mai bine, aceste tipuri de dresuri sunt purtate în anoimpurile de tranziție: primăvară, toamnă, când vremea nu e niciodată stabilă, iar grosimea dresului e și ea undeva la mijloc ca valoare DEN.

ciorapii opaci, de 50-100 DEN – Se zice că orice dres ce depășește 50 DEN e un ciorap opac. Dar, din nou, cum mai ziceam, acest lucru depinde mult și de compoziția materialului. De regulă, astfel de dresuri sunt mate, rareori au o ușoară lucire, ceea ce face să subțieze optic aproape orice picior, chiar și unul mai gros. E ideal de purtat iarna, căci e gros și călduros. De aceea, ai grijă cum îi porți și mai ales când, să nu mori de cald în ei. Apoi, nu e cazul să te dai cu loțiuni și creme de corp înainte de a pune dresurile pe tine – riști să îi tragi greu pe tine, să îi deteriorezi, să ai senzația că se vor topi pe tine… și multe altele.

ciorapii dresuri medicinali – nu prea contează DEN-ul în acest caz, vei găsi mai multe variante, însă în general sunt mai groși, nu fini, căci rolul lor e să strângă piciorul ca să îi redea suplețea. În funcție de problemă, am întâlnit dresuri pentru îmbunătățirea circulației venoase, pentru evitarea varicelor sau celulitei. Mai sunt și ciorapi cosmetici, de mascare a problemelor deja existente sau ciorapi remodelatori, pentru redarea supleței. De regulă, cam toate aceste categorii de dresuri conțin mai mult elastan în compoziție. Îi găsești și în farmacii, magazinele specializate și chiar și în supermarketuri.

Indiferent de categorie, dar mai puțin în cazul ciorapilor medicinali, orice tip de dresuri pot fi și realizați și cu model – despre dresuri simpatice cu model, am mai scris aici, dar vom mai scrie, fiți pe fază.

[button url=http://profitshare.ro/l/1906955 target=blank]Aici găsești mai multe modele de dresuri, de la 10 DEN la 200 DEN[/button]

Tipul de fir folosit în realizarea Dresurilor poate masca unele defecte ale picioarelor

Mai mult ca sigur că ai observat și tu deja: există dresuri cu fir mat, tern, așadar cu o cantitate de licra mai mică sau dresuri mai lucioase, cu aspect mai strălucitor, care au o cantitate mult mai mare de fire de licra și elastan. Acestea din urmă sunt ideale când vrei să maschezi anumite defecte ale picioarelor tale: varice, vergeturi, vase sparte, cicatrici, pete etc., întrucât particulele sclipitoare din firul ciorapului vor difuza altfel lumina și vor muta privirea și atenția de pe anumite porțiuni ale picioarelor către întreg piciorul, în genral. Chiar funcționează! Eu am testat trucul. Mai ales dacă folosești în avans și o cremă de corp cu mici particule sclipitoare cu rol tot de difuzie a luminii. 😉 În plus, astfel de dresuri alungesc și subțiează piciorul, creând senzația de mai multă grație și frumusețe. Merge mai mult la ținutele casual, de zi. În plus, sunt rezistenți, setați să dureze și să facă față la toate intemperiile unei zile.

În schimb, un dres mai mat și mai puțin lucios, cu mai puțin licra sau elastan va lăsa piciorul cam așa cum îl ai de la mama natură: orice pată, orice urmă de pe picior se observă în toată splendoarea sa, aproape ca atunci când nu porți ciorapii.

Dacă nu ai mari defecte, poți alege ceva semi-mat, cu mai puțin licra, o compoziție mai echilibrată, nu așa de strălucitoare, nu foarte subțiri, dar nici foarte groși/denși – un echilibru bun ca DEN în astfel de cazuri mi se pare un dres de 10-15 DEN, în funcție de firmă (după cum ziceam, această densitate a firului depinde de la firmă la firmă, de la firul folosit sau compoziția de material etc.).

Ciorapii dresuri de culoarea pielii – cum îi alegem?

Când vorbim de ciorapi/dresuri de culoarea pielii, regula ca la alegerea fondului de ten nu prea funcționează. Aici, alegerea se face cam așa: dresurile de culoarea pielii trebuie să fie întotdeauna cu două tonuri de culoare mai închisă decât nuanța tenului tău. 😉 Cum facem testul? Introdu mâna în dresurile alese, îndepărtează-te puțin din fața unei oglinzi. Astfel vezi cel mai bine care model se potrivește cel mai bine cu nuanța pielii tale. Zic să mergi cu o prietenă bună, o a doua părere de la încă o pereche de ochi prinde și mai bine. 🙂

Ca idee, cele mai comune nuanțe de ciorapi de culoarea pielii sunt: nude, powder, gobi și cosmetic.

Dacă îți cauți o pereche de dresuri pentru o ocazie specială, zic să alegi unii de culoarea pielii în anotimpurile calde – în parte și pentru că aceștia merg la orice culoare a ținutei – și, neapărat, ia-ți ambele variante: mat și lucios. Cu rochia ori alte materiale din ținută, vei vedea care variantă se potrivește mai bine. Iar varianta care rămâne deoparte o poți utiliza cu altă ocazie. 🙂 Sau, în cazuri mai nasoale, dacă se trage un fir din dresul ales, ai mereu varianta de rezervă. 😉 Nici nu știți ce mult înseamnă asta în caz de urgență…

Mănușile speciale pentru îmbrăcat ciorapii fini tip dresuri

Ei, pe asta sunt convinsă că nu o știați, dar se pare că există niște mănuși speciale, fine, special create pentru a îmbrăca dresurile, astfel încât nu cumva aceștia să se agațe în vreo unghie sau bijuterie și să se rupă înainte să apuci măcar să îi porți. Super ideea! 🙂 De regulă, sunt create din bumbac sau piele, fără cusături (adică, în englezește, unlined gloves).

Prețul potrivit pentru dresuri

Vei găsi dresuri de la 10 lei la sute de lei. Evident, cu cât sunt mai ieftini, cu atât se reduce și numărul de purtări a lor – mai mult, s-ar putea ca, dacă sunt sub 10 lei sau pe acolo, să nu-i poți purta nici chiar o singură dată și să se rupă chiar de la prima purtare. 😀 În plus, ciorapii ieftini au în compoziție fibre foarte prost fabricate, uneori cu substanțe chimice prost alese, mai ales pentru vopsirea fibrelor în anumite culori. Astfel de chimicale pot provoca iritații urâte și nu cred că ți-ai dori mai ales în cazurile speciale de purtare a unor dresuri. 😉

Apoi, se poate ca o pereche de dresuri care costă cât jumate din salariul minim să ți se pară exagerat de scumpi, însă, atenție, aceștia îți pot fi alături chiar și o viață întreagă, dacă înveți să îi porți cu atenție, ai grijă de ei și îi cureți cum trebuie. Ca să îi întreții bine, ai grijă să nu îi speli manual: s-ar putea să agăți vreun fir ori să se lase fibrele mult și să trebuiască să îți iei la revedere de la ei. Dresurile sunt elemente delicate, fine, indiferent de valoarea DEN-ului, așa că… mare grijă cum îi manevrezi! Spălarea se face mereu în mașina de spălat, setată la modul de spălare a rufelor delicate, întotdeauna introduși într-un săculeț (ca la sutiene) sau o față de pernă cu fermoar, însă nu trebuie să folosești balsam de rufe sau detergenți duri, oricât ai crede că îi poate face mai fini. Ideal e un detergent tot pentru rufe delicate. Și, dacă se poate, spală-i singuri, nu alături de alte piese de îmbrăcăminte, accesorii și nici chiar alături de șosete.

Sponsorizat
Ralu

Ralu e pasionată de hainele versatile, de tot ce înseamnă modă frumoasă, de cosmeticele care o ajută să-și mențină pielea sănătoasă. Se machiază zilnic, încă din liceu, de când și-a descoperit singură pasiunea pentru make-up. Îi place bloggingul și semnează majoritatea articolelor de pe Fashion Review, încă de la startul proiectului. Multe dintre acestea constituie review-uri la diverse produse de beauty și magazine online din care a comandat. Tocmai pentru că îi place să împărtășească din experiențele sale cu alți consumatori de modă & frumusețe. Este unul dintre editorii fondatori ai proiectului Fashion Review.

View Comments

Recent Posts

Garderoba capsulă pentru ocazii speciale

Pe măsură ce sezonul petrecerilor se apropie, începem să ne gândim ce vom purta, iar…

24 de ore ago

Colecția toamnă/iarnă 2024 Levi’s aduce clasicul în contemporaneitate

Brandul Levi’s rafinează și evoluează constant lookurile clasice cu detalii moderne. Colecția toamnă / iarnă…

5 zile ago

Colecția Crocs Mellow – confortul care te face să răsufli de ușurare

Când vorbim despre Street Lifestyle, vorbim despre expresia individualității fără inhibiții, cu siluete care sfidează…

o săptămână ago

Stray Kids, senzația K-pop, și actrița Madelyn Cline – alături de Tommy Hilfiger la Gala MET 2024

Îmbrăcat complet în TOMMY HILFIGER personalizat, cuplul Hilfiger a avut o masă de 12 persoane…

o săptămână ago

adidas MOVE FOR THE PLANET revine cu doua ediție

adidas MOVE FOR THE PLANET revine cu o a doua ediție și încurajează oamenii de…

2 săptămâni ago

Parfumul Acne Studios par Frédéric Malle este aici

Frédéric Malle și Jonny Johansson redefinesc clasicismul în acest nou parfum de nișă, Acne Studios…

4 săptămâni ago

Acest site folosește cookie-uri.